13.09.2012 | 08:00h ► 13:14h Beograd

Lažni ekspert nepostojećeg instituta

Lažni ekspert nepostojećeg instituta
Dragomir Janković, izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta Evropske komisije u Briselu, redovan je gost ovdašnjih medija u kojima govori o odnosima Brisela i Beograda i aktuelnim ekonomskim dešavanjima. I sve bi to bilo sjajno - samo kad bi taj institut zaista i postojao.

Kako biste se osećali i šta biste radili kada bi vas pozvao neko, u ozbiljnim godinama i sa kravatom, i rekao da je izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta u Briselu? Da li biste mu poverovali i tražili od njega da vam pomogne u tumačenju nekih od evropskih ekonomskih poteza ili biste bili sumnjičavi i tražili da vidite dokaze?

Upravo ovo se poslednjih godina i meseci dešavalo brojnim srpskim novinarima i organizacijama. Računajući da je poverenje i kod nas ključna stvar, nisu proveravali – a čini se da je trebalo.

“Jednog dana pozvao me je gospodin Dragomir Janković rekavši da je konsultant Evropskog ekonomskog instituta iz Brisela i ponudio svoje usluge”, kaže za Novi magazin novinarka jedne ovdašnje televizije. Ukucala je Jankovićevo ime u Google i videla da je prilično čest gost u medijima i da uspešno komentariše probleme iz oblasti ekonomije i posebno odnose Srbije i EU. Odlučila je da ga pozove. “Ništa nisam sumnjala, bio je veoma profesionalan”. Verovatno bi nastavila to da čini i kasnije, da nije bilo poziva iz Novog magazina i našeg interesovanja za Dragomira Jankovića.

Naime, naši reporteri su u proteklih šest meseci u okviru projekta istraživačkog novinarstva pod nazivom “lažne diplome, lažne biografije” pokušali da rasvetle neke od najvećih misterija ovdašnje akademske scene. Tako smo otkrili, i objavili, da prodekan Medicinskog fakulteta u Nišu poseduje diplomu lažnog univerziteta Ešvud koju je platio svega nekoliko stotina dolara.

Objavili smo takođe i da istu diplomu poseduje australijski rotvajler Soni, ali i da smo uspeli da pronađemo preko 20 ljudi na visokim pozicijama koji imaju lažne diplome ili se lažno predstavljaju. Ime Dragomira Jankovića iz briselskog Evropskog ekonomskog instituta našlo se na vrhu liste i to iz sasvim očiglednih razloga.

O kakvom se institutu navodno radi, Janković je govorio u emisiji Kažiprst televizije B92 januara 2008. godine. Na pitanje novinarke Danice Vučenić kakav je odnos Evropskog ekonomskog instituta i institucija Evropske unije, Janković – koji se tada predstavljao kao izvršni direktor instituta – rekao je:

“Evropski ekonomski institut je naučna institucija Evropske unije, budžetska naučna institucija koja se bavi projektima iz oblasti ekonomije, ekonomskim analizama, prognozama i, naravno, kreiranjem ekonomskih politika i Evropske unije i država i institucija koje su zainteresovane”.

Sličnu definiciju Janković je dao i u intervjuu Glasu javnosti kazavši da se Evropski ekonomski institut u Briselu bavi analizama i istraživanjem u mikro i makroekonomiji, finansijskim i bankarskim sistemom, legalnim i nelegalnim tokovima novca i kapitala u svetu. “Institut daje prognoze i očekivanja ekonomskih kretanja zavisno od cena nafte i drugih parametara. Ovaj Institut je naučno telo EU i ona ga finansira da radi za njene potrebe. Države ne mogu pojedinačno da naručuju projekte i istraživanja, izuzetno to može da uradi Evropska komisija. Srbija je predmet istraživanja kao deo regiona”, piše u objašnjenju.

Sjajna ustanova, reklo bi se, ali pod jednim uslovom –kad bi zaista postojala.

