15.01.2020 | 09:05h ► 12:53h Beograd

Kvalitet vazduha po gradskoj aplikaciji zagađen, po AirVisualu nezdrav

Kvalitet vazduha po gradskoj aplikaciji zagađen, po AirVisualu nezdrav Foto: Beta/Ana Slović
Prema oceni Gradskog zavoda za javno zdravlje, kvalitet vazduha u Beogradu u 12 časova je bio zagađen, objavljeno je na zvaničnoj gradskoj aplikaciji "Beoeko". I podaci sa specijalizovanog sajta AirVisual govore da je vazduh u glavnom gradu Srbije nezdrav, sa koncentracijom PM2.5 čestica od 115 mikrograma po kubnom metru, piše N1.

AirVisual je, prema podacima o kvalitetu vazduha od 11 časova, Beograd svrstao na peto mesto najzagađenijih gradova na planeti. Prema preporukama sa sajta AirVisual, Beograđani bi trebalo da drže prozore svojih domova zatvorenim, i da izbegavaju spoljašnje aktivnosti.

I prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, vazduh u glavnom gradu je zagađen. Nakon što je u periodu od 7 do 10 časova kvalitet  vazduha ocenjen kao prihvaljtiv, u 11 sati čak i odličan, podaci u podne govore da je vazduh u Beogradu zagađen.

Na aplikaciji "Beoeko" se navodi da se, kada je vazduh zagađen, zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Osetljivim grupama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Ostalima se savetuje da skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti, kao i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Podsetimo, Ministаrstvо zdrаvljа i Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milan Jovanović Batut" apelovali su da zbog stepena zagađenja vazduha u Srbiji nе treba pаničiti i ukazali su na znаčај primеnе mеrа zаštitе u uslоvimа аеrоzаgаđеnjа.

autor: SA izvor: N1
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.01.2020, 12:39h ivica (1)

    ja nista njima ne verujem sto pricaju. bolje da se ugledamo na ruse i da i mi nabavimo ruski preciscivac za vazduh a ne ovako da se trujemo

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side