13.03.2012 Beograd

Laptop za svakog đaka prvaka

Laptop za svakog đaka prvaka
Opština Rakovica podelika je laptop računare đacima prvacima, u okviru akcije koja traje već tri godine, a služi za kompjutersko opismenjavanje dece.

„Od ove akcije očekujemo da stoprocentno opismenimo đake u opštini za rad na računarima, rekao je Milić i ocenio da je kompjuterska pismenost danas možda i važnija od klasične.“, kaže predsednik opštine Bojan Milić.

On je podsetio da danas u svetu manje od 10 procenata dece ima pristup internetu i dodao da se ovom akcijom nastoji da "naša deca budu u tih 10 odsto".

Laptopovi se dele svim đacima prvacima, kojih u svakoj generaciji bude oko hiljadu, objasnio je Milić, uz napomenu da ne postoji nijedan drugi kriterijum za dodelu računara, osim da dete ide u prvi razred. 

 

Akcija nema vremensko ograničenje jer će i naredne generacije prvaka dobijati laptopove koji će se koristiti za obrazovne potrebe.

Pomoću umreženih računara, uz nadzor i pomoć nastavnika, osnovci će raditi tekstove i nove lekcije, a internet će im biti omogućen isključivo za obrazovne sadržaje.

Svi računari su međusobno umreženi, softver im je na srpskom jeziku i ćirilici i potpuno je besplatan.

Opština Rakovica napravila je i posebnu društvenu mrežu "Dečji portal-mali fejsbuk" preko koje mališani mogu međusobno da komuniciraju kao na fejsbuku i sličnim stranicama, ali niko sa strane ne može da im se uključi u mrežu. 

autor: AS izvor: Fonet/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.03.2012, 08:49h mama (2)

    Mislim da bi bilo bolje i korisnije (zdravije)da je Rakovica napravila salu za fizicko u V ekonomskoj skoli! Danasnja deca nisu tehnicki "nepismena" ali su iskrivljene kicme, sto je mnogo veci problem! Tehnicka nepismenost moze da se ispravi ali jednom kriva kicma-NE!!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side