Delegacija EU:Janković nema veze sa nama

Sva nastojanja Novog magazina da uđu u trag misterioznom institutu i njenom ekspertu uvek su na kraju dovodila do ćorsokaka. Misteriju je razrešilo zvanično saopštenje Delegacije EU u Beogradu u kojem je pisalo: “U vezi sa vašim upitom o gospodinu Dragomiru Jankoviću i njegovom Evropskom ekonomskom institutu Delegacija EU u Srbiji može da potvrdi da gospodin Janković i njegov institut ni na koji način nisu povezani sa Delegacijom EU. Štaviše, gospodin Janković ni na koji način ne predstavlja Delegaciju. Njegova mišljenja i ocene ne bi trebalo uzimati kao stanovište Delegacije EU u Srbiji. Kroz novinske izveštaje Delegacija EU je upoznata sa aktivnostima gospodina Jankovića, ali osim toga Delegacija nema bilo kakve ni formalne ni neformalne odnose s njim i njegovim institutom”.

U zavisnosti od prilike, Janković se predstavljao kao ekspert, konsultant ili izvršni direktor instituta. Prva pominjanja u tom svojstvu beleže se još 2004. godine, ali se medijsko pojavljivanje intenziviralo 2007/2008, a posebno ove godine kada je gotovo desetak puta gostovao na balkanskom programu Al Jazeere, televiziji B92, TV Vojvodina, ali i kao panelista na nekim skupovima.

Kako je onda bilo moguće da godinama niko ne primeti da nešto u celoj priči ne štima? Odgovor daju sagovornici Novog magazina koji navode da je Janković u svojim izjavama uvek bio vrlo odmeren. “Nikada tu nije bilo prejakih reči. Zvučalo je kao da je reč o nekim zdravorazumskim ocenama koje bi većina od nas mogla da potpiše”, navode naši sagovornici.

Želeli smo da o svemu čujemo i reči Dragomira Jankovića, ali to je bila prilično teška misija. Mislili smo da je možda institut registrovan kao nevladina organizacija u Briselu, da ima svoju Internet prezentaciju, e-mail adresu, broj telefona, spisak ostalih eksperata... Međutim, ništa od toga.

Janković na Fejsbuku: Radim u OLAF-u

U pokušaju da prikupimo što više informacija o Jankoviću i njegovim aktivnostima, naišli smo i na njegov Facebook profil. Osim par fotografija sa prijateljima, iznenadilo nas je kada smo videli da kao radno mesto navodi OLAF; Evropsku kancelariju za suzbijanje prevara sa sedištem u Briselu. Agencija je osnovana 1999. godine i sprovodi istrage vezane za upravljanje i finansiranje svih institucija i tela Evropske unije.

(Print Screen, sreda, 12. septembar )

U sedištu organizacije bili su više nego iznenađeni kada smo im se javili. “Hvala vam što ste nas upozorili na ovaj slučaj. Želim da potvrdim da Dragomir Janković nije zaposlen u OLAF-u. Gospodin Janković nije povezan sa našom kancelarijom ni na koji način i zbog toga ne može da govori niti deluje u ime OLAF-a”, rekao nam je portparol organizacije Johan Vult u zvaničnom dopisu poslatom iz Brisela.

Nekoliko sati nakon što je Novi magazin objavio ovaj tekst gospodin Janković je ispravio podatke na svom Fejsbuk profilu i izbrisao da je zaposlen u OLAF-u. Jedino što sada stoji od podataka je da je studirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu:

(Print Screen, četvrtak, 13. septembar )

autor: M. Ivanović, M. Marjanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (26) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 9.02.2015, 18:11h Tugo-mir (1)

  Istrazujte sve prevararantske i lazne diplome Lazne diplome-lako je baviti se njima.Hocete li se zabaviti pravim diplomama: Toma diploma,dr Mali,dr ...? (Ne)Smete!

 • 17.09.2012, 14:11h Epilog (2)

  Epilog: Jankovic ukinuo profil odnosno "skunuo" se sa fejsbuka.

 • 17.09.2012, 00:43h ljubiša vuković (1)

  novi magazin zaslužuje podršku za željom da nastavi sa pouzdanim istraživanjima društveno-socioloških devijacija svakojakih površnosti u kojima je ogrezlo srpsko društvo, posebno zadnjih 5-6 godina. Učinak će ostati mali ukoliko adekvatnim istraživanjima ne pritisnete nadležne državne organe- ministarstva i organe ministarstava da provere validnost i kredibilnost diploma koje se zahtevaju sistematizacijama.Da se započne sa procesom presecanja urušavanja društva, kako se to učestalo sprovodi u državama regiona, kao što je ta aktivnost u Crnoj Gori( u JP "Elektroprenosu")sprovedena proletos. zaposlenih

 • 16.09.2012, 12:41h Zika (3)

  Zaista neverovatna prica, odakle mu ideja da se lazno predstavlja? Zar je stvarno mislio da ga niko nece otkriti nikada???? Imate jos dosta materijala da se bavite ovom temom lažnih, samo tako nastavite!

 • 16.09.2012, 00:36h malena (1)

  Otkriven si,nemoj pokusavati da se operes.Zaista sam zgrozena.Godinama se baviti laganjem i prevarama.Vracaj se odakle si i dosao prvim vozom.NM jos malo ovo proceprkajte,svaka cast

 • 15.09.2012, 23:37h Milos

  Svaka čast za NM

 • 15.09.2012, 23:34h Dragana

  Gospodine Dragomire, dzaba vam je slanje ovih poruka u kojima pokusavate da se operete: te zasto bas sad "udarili" na vas, te ovo, te ono... Malo paranoje nikada nije na odmet - ali samo malo. Zato prestanite da se pravdate, prihvatite da ste uhvaceni u prevari i prestanite da nas "masirate" svojom istinom. Medije pozivam da nastave sa ovom akcijom koja je izgleda udarila u prilicno bolnu ranu

 • 15.09.2012, 08:41h Nenad

  Pratio sam nastupe g-dina Jankovića uglavnom na B92, ostavljao je odličan utisak i videlo se da veoma dobro poznaje materiju o kojoj razgovara. Koliko ja znam dotični je bio u Djindjićevoj vladi i već nekoliko godina živi u Briselu. Sve treba proveriti ali mi je ovaj vaš tekst jako čudan.

 • 14.09.2012, 08:53h Sumadinac (2)

  U Srbiji se nakotilo laznih strucnjaka u zadnjih dvadesetak godina.I svi ti nazovi strucnjaci su uglavnom dobro udomljeni u Drzavnoj Upravi,Policiji,kojekakvim Fakultetima,Skupstinama opstina,Javnim preduzecima...i tu smo gde smo.Deca,koja su zavrsila regularne drzavne skole su bez posla,ali su zato laznjaci dobro situirani.I ko to da ispravi,ovi iz Drzavne Uprave i Policije.Od tog posla nema nista.Vrana,vrani ne vadi oci.Resenje je jednostavno,sve one koji imaju diplome kojekakvih privatnih(nazovi)Univerziteta,Pristinskog i kojekavih Bosanskih,sve van sa svih gore navedenih ustanova!!!

 • 14.09.2012, 08:05h Zika (3)

  Gos.gradjanine nije TONI nego TOMCA ili skraceno DRAGICIN.

 • 14.09.2012, 00:35h Istoricar (1)

  Ovo je zaista interesantna tema i jos jedna vrsta prevare. Hvala sto se ovim bavite i razotkrivate prevarante. Nazalost, sve te prevara se ne sankcionišu adekvatno čime ih onda društvo praktično podržava. Hajde istražite kako su kažnjeni docenti i profesori na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu koji su prošle godine, u cilju naredovanja u viša zvanja lažirali da su autori stručnih radova koji su izmišljeni, a istraživanja nisu nikada izvedena, već su plagijati inostranih radova. Editori u inostranstvu su otkrili prevaru, obrukali nas, ali su ovi ostali na fakultetu.

 • 14.09.2012, 00:01h nina (4)

  proverite i dinkica,mislim da njegova diploma potice iz"laze"

 • 13.09.2012, 23:30h ljuba (1)

  Mnogo prevaranata na sve strane.NVO Evropski pokret u Srbiji , okuplja političare, deli nagrade,Ostavlja utisak kao da ima veze sa EU.Sada kada nema više nikog da šalje pare, oni ne postoje.Stvarno šibicarenje na sve strane.

 • 13.09.2012, 20:52h gradjanin

  Ima jedna zemlja u kojoj i predsednik ima falš diplomu ! Zovu ga TONI !

 • 13.09.2012, 18:11h Nestorović Hranislav (4)

  U kakvom je rodu sa sličnim prevarantom koji već 12 godina, na osnovu lažne diplome završenog ekonomskog fakulteta vodi Privrednu komoru Beograda. Ovaj se isto preziva Janković i sada je čak u Nacionalno privrednom savetu Vlade R.S. Da nije u pitanju ista falsifikovana diploma koju koriste obojica, pa ko više dogura.

 • 13.09.2012, 17:34h Mile a možda i Pera? (3)

  Nije nikakvo čudo da u zemlji u kojoj 1/3 stanovništva nepismena da su na visokoj ceni ''PRODAVCI MAGLE''.Ovo je slučaj za koji se saznalo akoliko je onih za koje se nikad neće saznati jel su nedodirljivi?

 • 13.09.2012, 16:50h Gavrilo (4)

  Ima 5 godina kako tvrdim da Evropski ekonomski institut - ne postoji! Vec sam sam sebi poceo da licim na paranoika...O hvala Novom Magazinu...

 • 13.09.2012, 16:24h olga (2)

  Mene to zaista u opšte ne čudi.Srbijom vršljaju prevaranti,kriminalci sumnjivi biznismeni jer ovde ne postoji država niti funkcioniše tužilaštvo i sud.U nekoj normalnoj zemlji Jankoviću ne bi ni palo na pamet da se lažno predstavlja i verovatno tako ostvaruje ličnu korist.Ne bi bilo zgoreg preispitati sve strane diplome eksperata pridošlih 2000 godine koji su opljačkali i uništili ekonomiju.Nije Janković jedini.Mnogo takvih ima u samoj vlasti kao i u privrednoj komori gde lično zanam osobu.O diplomama iz Bosne ne treba ni govoriti jer je 99%njih falš.

 • 13.09.2012, 16:12h Petar (3)

  Posto se predstavlja i kao doktor nauka ,postavlja se pitanje da li je i to lazirao? Istrazite i to.Na Facebooku ne stoji da li je magistrirao i doktorirao.

 • 13.09.2012, 15:35h Dragan (1)

  Na nekoliko bilborda u gradu pise: Banka ... (naziv nije bitan), ali pametan covek nikada nece stati ispred ili ispod nekog od njih i cekati red da podigne ili uplati novac. Zao mi je sto ima novinara koji drugacije rezonuju i pozivaju se na ovakve eksperte.

 • 13.09.2012, 14:58h Bravo, majstore! (4)

  Gospodin pomalo podseca na likove iz filma Pljacka Treceg Rajha. Predstavljao se u inostranstvu tako kako se predstavljao i slao je mailove firmama sa ponudom da se upisu u biznis registar njegovog instituta i "koriste sve beneficije koje takav upis pruza". Vecina njih ga je provalila, ali velika je EU pa je dosta njih i naselo u uplatilo mu pare (oko 500 EUR ili GBP ako se dobro secam tekstova na internet-u). Sasvim dovoljno da nastampa jos novih vizitkarti i da ih deli naivnim novinarima i da mu ostane najmanje 2-3 miliona eura za crne dane. Da se pretvarao da je gluvonem u Srbiji poput lika iz zore spomenutog filma, jos bolje bi prosao. Ali, covek je hteo da bude vidjen na TV-u. Moram da priznam da mi je kao nekome ko ga odavno poznaje bilo zabavno da ga godinama gledam i slusam na TV-u a jos vise da posmatram novinare koji su ga uvazavali bez ikakve provere.

 • 13.09.2012, 14:51h sveti stefan (7)

  "sociolog religije" - da li Dordjevic ili Zivica Tucic..???

 • 13.09.2012, 14:06h Biljana

  Zanimljivo je da kada ukucate ime ove firme iz Brisela na google pretraživaču izađe gomila sajtova na kojima se poslovni ljudi žale da im stižu mejlovi od EIEC u kojima isti traže pare... Gdinu Dragomiru je postalo tesno u Srbiji pa je krenuo dalje...

 • 13.09.2012, 13:35h Marko Dimitrijevic (1)

  I čuveni međunarodni institut za bezbednost čuvenog nam diplomiranog semenkara Orhana Dragaša - Iljazija

 • 13.09.2012, 11:33h Зартан (4)

  Одлично истраживање. Само тако наставите. Предлажем вам да "социолог религије", макар га тако стално представљају у медијима, буде следећи предмет истраживања.

 • 13.09.2012, 10:51h Goran (9)

  Ovaj institut stvarno postoji. Doticni gospodin je karticom uplatio taksu od oko 200 eura, popunio zahtev na elektronskom upitniku i registrovao firmu. To je mogao bilo ko drugi da uradi pod uslovom da ne postoji institut sa istim imenom. Problem je samo u tome sto institut nema blage veze sa EU niti EU postoji u njegovom nazivu. Orginalni naziv "instituta" je: European Institute for Economy and Commerce (EIEC). Institut je osnovala EU onoliko koliko je nase preduzece Florida Bel osnovala ova americka federalna drzava.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side