02.09.2018 | 13:35h ► 21:21h Beograd

Lutovac pozvao članove Glavnog odbora da podrže učešće DS u osnivanju Saveza za Srbiju

Lutovac pozvao članove Glavnog odbora da podrže učešće DS u osnivanju Saveza za Srbiju Foto: Beta / Emil Vas
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac pozvao je danas članove Glavnog odbora (GO) te stranke da podrže odluku o učešću DS u osnivanju Saveza za Srbiju, navodeći da jačanjem tog opozicionog bloka jača i sama Demokratska stranka.

Lutovac je na sednici GO u Beogradu kazao da je iskustvo izbora i istraživanja javnog mnenja pokazalo da građani nemaju razumevanja za insistiranje na stranačkim posebnostima.

"Okolnosti u Srbiji su takve da imamo samovlašće Aleksandra Vučića, sudstvo koje nije nezavisno, medije pod kontrolom ili strasnim pritiskom, parlament koji je ponižen, fingiranje evropskih integracija. Nismo u prilici da biramo okolnosti već samo da kažemo da li želimo da ih menjamo ili da nastavimo da insistiramo na našim posebnostima", rekao je Lutovac.

Govoreći o razlozima zbog kojih DS treba da bude jedan od osnivača Saveza za Srbiju, Lutovac je kazao da "u trenutku kada zgrada gori, stanari imaju obavezu da ugase požar, a ne da zalivaju travu".

"Ideja o savezu je ideja o objedinjavanju svih opozicionih potencijala spremnih da menjaju na bolje političke i društvene odnose u Srbiji i da se bore protiv samovlašća. Jačanjem Saveza za Srbiju jačamo i Demokratsku stranku koja će svoju posebnost pokazati tek kada sačuva relevantnost", rekao je predsednik DS-a.

Lutovac je naveo i da Demokratska stranka nije ušla niti se priključila Savezu za Srbiju, već da je osnivač tog opozicionog bloka i jedan od njegovih stubova. "Trideset tačaka oko kojih smo se dogovorili nisu ni levičarske, ni desničarske već nas približavaju normalnoj Srbiji", rekao je Lutovac dodajući da učešće u Savezu ne sprečava DS da vodi autonomnu politiku.

Govoreći o, kako je rekao, nedoumicama pojedinih članova DS-a u vezi sa učešćem pokreta Dveri u Savezu za Srbiju, Lutovac je kazao da taj blok mora da zahvati i desno orijentisane birače kako bi imao širinu.

"Dveri su jedina desničarska stranka koja nije pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti. Savez mora da zahvati i desno orijentisane birače da ne bi bio samo programsko-ideološka koalicija", naveo je Lutovac.

Kako je rekao, osnivači Saveza za Srbiju saglasili su se da po pitanju Kosova i Metohije treba uvažavati međunarodno pravo i da ne treba dozvoliti Prištini članstvo u UN, dok je u vezi evropskih integracija kazao da se pozitivan stav DS prema članstvu Srbije u Uniji ne dovodi u pitanje i da stranka želi "pravi evropski put" kako bi Srbija postala normalna demokratska država.

On je dodao da je DS i ranije ulazila u tako široke opozicione saveze, ali da posle učešća u njima nikada nije gubila svoj identitet ili rejting.

Lutovac je ocenio i da je Demokratska stranka na putu revitalizacije i najavio da će glavne aktivnosti stranačkih organa u narednom periodu biti promena statuta DS, edukacija članstva, uspostavljanje stalne i neposredne komunikacije sa građanskim društvom i onima koji kreiraju javno mnenje i borba za prisustvo Demokratske stranke na Radio-televiziji Srbije.

Sednica GO zatvorena je za javnost posle obraćanja Lutovca, a prisutni članovi tog tela razmatraju predlog o potvrdi učešća DS u osnivanju Saveza za Srbiju.

 

Devet članova Glavnog odbora DS-a bilo protiv formiranja Saveza za Srbiju, 180 za

Devet članova Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) danas je glasalo protiv formiranja i učešća DS-a u Savezu za Srbiju dok je 180 bilo za, objavljeno je na sajtu.

Kako je navedeno, o osnivanju saveza glasalo se u okviru izveštaja o radu stranke u prethodna tri meseca, koji je podneo predsednik DS-a Zoran Lutovac.

"Visok nivo saglasnosti u pogledu formiranja Saveza za Srbiju i učešće Demokratske stranke u njemu iskazan je i prilikom izjašnjavanja o podnetom izveštaju, kada je za izveštaj glasalo 180 prisutnih članova GO, dok je samo devet bilo protiv", piše na sajtu DS-a.

Savez za Srbiju fomalno je formiran večeras u Beogradu potpisivanjem sporazuma, a da je DS na Glavnom odboru ponovo dao podršku savezu prisutne u Sava centru obavestio je Zoran Lutovac.

On je objasnio da je sada potreban jedan širok savez stranaka i organizacija i pored njihovih razlika i posebnosti, da bi se stvorila demokratska država.

