23.04.2012 Beograd

Lažirali rezultate male mature

Lažirali rezultate male mature
U više od 80 osnovnih škola u Srbiji nastavnici ocenjivači lažirali su rezultate završnog ispita male mature.

Kako piše današnji Blic, rezultati su lažirani zato što su nastavnici želeli da njihova škola što bolje prođe na maloj maturi, a drugi su dodavali bodove rođacima direktora.

Pozivajući se na izvor iz Ministarstva prosvete, list navodi da su propusti otkriveni u školama u Novom Pazaru i selima oko grada, zatim u Tutinu, Vranju i selima oko Vranja, koje pripadaju školskim upravama u Kraljevu i Leskovcu.

Kontrolu sprovođenja završnog ispita radio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

"Oni su dodavali i oduzimali bodove učenicima kako su hteli. Potpuno netačan zadatak ocenjivali su maksimalnim brojem bodova. Bilo je primera da su zadatak koji nosi jedan bod ocenjivali sa tri poena".

Motivi zbog čega su lažirani rezultati su različiti.

Bilo je škola gde je povećavan broj bodova kako bi u kasnijem rangiranju ta škola bila među najboljima, a bilo je i primera gdje je direktor naredio da se njegovom detetu - maturantu poveća broj bodova.

U malim sredinama, gde se svi poznaju, ocenjivači su čak zbog sukoba sa roditeljima đaka oduzimali bodove maturantima na završnom ispitu, tvrdi izvor iz Ministarstva.

Mala matura sastoji se iz testa srpskog, odnosno maternjeg jezika i testa iz matematike. Na osnovu ovih rezultata vrši se rangiranje učenika za upis u srednju školu.

 

autor: AM izvor: Blic/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 23.04.2012, 19:05h ГРОМ

  Да није истина,било би смешно!али је истина! Буди Бог с нама! ваљда нам спаса и нема, но но што по Тарабићима, под шљиву остане; а за боље и нисмо, какви смо!

Pročitajte i...
 • Sertić: Za dva meseca strategija za ulaganje na KiM Sertić: Za dva meseca strategija za ulaganje na KiM

  Vlada Srbije namerava da u naredna dva meseca definiše strategiju za pospešivanja investicija srpskih privrednika na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić i dodao da je vlada spremna da u tom smislu menja zakone i pravilnike.

 • Antić: Važno je obezbedimo energetsku stabilnost na KiM Antić: Važno je obezbedimo energetsku stabilnost na KiM

  Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je za uspešno dovođenje privrednika na Kosovo i Metohiju (KiM), pored ostalog izuzetno značajna i energetska stabilnost i bezbednost, te da će Vlada Srbije raditi i na njenom obezbeđenju.

 • Vilhelm: Nikada bolji bilateralni odnosi Srbije i Nemačke Vilhelm: Nikada bolji bilateralni odnosi Srbije i Nemačke

  Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke nikada nisu bili tako dobri kao sada, uključujući i privrednu saradnju, izjavio je večeras nemački ambasador Hajnc Vilhelm, navodeći da je za Nemačku Srbija ključna zemlja zapadnog Balkana koja ima njenu podršku na putu ka EU.

 • SPC trajno izopštila vladiku Artemija i igumana Nikolaja SPC trajno izopštila vladiku Artemija i igumana Nikolaja

  Sveti arhijerejski Sabor SPC ekskomunicirao je bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg igumana manastira Crna Reka Nikolaja.

 • Dačić: Želimo jaku i poštovanu Srbiju u Evropi (FOTO) Dačić: Želimo jaku i poštovanu Srbiju u Evropi (FOTO)

  Krajnji cilj srpske vlade i diplomatije je Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi - Srbija koja neće morati nikoga ni za šta da moli i koja rešava probleme, poručio je danas ministar spoljnih poslova Iviča Dačić.

 • Popović: Srbija se ne odriče gasnog partnerstva s Rusijom Popović: Srbija se ne odriče gasnog partnerstva s Rusijom

  Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović ocenio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavu o želji vlade da poveća broj izvora za snabdevanje gasom dao pred posetu SAD želeći da se relaksiraju odnosi s Amerikom, kao i da to ne znači prekid "strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom".

 • Mićunović: Kada kritička javnost zaćuti Mićunović: Kada kritička javnost zaćuti

  Najviši cilj javne delatnosti je da se unapredi opšte dobro, ali kada se privatizuje veliki deo javnog života, kritička javnost zaćuti, rekao je danas predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju Dragoljub Mićinović.

 • Stamatović: Aktivisti SNS napali članove SNP Stamatović: Aktivisti SNS napali članove SNP

  Predsedniku Turističkog udruženja Gostilje Miroslavu Tucoviću i predsedniku Mesne zajednice Gostilje Ljubiši Todosijeviću, koji su obojica članovi Srpske narodne partije, naneli su večeras lakše telesne povrede aktivisti SNS u jednom lokalu u Gostilju, rekao je Tanjugu član Predsedništva SNP-a i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

 • Patrijarhu Pavlu bulevar u Novom Sadu Patrijarhu Pavlu bulevar u Novom Sadu

  Odbornici Skupštine Grada Novog Sada na sednici gradskog parlamenta večeras su doneli odluku da jedan on novih bulevara u Novom Sadu dobije ime Patrijarha Pavla.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Nedstor
Zlatiborac
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM