Lutovac: Postoji grupa koja želi da okrene DS saradnji sa Vučićem
21.05.2020 Beograd

Lutovac: Postoji grupa koja želi da okrene DS saradnji sa Vučićem

Lutovac: Postoji grupa koja želi da okrene DS saradnji sa Vučićem Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da će na sednici Glavnog odbora te stranke 31. maja, kao što je uobičajeno, podneti izveštaj o radu, baš kao i predsednik Izvršnog odbora, i da će se razmatrati sve aktuelne političke teme i pravci daljeg delovanja.

"Suštinsko pitanje da li želimo da budemo opozicija (Aleksandru) Vučiću ili njegov saučesnik. Hoćemo li da budemo oštra opozicije autokratiji ili njegov satelit, takozvana konstruktivna opozicija? Da li ćemo da budemo u službi građana ili ćemo da sledimo sopstvene sitne interese", rekao je Lutovac, za novi broj Nedeljnika.

"Otkako je ovo rukovodstvo dobilo poverenje članstva za vođenje stranke, postoji nerekidno opstruisanje unutar stranke, i to pre svega od onih koji su svoju alternativnu platformu formulisali ovako: Vućić je preuzeo našu politiku i ne treba da joj se suprotsavljamo", kazao je Lutovac.

"Drugim rečima", kako je nastavio, "trebalo bi da ga podržimo u sprovođenju takve politike".

"Na stranu što to nije tačno, izgovor za saradnju sa Vučićem je ponižavajući. Autokrata sprovodi politiku koja nas je od nekonsolidovane demokratije dovela do hibridnog režima, koja nas je udaljila od evropskih i opštih civilizacijskih vrednosti", naglasio je Lutovac.

On je rekao i da nikad nije tvrdio da su svi koji su potpisali zahtev za hitno zasedanje sednice (Glavnog odbora DS za 17. maj) "deo zavere".

"Naprotiv, smatram da je većina među onima koji su potpisali imali časne namere. Ali je jasno da postoji neformalna grupa koja u saradnji sa režimom pokušava da preotme stranku i okrene je prikrivenoj ili otvorenoj saradnji sa Aleksandrom Vučićem", rekao je Lutovac.

Govoreći o bojkotu izbora, on je naveo da "izlazak na izbore koji nisu ni slobodni ni pošteni, donosi pristajanje da budemo neslobodni, potčinjeni, da prihvatamo bezakonje, pljačke i ucene kao nešto normalno" i da je "bojkot otpor svemu tome".

On je ocenio da je "bojkot nepristajanje na gaženje dostojanstva, na legalizaciju otimačine, ponižavanje i prevaru".

"Ako budemo solidarni i odlučni, napravićemo prvi korak ka stvaranju normalnog društva i države. To je smisao bojkota", rekao je Lutovac

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side