Savez čine Narodna stranka, Demokratska stranka, pokret Dveri, Levica Srbije, Zdrava Srbija, Pokret za preokret, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", Udruženi sindikati "Sloga", Zajedno za Srbiju i nekadašnji predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je i inicirao osnivanje tog saveza.

Članovi Glavnog odbora DS-a danas su inače jednoglasno izabrali i nov Izvršni odbor stranke, sa Dušanom Kostadinovićem na čelu.

Kako je navedeno na sajtu, glavni zadatak novog Izvršnog odbora biće revitaliacija stranke, edukacija članstva i uspostavljanje stalne i neposredne komunikacije sa građanskim društvom.

Najavljeno je obnavljanje rada stranačkog Centra za edukaciju i veće angažovanje resornih odbora, koji treba da postanu mesto na kojem se kreira stranačka politika.

autor: MIM/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Ivan Vejvoda: Mir ima visoku cenu Intervju Ivan Vejvoda: Mir ima visoku cenu

  Kako do dogovora Beograda i Prištine, šta je poručeno sa obeležavanja 100. godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, o stanju u Evropi i Americi, za Novi magazin govori Ivan Vejvoda

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Agencijsko zapošljavanje -- Kontrola za lizing radnika -- U skladu sa filozofijom fleksibilizacije rada, agencijsko zapošljavanje postaje sve češći model radnog angažovanja. Dosad su radnici “na lizing” bili van svakog zakona, a Nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju predviđa im ista prava za vreme dok rade kao i drugim zaposlenima. Najveća prepreka tome biće uobičajeno nepoštovanje zakona. Piše: Jelka Jovanović

 • Odbijena ostavka Vladimira Kostića Odbijena ostavka Vladimira Kostića

  Većina članova Srpske akademije nauka i umetnosti nije prihvatila ostavku koju je ponudio predsednik Vladimir Kostić, zbog čega će on nastaviti da obavlja tu funkciju.

 • Ratko Mladić se uključio u program TV Hepi, poručio Šešelju da smrša Ratko Mladić se uključio u program TV Hepi, poručio Šešelju da smrša

  Ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji se nalazi na izdržavanju doživotne kazne zatvora zbog ratnih zločina u BiH, uključio se danas telefonskim putem u jutarnji program Televizije Hepi, gde je razgovarao sa gostima u studiju.

 • Poverenik pita PIO: Da li su predsedniku dostavljeni podaci o penzionerima? Poverenik pita PIO: Da li su predsedniku dostavljeni podaci o penzionerima?

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u PIO fondu i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike nakon što su pojedinim korisnicima penzije počela da stižu pisma od predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa oznakom Srpske napredne stranke (SNS).

 • MUP: Uhapšeno 20 osoba, među kojima i pet policajaca MUP: Uhapšeno 20 osoba, među kojima i pet policajaca

  Policija je u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima u više odvojenih akcija uhapsila 20 osoba, među kojima i pet policajaca, i podnela krivične prijave protiv još 15 osoba zbog sumnje da su od 2013. godine oštetili državni budžet, Republički fond PIO i druga pravna lica za oko milion evra, saopštio je danas MUP.

 • U Srbiji sutra oblačno i uglavnom suvo vreme U Srbiji sutra oblačno i uglavnom suvo vreme

  U Srbiji će sutra tokom dana biti umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme, a ujutru je ponegde moguć slab mraz, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Drobnjak: Tražiću uvođenje putarina na magistralnim putevima za kamione Drobnjak: Tražiću uvođenje putarina na magistralnim putevima za kamione

  Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je danas da će od Vlade ponovo tražiti povećanje putarina na auto putevima za 10 odsto, ali i uvođenje naplate putarina na magistralnim putevima za vozila teža od 7,5 tona.

 • Antić: Sve je spremno za grejnu sezonu Antić: Sve je spremno za grejnu sezonu

  Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je jutros da su sve toplane u Srbiji spremene za predstojeću grejnu sezonu i da građani nemaju razloga za brigu pošto je snabdevanje energenatima normalno.

 • SzS: Ne odustajemo od otkrivanja svih činjenica u aferi Promenada SzS: Ne odustajemo od otkrivanja svih činjenica u aferi Promenada

  Sаvez zа Srbiju saopštio je danas da neće odustаti od zаhtevа dа se jаvnosti predoče sve činjenice u аferi "Promenаdа" i da će nastaviti da zahtevaju da odgovorni za izgradnju tržnog centra u Novom Sadu, budu i primereno kažnjeni.

 • Stefanović: Zadatak je sprečiti ugrožavanje Srba na Kosovu Stefanović: Zadatak je sprečiti ugrožavanje Srba na Kosovu

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je jutros, posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, da je naročito sagledavana bezbednosna situacija na Kosovu i da je zadatak sprečiti da "scenario" tamošnjih dešavanja dovede do nekog novog egzodusa sa tog prostora.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side