02.09.2018 | 13:35h ► 21:21h Beograd

Lutovac pozvao članove Glavnog odbora da podrže učešće DS u osnivanju Saveza za Srbiju

Lutovac pozvao članove Glavnog odbora da podrže učešće DS u osnivanju Saveza za Srbiju Foto: Beta / Emil Vas
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac pozvao je danas članove Glavnog odbora (GO) te stranke da podrže odluku o učešću DS u osnivanju Saveza za Srbiju, navodeći da jačanjem tog opozicionog bloka jača i sama Demokratska stranka.

Lutovac je na sednici GO u Beogradu kazao da je iskustvo izbora i istraživanja javnog mnenja pokazalo da građani nemaju razumevanja za insistiranje na stranačkim posebnostima.

"Okolnosti u Srbiji su takve da imamo samovlašće Aleksandra Vučića, sudstvo koje nije nezavisno, medije pod kontrolom ili strasnim pritiskom, parlament koji je ponižen, fingiranje evropskih integracija. Nismo u prilici da biramo okolnosti već samo da kažemo da li želimo da ih menjamo ili da nastavimo da insistiramo na našim posebnostima", rekao je Lutovac.

Govoreći o razlozima zbog kojih DS treba da bude jedan od osnivača Saveza za Srbiju, Lutovac je kazao da "u trenutku kada zgrada gori, stanari imaju obavezu da ugase požar, a ne da zalivaju travu".

"Ideja o savezu je ideja o objedinjavanju svih opozicionih potencijala spremnih da menjaju na bolje političke i društvene odnose u Srbiji i da se bore protiv samovlašća. Jačanjem Saveza za Srbiju jačamo i Demokratsku stranku koja će svoju posebnost pokazati tek kada sačuva relevantnost", rekao je predsednik DS-a.

Lutovac je naveo i da Demokratska stranka nije ušla niti se priključila Savezu za Srbiju, već da je osnivač tog opozicionog bloka i jedan od njegovih stubova. "Trideset tačaka oko kojih smo se dogovorili nisu ni levičarske, ni desničarske već nas približavaju normalnoj Srbiji", rekao je Lutovac dodajući da učešće u Savezu ne sprečava DS da vodi autonomnu politiku.

Govoreći o, kako je rekao, nedoumicama pojedinih članova DS-a u vezi sa učešćem pokreta Dveri u Savezu za Srbiju, Lutovac je kazao da taj blok mora da zahvati i desno orijentisane birače kako bi imao širinu.

"Dveri su jedina desničarska stranka koja nije pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti. Savez mora da zahvati i desno orijentisane birače da ne bi bio samo programsko-ideološka koalicija", naveo je Lutovac.

Kako je rekao, osnivači Saveza za Srbiju saglasili su se da po pitanju Kosova i Metohije treba uvažavati međunarodno pravo i da ne treba dozvoliti Prištini članstvo u UN, dok je u vezi evropskih integracija kazao da se pozitivan stav DS prema članstvu Srbije u Uniji ne dovodi u pitanje i da stranka želi "pravi evropski put" kako bi Srbija postala normalna demokratska država.

On je dodao da je DS i ranije ulazila u tako široke opozicione saveze, ali da posle učešća u njima nikada nije gubila svoj identitet ili rejting.

Lutovac je ocenio i da je Demokratska stranka na putu revitalizacije i najavio da će glavne aktivnosti stranačkih organa u narednom periodu biti promena statuta DS, edukacija članstva, uspostavljanje stalne i neposredne komunikacije sa građanskim društvom i onima koji kreiraju javno mnenje i borba za prisustvo Demokratske stranke na Radio-televiziji Srbije.

Sednica GO zatvorena je za javnost posle obraćanja Lutovca, a prisutni članovi tog tela razmatraju predlog o potvrdi učešća DS u osnivanju Saveza za Srbiju.

 

Devet članova Glavnog odbora DS-a bilo protiv formiranja Saveza za Srbiju, 180 za

Devet članova Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) danas je glasalo protiv formiranja i učešća DS-a u Savezu za Srbiju dok je 180 bilo za, objavljeno je na sajtu.

Kako je navedeno, o osnivanju saveza glasalo se u okviru izveštaja o radu stranke u prethodna tri meseca, koji je podneo predsednik DS-a Zoran Lutovac.

"Visok nivo saglasnosti u pogledu formiranja Saveza za Srbiju i učešće Demokratske stranke u njemu iskazan je i prilikom izjašnjavanja o podnetom izveštaju, kada je za izveštaj glasalo 180 prisutnih članova GO, dok je samo devet bilo protiv", piše na sajtu DS-a.

Savez za Srbiju fomalno je formiran večeras u Beogradu potpisivanjem sporazuma, a da je DS na Glavnom odboru ponovo dao podršku savezu prisutne u Sava centru obavestio je Zoran Lutovac.

On je objasnio da je sada potreban jedan širok savez stranaka i organizacija i pored njihovih razlika i posebnosti, da bi se stvorila demokratska država.

Savez čine Narodna stranka, Demokratska stranka, pokret Dveri, Levica Srbije, Zdrava Srbija, Pokret za preokret, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", Udruženi sindikati "Sloga", Zajedno za Srbiju i nekadašnji predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je i inicirao osnivanje tog saveza.

Članovi Glavnog odbora DS-a danas su inače jednoglasno izabrali i nov Izvršni odbor stranke, sa Dušanom Kostadinovićem na čelu.

Kako je navedeno na sajtu, glavni zadatak novog Izvršnog odbora biće revitaliacija stranke, edukacija članstva i uspostavljanje stalne i neposredne komunikacije sa građanskim društvom.

Najavljeno je obnavljanje rada stranačkog Centra za edukaciju i veće angažovanje resornih odbora, koji treba da postanu mesto na kojem se kreira stranačka politika.

autor: MIM/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side