23.04.2012 Beograd

Lažirali rezultate male mature

Lažirali rezultate male mature
U više od 80 osnovnih škola u Srbiji nastavnici ocenjivači lažirali su rezultate završnog ispita male mature.

Kako piše današnji Blic, rezultati su lažirani zato što su nastavnici želeli da njihova škola što bolje prođe na maloj maturi, a drugi su dodavali bodove rođacima direktora.

Pozivajući se na izvor iz Ministarstva prosvete, list navodi da su propusti otkriveni u školama u Novom Pazaru i selima oko grada, zatim u Tutinu, Vranju i selima oko Vranja, koje pripadaju školskim upravama u Kraljevu i Leskovcu.

Kontrolu sprovođenja završnog ispita radio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

"Oni su dodavali i oduzimali bodove učenicima kako su hteli. Potpuno netačan zadatak ocenjivali su maksimalnim brojem bodova. Bilo je primera da su zadatak koji nosi jedan bod ocenjivali sa tri poena".

Motivi zbog čega su lažirani rezultati su različiti.

Bilo je škola gde je povećavan broj bodova kako bi u kasnijem rangiranju ta škola bila među najboljima, a bilo je i primera gdje je direktor naredio da se njegovom detetu - maturantu poveća broj bodova.

U malim sredinama, gde se svi poznaju, ocenjivači su čak zbog sukoba sa roditeljima đaka oduzimali bodove maturantima na završnom ispitu, tvrdi izvor iz Ministarstva.

Mala matura sastoji se iz testa srpskog, odnosno maternjeg jezika i testa iz matematike. Na osnovu ovih rezultata vrši se rangiranje učenika za upis u srednju školu.

 

autor: AM izvor: Blic/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 23.04.2012, 19:05h ГРОМ

  Да није истина,било би смешно!али је истина! Буди Бог с нама! ваљда нам спаса и нема, но но што по Тарабићима, под шљиву остане; а за боље и нисмо, какви смо!

Pročitajte i...
 • DS: Kad će SNS da vrati novac bankama? DS: Kad će SNS da vrati novac bankama?

  Demokratska stranka saopštila je danas da SNS prisvaja mandate odborničkih grupa Ujedinjenih regiona Srbije i da bi zato trebalo da preuzme i obaveze URS-a prema bankama i vrati njihove dugove za izbornu kampanju 2014. godine.

 • Vulin: Republika Srpska nastala kao otpor genocidu Vulin: Republika Srpska nastala kao otpor genocidu

  Na planini Kozara u Republici Srpskoj danas je obeleženo 73 godine od teške bitke u Drugom svetskom ratu, a ceremoniji su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik i srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

 • Mali: Izgradnja Savske promenade iduće nedelje Mali: Izgradnja Savske promenade iduće nedelje

  Gradonačelinik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će tokom sledeće nedelje početi radovi na uređenju Savske promenade, posle čega bi u septembru trebalo da počene izgradnja dve stambene kule.

 • Babić: Stavićemo tačku na pitanje gde su naši novci Babić: Stavićemo tačku na pitanje gde su naši novci

  Šef Akcionog tima za reformu političkog sistema i predsednik poslaničkog kluba SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić izjavio je danas da će uskoro biti rešeno pitanje finansiranja Vojvodine, kako bi bila stavljena tačka na pitanje "gde su naši novci".

 • Parović: Ðurđev grubo prekršio statut stranke i ucenjivao Parović: Ðurđev grubo prekršio statut stranke i ucenjivao

  Predsednik Treće Srbije Miroslav Parović izjavio je danas da je iz stranke isključio dosadašnjeg generalnog sekretara Treće Srbije Aeksandra Ðurđeva, koji je i odbornik u Skupštini Grada Novog Sada kao i još dvoje odbornika te stranke Sunčicu Marković i Gorana Milenkovića, zbog grube povrede stranačke discipline.

 • Upis u srednje škole od sutra, nova šansa za neraspoređene Upis u srednje škole od sutra, nova šansa za neraspoređene

  U srednjim školama u Srbiji sutra počinje upis učenika za školsku 2015/16. godinu ali i drugi, dodatni krug za decu koja su ostala neraspoređena nakon prvog upisnog ciklusa.

 • Vučić: Rezolucija probudila teške emocije Vučić: Rezolucija probudila teške emocije

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je britanska rezolucija o Srebrenici, suprotno argumentima te zemlje da cilja na pomirenje, samo produbila razlike i probudila teške emocije.

 • Dodik: Usvajanje rezolucije o Srebrenici je raspad BiH Dodik: Usvajanje rezolucije o Srebrenici je raspad BiH

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da usvajanje Rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija Savetu bezbednostu UN predstavlja raspad BiH.

 • Mustafa: ZSO jedna od najtežih tema Mustafa: ZSO jedna od najtežih tema

  Premijer Kosova Isa Mustafa ocenio je danas da je u razgovorima o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije tema Asocijacije-Zajednice opština sa srpskom većinom jedna od njatežih.

 • Troje dece povređeno u sudaru kod Umčara Troje dece povređeno u sudaru kod Umčara

  U saobraćajnoj nesreći autobusa i automobila, koja se dogodila jutros oko 4.30 kod Umčara, na autoputu Beograd-Niš, povređeno je troje dece i suvozač automobila.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending