23.04.2012 Beograd

Lažirali rezultate male mature

Lažirali rezultate male mature
U više od 80 osnovnih škola u Srbiji nastavnici ocenjivači lažirali su rezultate završnog ispita male mature.

Kako piše današnji Blic, rezultati su lažirani zato što su nastavnici želeli da njihova škola što bolje prođe na maloj maturi, a drugi su dodavali bodove rođacima direktora.

Pozivajući se na izvor iz Ministarstva prosvete, list navodi da su propusti otkriveni u školama u Novom Pazaru i selima oko grada, zatim u Tutinu, Vranju i selima oko Vranja, koje pripadaju školskim upravama u Kraljevu i Leskovcu.

Kontrolu sprovođenja završnog ispita radio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

"Oni su dodavali i oduzimali bodove učenicima kako su hteli. Potpuno netačan zadatak ocenjivali su maksimalnim brojem bodova. Bilo je primera da su zadatak koji nosi jedan bod ocenjivali sa tri poena".

Motivi zbog čega su lažirani rezultati su različiti.

Bilo je škola gde je povećavan broj bodova kako bi u kasnijem rangiranju ta škola bila među najboljima, a bilo je i primera gdje je direktor naredio da se njegovom detetu - maturantu poveća broj bodova.

U malim sredinama, gde se svi poznaju, ocenjivači su čak zbog sukoba sa roditeljima đaka oduzimali bodove maturantima na završnom ispitu, tvrdi izvor iz Ministarstva.

Mala matura sastoji se iz testa srpskog, odnosno maternjeg jezika i testa iz matematike. Na osnovu ovih rezultata vrši se rangiranje učenika za upis u srednju školu.

 

autor: AM izvor: Blic/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 23.04.2012, 19:05h ГРОМ

  Да није истина,било би смешно!али је истина! Буди Бог с нама! ваљда нам спаса и нема, но но што по Тарабићима, под шљиву остане; а за боље и нисмо, какви смо!

Pročitajte i...
 • Nikolić: Zaštitnik građana pogrešio u proceduri Nikolić: Zaštitnik građana pogrešio u proceduri

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da misli da je ombudsman Saša Janković pogešio u proceduri kada je tražio smenu direktora Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića.

 • Udovički ponudila ostavku, Vučić odbio Udovički ponudila ostavku, Vučić odbio

  Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički ponudila je ostavku premijeru Aleksandru Vučiću, koju on nije prihvatio, saznaje večeras TV N1.

 • Kori Udovički: Verujem u profesionalizam istražnih organa Kori Udovički: Verujem u profesionalizam istražnih organa

  Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički saopštila je da je danas razgovarala sa premijerom Aleksandrom Vučićem i da joj je taj razgovor, kao i onaj na sednici vlade pomogao da razume stav kolega.

 • KRIK: Kosmajac optužen zbog uknjižbe zemljišta KRIK: Kosmajac optužen zbog uknjižbe zemljišta

  Dragoslav Kosmajac optužen je da je na nezakonit način postao vlasnik parcele od oko 7,5 ari, čime je oštetio državu za oko 95.000 evra, prenela je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

 • Vlada smanjila dnevnice državnih činovnika na 150 dinara Vlada smanjila dnevnice državnih činovnika na 150 dinara

  Vlada Srbije usvojila je danas uredbu kojom su dnevnice za službena putovanja državnih službenika i nameštenika smanjene na 150 dinara, odnosno 15 evra kada su u pitanju devizne dnevnice, saopštila je Vlada Srbije.

 • Blic: Haradinaj dao Jablanoviću 100.000 evra Blic: Haradinaj dao Jablanoviću 100.000 evra

  Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je pred prošlogodišnje kosovske izbore donedavnom lideru Srpske liste Aleksandru Jablanoviću dao 100.000 evra, koje ovih dana pokušava da dobije nazad, prenosi danas "Blic", pozivajući se na više neimenovanih srpskih i albanskih izvora na Kosovu.

 • Ðilas: Otkup duga DS bio jedini način da sačuvam stan Ðilas: Otkup duga DS bio jedini način da sačuvam stan

  Bivši lider Demokratske stranke Dragan Ðilas izjavio je da je otkup duga koji DS ima prema Razvojnoj banci Vojvodine bio jedini način da spreči otuđenje svog i stanova drugih funkcionera stranke, koji su bili pod hipotekom.

 • SDS: Ko će da plati štampanje novih računa za Infostan? SDS: Ko će da plati štampanje novih računa za Infostan?

  Gradski odbor Socijaldemokratske stranke u Beogradu ocenio je danas da će štampanje i distribucija novih računa za Infostan koštati više od tri miliona dinara i upitao da li će se "neodgovornost direktora Infostana naplatiti iz džepa poreskih obveznika".

 • Isa Mustafa ponovo gađan jajima Isa Mustafa ponovo gađan jajima

  Aktivisti radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje ponovo su danas gađali jajima kosovskog premijera Isu Mustafu, a dvojica njihovih aktivista je uhapšeno, javili su prištinski mediji.

 • Računi će biti stornirani, rok za uplatu 25. oktobar Računi će biti stornirani, rok za uplatu 25. oktobar

  Svim korisnicima koji su dobili septembarski račun sa stavkom "osiguranje domaćinstva" u iznosu od 200 dinara računi će biti stornirani, nakon čega će dobiti nove račune bez te stavke, a rok za njihovo plaćanje biće 25. oktobar, piše na sajtu preduzeća "Infostan".

 • Lidija Udovički za N1: Muž i ja ne stojimo iza pisma Bajdenu Lidija Udovički za N1: Muž i ja ne stojimo iza pisma Bajdenu

  Prvi put nakon izbijanja afere "prisluškivanje" za N1 govori Lidija Udovički, sestra ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički. U izjavi za N1, između ostalog, tvrdi da njen muž Mark Krendal i ona ne stoje iza pisma američkih kongresmena potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu.

 • Vlada: Udaljen direktor Agencije za privatizaciju Vlada: Udaljen direktor Agencije za privatizaciju

  Vlada Srbije smenila je Ljubomira Šubaru sa mesta direktora Agencije za privatizaciju, objavljeno je u poslednjem "Službenom glasniku".

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending