23.04.2012 Beograd

Lažirali rezultate male mature

Lažirali rezultate male mature
U više od 80 osnovnih škola u Srbiji nastavnici ocenjivači lažirali su rezultate završnog ispita male mature.

Kako piše današnji Blic, rezultati su lažirani zato što su nastavnici želeli da njihova škola što bolje prođe na maloj maturi, a drugi su dodavali bodove rođacima direktora.

Pozivajući se na izvor iz Ministarstva prosvete, list navodi da su propusti otkriveni u školama u Novom Pazaru i selima oko grada, zatim u Tutinu, Vranju i selima oko Vranja, koje pripadaju školskim upravama u Kraljevu i Leskovcu.

Kontrolu sprovođenja završnog ispita radio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

"Oni su dodavali i oduzimali bodove učenicima kako su hteli. Potpuno netačan zadatak ocenjivali su maksimalnim brojem bodova. Bilo je primera da su zadatak koji nosi jedan bod ocenjivali sa tri poena".

Motivi zbog čega su lažirani rezultati su različiti.

Bilo je škola gde je povećavan broj bodova kako bi u kasnijem rangiranju ta škola bila među najboljima, a bilo je i primera gdje je direktor naredio da se njegovom detetu - maturantu poveća broj bodova.

U malim sredinama, gde se svi poznaju, ocenjivači su čak zbog sukoba sa roditeljima đaka oduzimali bodove maturantima na završnom ispitu, tvrdi izvor iz Ministarstva.

Mala matura sastoji se iz testa srpskog, odnosno maternjeg jezika i testa iz matematike. Na osnovu ovih rezultata vrši se rangiranje učenika za upis u srednju školu.

 

autor: AM izvor: Blic/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 23.04.2012, 12:05h ГРОМ

  Да није истина,било би смешно!али је истина! Буди Бог с нама! ваљда нам спаса и нема, но но што по Тарабићима, под шљиву остане; а за боље и нисмо, какви смо!

Pročitajte i...
 • Željko Sertić kandidat za ministra privrede Željko Sertić kandidat za ministra privrede

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić dostavio je danas Skupštini Srbije predlog kandidature Željka Sertića za novog ministra privrede.

 • Megatrend pod lupom Komisije za akreditaciju Megatrend pod lupom Komisije za akreditaciju

  Komisija za akreditaciju (KAPK) utvrdila je da je nivo naučnoistraživačkog rada na Megatrend univerzitetu nezadovoljavajući.

 • Panović: Država oštri strogoću na Danasu Panović: Država oštri strogoću na Danasu

  Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Zoran Panović izjavio je danas da kaznom od pet miliona dinara za neispunjavanje zakonske obaveze o zapošljavanju osoba s invaliditetom, država 'oštri strogoću' na tom listu.

 • Raspisana poternica za Markom Milićevim Raspisana poternica za Markom Milićevim

  Za Markom Milićevim, osumnjičenim da je vozio "mini moris" koji je usmrtio Luku Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu, raspisana je crvena Interpolova poternica, javila je Radio-televizija Srbije.

 • Oliver Ivanović neće moći da se brani sa slobode Oliver Ivanović neće moći da se brani sa slobode

  Do završetka procesa koji počinje 26. avgusta lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, optužen za ratne zločine, neće moći da se brani sa slobode, uprkos tome što je Vlada Srbije dala garancije da će se on odazvati na suđenje, piše "Politika".

 • Upucan muškarac u centru Bačke Palanke Upucan muškarac u centru Bačke Palanke

  P.R. (49) upucan je večeras u centru Bačke Palanke. Prema prvim rezultatima istrage, na njega je pucao Z. M. (55), koji je penzionisano vojno lice.

 • Vučić: Vreme da napravimo zemlju za koju vredi živeti Vučić: Vreme da napravimo zemlju za koju vredi živeti

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas iz Tekeriša, sa svečanosti u čast 100. godišnjice Cerske bitke, da je vreme da od zemlje za koju je vredelo umreti napravimo zemlju za koju vredi živeti.

 • Pajtićevih "10 teza o Srbiji" Pajtićevih "10 teza o Srbiji"

  Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić smatra da ništa tako dobro ne opisuje državu i vlast u Srbiji kao putovanje autobusom članova Vlade do Niša i nazad i da je taj 28. jul "bio naša slika i prilika".

 • Pronađena mrtva žena u garaži Pronađena mrtva žena u garaži

  Mrtva žena pronađena je jutros u garaži privatne kuće u Bulevaru oslobođenja 110.

 • Mogu li penzije selektivno da budu smanjene? Mogu li penzije selektivno da budu smanjene?

  U očekivanju odluke vlade o smanjenju plata i penzija, u oviru fiskalne konsolidacije, u javnosti se pominju tri moguća scenarija za smanjenje, a najnovija, nezvanična, informacija je da penzije do 25.000 dinara neće biti smanjene.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Android NM