23.04.2012 Beograd

Lažirali rezultate male mature

Lažirali rezultate male mature
U više od 80 osnovnih škola u Srbiji nastavnici ocenjivači lažirali su rezultate završnog ispita male mature.

Kako piše današnji Blic, rezultati su lažirani zato što su nastavnici želeli da njihova škola što bolje prođe na maloj maturi, a drugi su dodavali bodove rođacima direktora.

Pozivajući se na izvor iz Ministarstva prosvete, list navodi da su propusti otkriveni u školama u Novom Pazaru i selima oko grada, zatim u Tutinu, Vranju i selima oko Vranja, koje pripadaju školskim upravama u Kraljevu i Leskovcu.

Kontrolu sprovođenja završnog ispita radio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

"Oni su dodavali i oduzimali bodove učenicima kako su hteli. Potpuno netačan zadatak ocenjivali su maksimalnim brojem bodova. Bilo je primera da su zadatak koji nosi jedan bod ocenjivali sa tri poena".

Motivi zbog čega su lažirani rezultati su različiti.

Bilo je škola gde je povećavan broj bodova kako bi u kasnijem rangiranju ta škola bila među najboljima, a bilo je i primera gdje je direktor naredio da se njegovom detetu - maturantu poveća broj bodova.

U malim sredinama, gde se svi poznaju, ocenjivači su čak zbog sukoba sa roditeljima đaka oduzimali bodove maturantima na završnom ispitu, tvrdi izvor iz Ministarstva.

Mala matura sastoji se iz testa srpskog, odnosno maternjeg jezika i testa iz matematike. Na osnovu ovih rezultata vrši se rangiranje učenika za upis u srednju školu.

 

autor: AM izvor: Blic/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 23.04.2012, 19:05h ГРОМ

  Да није истина,било би смешно!али је истина! Буди Бог с нама! ваљда нам спаса и нема, но но што по Тарабићима, под шљиву остане; а за боље и нисмо, какви смо!

Pročitajte i...
 • Jedni protestuju, drugi podržavaju Beograd na vodi (FOTO) Jedni protestuju, drugi podržavaju Beograd na vodi (FOTO)

  Oko 300 ljudi okupilo se danas ispred zgrade Geozavoda u Beogradu protestujući zbog potpisivanja ugovora za projekat "Beograd na vodi", a policija je zaustavila dva tramvaja između njih i te zgrade.

 • Potpisan ugovor za Beograd na vodi (FOTO) Potpisan ugovor za Beograd na vodi (FOTO)

  U Beogradu je danas potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi", čija je vrednost oko 3,5 milijarde evra, a koji bi trebalo značajno da pokrene srpsku privredu, uposli građevinsku industriju i obezbedi nova radna mesta.

 • DS: Vučić vodi Superhik politiku DS: Vučić vodi Superhik politiku

  Opoziciona Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da premijer Aleksandar Vučić vodi "Superhik" politiku, jer smanjuje plate i penzije siromašnima dok bankama daje tri milijarde dinara subvencija u 2015. godini.

 • Mirović: SNS zaustavila destrukciju zemlje Mirović: SNS zaustavila destrukciju zemlje

  Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je danas da je ta stranka uspela da zaustavi destrukciju zemlje i trasira put ekonomskom i sveukupnom oporavku zemlje.

 • Vučević: Decembar redovan rok za lokalne i pokrajinske izbore Vučević: Decembar redovan rok za lokalne i pokrajinske izbore

  Član predsedništva Srpske napredne stranke i predsednik Gradskog odbora SNS u Novom Sadu Miloš Vučević izjavio je danas da bi lokalni i pokrajinski izbori trebalo da se održe u decembru ove godine i da bi u se u tom slučaju radilo o redovnim izborima.

 • Preminuo jedan od povređenih radnika Tigra Preminuo jedan od povređenih radnika Tigra

  Jedan od trojice radnika koji su prebačeni na lečenje u Nemačku, posle povreda 23. aprila u pogonu Valjare fabrike "Tigar tyres" u Pirotu, preminuo je rano jutros, saopštila je ta kompanija.

 • Vučić: Bilo je i grešaka, ali smo ih ispravljali Vučić: Bilo je i grešaka, ali smo ih ispravljali

  Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je najveći uspeh ove vlade rad, trud i početak ekonomskih reformi, bilo je, kaže i promašaja, ali je "suština u tome da smo se podizali, ispravljali greške i nastavljali napred".

 • Još jedna žrtva salmonele iz doma u Vraniću Još jedna žrtva salmonele iz doma u Vraniću

  Još jedan korisnik usluga doma za stare "Dvoje" iz Vranića kod Čačka, preminuo je danas od salmonele, čime se broj umrlih od te bakterije popeo na šest.

 • Štajnmajer: Nemačka iskren i pouzdan partner na putu ka EU Štajnmajer: Nemačka iskren i pouzdan partner na putu ka EU

  U Beograd dolazim s porukom da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU, poručio je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer, pred posetu Srbiji, 28. aprila.

 • Stefanović: Očekujem oštre kazne za huligane Stefanović: Očekujem oštre kazne za huligane

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je jutros da očekuje oštre kazne za izgrednike koji su učestvovali u neredima uoči fudbalske utakmice Partizana i Crvene zvezde.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM