27.03.2019 | 15:21h ► 15:35h Beograd

Lončar: Krovni zakoni za kvalitetniji zadravstveni sistem

Lončar: Krovni zakoni za kvalitetniji zadravstveni sistem Foto: Beta / Miloš Miškov
Predlozi zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju krovni su zakoni koji će doprineti da zdravstveni sistem bude kvaliteniji i jednako dostupan, izjavio je danas ministra zdravlja Zlatibor Lončar i kao značajne novine naveo i redovan skrining pregled i bolovanje od 100 odsto za roditelje teško obole dece.

Lončar je tokom obrazlaganja zakona u parlamentu rekao, da je data mogućnost naknade od 100 odsto za vreme privremene sprečenosti za rad zbog deteta do navršenih 18 godina života, čime se kako je naveo, utiče na poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja porodice.

On je kazao da je prepoznat značaj preventivnih pregleda te da se zakonom obezbeđuju skrining pregledi, a da će ukoliko pacijent neopravdano ne dođe na taj pregled, a kasnije oboli, učestvovati u troškovima daljeg lečenja bolesti.

Zakonom je predviđeno i da izabrani lekar može da da bolovanje od 60 dana umesto dosadašnjih 30 i da za bolovanje do 30 dana sredstva obezbeđuje poslodavac, a od 31 dana RFZO.

Na bolničko lečenje biće moguće da pacijenta uputi i lekar specijalista, a ne samo izabrani lekar.

Lončar je kazao da je produžen vremenski period od 12 meseci za obračun osnova za naknadu zarada koja se isplaćuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i da će naknadu činiti prosečna zarada iz tih prethodnih 12 meseci.

On je kazao da se uvode novi osnovi osiguranja za poljoprivrednike, za lica koja obavljaju poslove javnog beležnika i izvršitelja, za one koji primaju penziju ili invalidninu isključivo od stranog nosioca osiguranja, odnosno one koji su stalno ili privremeno nastanjeni u Srbiji, za žrtve terorizma i borce kojima je status utvrđen u skladu sa propisima o zaštiti boraca.

Predloženi zakonom o zdravstvenom osiguranju prediđa i preventivne i ostale preglede u vezi planiranja porodice, a predviđeno je i formiranje jedinstvene liste čekanja koju će da vodi RFZO.

On je kao novine naveo i to što su osnivači zdravstvenih ustanova u javnoj svojini Srbija, odnosno Autonomna pokrajina za ustanove na teritoriji pokrajine, a za apoteke to ostaje da jedinica lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, olakšani su uslovi za osnivanje privatne prakse, unapređene su odredbe koje se odnose na prekovremeni rad, uslovi za imenovanje direktora, upravnih i nadzornih odbora.

 

Sa gripom moguće povezati smrt najviše 63 pacijenta

Ministar Lončar izjavio je danas da se maksimalno 63 pacijenta koji su umrli mogu dovesti u vezu sa gripom, ali da ne može da da tačnu informaciju i da je grip definitivni uzrok nečije smrti.

Tokom rasprave o zdravstvenim zakonima odgovarajući na pitanja poslanika Srpske radikalne stranke Vojislava šešelja o imunizaciji, Lončar je rekao da se protiv gripa vakcinisalo 250.000 ljudi što je više nego ijedne godine u prethodnih deset godina.

"Ova stvar oko vakcinacije je izuzetno važna. Ovo su stvari oko kojih ne možemo da imamo različito mišljenje, jer svako naše različlito mišljenje će, što je najgore, imati smrtni ishod za neko dete", rekao je Lončar.

On je podsetio da je podneo krivične prijave protiv onih koji su zastupali stav protiv vakcinacije i kazao da se to nalazi na sudu ili tužilaštvu i da nema pravo da utiče na nadležne organe, ali da očekuje da budu sankcionisani u skladu sa zakonom.

Povodom navoda da je virus gripa mutirao, on je kazao da nema zvaničnu informaciju ni jedne relevatne evropske ili svetske institucije da je virus mutirao i izašao iz opsega tri virusa gripa koji su utvrđeni u Srbiji.

Povodom pitanja Vojislava Šešelja šta je sa novcem koji je dat za Fondaciju "Podrži život" glumca i predsednika pokreta Slobodnih građa Sergeja Trifunovića, Lončar je rekao da su se ispitivale nepravilnosti u radu te fondacije i apelovao na nadležne organe da taj poroces dovedu do kraj i izađu sa činjenicama o tome kako je novac koji je dala Vlada Srbije, ali i građani Srbije putem SMS poruka potrošen.

Lončar je rekao da je država dala 250.000 evra fondu Sergeja Trifunovića za dete koje je trebalo da se leči u Španiji, ali i za još petoro dece.

Ministar je rekao da dete koje je stiglo u Španiju na lečenje nije bilo ni najavljeno i da postoji niz drugih stvari koje, kako je naveo, nije u redu da iznosi.

On je naveo i da je tražio na sednici Vlade da se dostave dokazi za svaki dinar, ne samo za 250.000 evra, već za svaku SMS poruku.

Lončar je optužio Trifunovića da se sa tim novcem od fonda kockao i ulagao u Investicione fondove.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side