11.10.2016 Beograd

Lončar: Ozbiljni propusti u lečenju dečaka

Lončar: Ozbiljni propusti u lečenju dečaka Foto: prtscr ytb
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je zdravstvena inspekcija utrdila da je bilo ozbiljnih propusta u vođenju medicinske dokumentacije dečaka, koji je preminuo posle preloma ruke u Loznici.

Lončar je nakon posete porodilištu "Dragiša Mišović" rekao da je izveštaj prosleđen Sudu časti Lekarske komore Srbije, koji će odlučiti da li će lekaru biti oduzeta licenca, odnosno da li će moći da nastavi sa radom.

Ministar zdravlja je naveo da je u Lozničkoj bolnici u toku spoljni stručni nadzor koji će utvrditi da li je bilo stručne lekarske greške, te da se taj izveštaj jos očekuje.

Prema njegovim recima, završen je deo obdukcije.

Upitan da li je ljut zbog "packi koje je danas dobio od premijera", Lončar je rekao da nije ljut i da je premijeru rekao da najmanje što može da učini u ovom slučaju je da ne bude na ministarskom mestu, navodeći da sistem mora da funkcioniše, bez obzira ko je ministar.

"Imamo alarmantno stanje u unutrašnjosti Srbije, najbolji lekari iz Beograda odlaziće ubuduće jedom nedeljno u vizite u bolnice u unutrašnjošti", najavio je ministar zdravlja.

Lončar je ponovio da je ovo neopisiva tragedija, da će morati da se ustanovi odgovornost pojedinca, a i svih u lancu koji su učestvovali u zbrinjavanju decaka.

 

Zakon o nestalim bebama u krajnje završnoj fazi

Lončar je izjavio da je Zakon o nestalim bebama, koliko je njemu poznato, u završnoj fazi, te da je Ministarstvo zdravlja samo jedan deo u pravljenju tog propisa.

Lončar je rekao da takav zakon nije lako doneti, jer ga nema niko u Evropi, a ni u svetu.

"Morali ste da napravite nešto gde ne možete da se oslonite ni na kakva iskustva. Treba da radimo slučajeve od pre 50-60 godina i da to stavimo u pravni okvir. Želeli smo da sve ispoštujemo, da što više stvari stavimo u taj zakon", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja ima svoje članove koji su deo tima koji radi na tom zakonu, ali da Ministarstvo pravde mora da uokviri zakon i usaglasi ga sa svim onima koji su imali primedbe.

"Postojale su neke primedbe koje se ispravljaju, da li će svi biti zadovoljni i da li će ga svi pohvaliti, ne znam, ali je krajnje vreme da izađemo sa tim, jer smo ga usaglasili sa onima koji su imali najveće primedbe", rekao je Lončar.

Povodom projekta "Bebo, dobro došla na svet", koji omogućava elektronsku prijavu novorođenčadi, Lončar kaže da je to još jedan od načina da se spreči krađa beba.

"Pored duplih protokola koje smo uveli, ovo je dodatni način zaštite beba", rekao je Lončar.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side