Macura: Slušanje predloga zakona o nestalim bebama bez relevantnih udruženja
13.11.2019 Beograd

Macura: Slušanje predloga zakona o nestalim bebama bez relevantnih udruženja

Macura: Slušanje predloga zakona o nestalim bebama bez relevantnih udruženja Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Šefica poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjana Macura izjavila je danas da će Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe 28. novembra odžati javno slušanje o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koje se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, ali bez prisustva relevantnih udruženja i nevladinih organizacija, što je ocenila kao nedopustivo.

Macura je novinarima rekla da će poziv za javno slušanje biti upućen samo onim udruženjima i predstavnicima NVO koji podržavaju taj predlog zakona koji je u skupštinskoj proceduri još od marta 2018. godine, i to bez javne rasprave.

Macura je pozvala predsednika Odbora za pravosuđe Petra Petrovića da ipak pozove i Beogradsku grupu roditelja nestalih beba, i JUKOM i druge nevladine organizacije koje se godinama bave ;tom temom, a čije primedbe i predlozi nisu uvršćeni u predlog zakona koji, kako je ocenila, suštinski ne rešava probleme roditelja nestale dece.

"Taj predlog zakona je samo sušta forma koje ne rešava probleme. Ono što je potrebno uraditi je da se povuče iz procedure predlog zakona i sprovede kvalitetna javna rasprava, napiše potpuno novi zakon koji će omogućiti da se istragom dođe do konačne istine", istakla je Macura.

Konferenciji za novinare u Skupštini Srbije prisustvovali su predstavnici Beogradske grupe roditelja nestale dece.

Roditelji smatraju da je predlog zakona sporan jer ne obavezuje vlasti da pokrenu istragu o sudbini dece i negoduju jer vlast nijednog trenutka ne govori o tome da treba da se utvrde činjenice i okolnosti pod kojima su deca nestala i otvori istraga, već da želi da ih obešteti.

Predlogom zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, uređuje se postupak u kojem se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta ili zdravstvenih ustanova u Srbiji, i postupak u kojem se dosuđuje novčana naknada nematerijalne štete.

Savet Evrope više puta je pozivao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side