18.10.2018 Jagodina

Major oslobođen odgovornosti za pogibiju kadeta na Pasuljanskim livadama

Major oslobođen odgovornosti za pogibiju kadeta na Pasuljanskim livadama Foto: pixabay.com
Viši sud u Jagodini oslobodio je majora Vojske Srbije Vinka Žnidaršiča odgovornosti za tragediju na Pasuljanskim livadama 2012. godine kada je na tom poligonu poginulo dvoje kadeta Vojne akademije, a petoro povređeno.

 

Sudija Višeg suda u Jagodini Jasmina Cvetković rekla je, prilikom izricanja presude, da to što je Žnidaršiču stavljeno na teret ne predstavlja krivično delo.

Nesreća se dogodila na vojnom poligonu Pasuljanske livade 18. juna 2012. godine na pripremama za vojnu vežbu "Diplomac 2012", kada su od gelera granate poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca, dok je petoro kadeta povređeno.

Protiv majora Žnidaršiča je bio podignut optužni predlog za krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Kako je obrazložila sudija Cvetković, "radnja opisana u optužnom predlogu ne predstavlja krivično delo predviđeno Krivičnim zakonikom jer u opisu dela nema bitnog elementa krivice okrivljenog majora Vinka Žnidaršiča kako je to propisano odredbama zakona, odnosno okrivljeni nije vojni starešina".

Žnidaršič je u vreme tragedije radio kao saradnik u nastavi na Katedri za taktiku Vojne akademije.

Otac pokojnog Filipa, Tomislav Milojević je prisustvovao izricanju presude.

"Ne mogu da razumem da neko posle šest i po godina razvlačenja sudskog postupka i maltretiranja oštećenih tek sada sazna da delo koje se stavlja na teret nije krivično delo. Kako je to moguće u jednoj pravnoj državi", zapitao se Milojević.

Milojević je naveo da je očekivao oslobađajuću presudu.

"U Višem sudu u Jagodini pre šest i po godina zabranjeno je da se vodi istražni postupak protiv majora. Doneta je oslobađajuća presuda bez suđenja, što je poništeno u Apelacionom sudu u Kragujevcu. Sada je valjda bilo sramota da se isto uradi pa je odlučeno da ovo nije krivično delo", rekao je Milojević.

On je dodao da ne veruje da će se pronaći krivac za smrt dvoje kadeta.

"Iz celokupnih sudskih spisa, a izjave svedoka su kontradiktorne, ne može se uopšte zaključiti šta je istina. A kada nema istine nema krivca. Presuda nama ne može da ublaži bol ali mali lek za našu bol bila bi istina kako bi mogli mirno da spavamo", dodao je Milojević.

U Osnovnom sudu u Despotovcu još traje suđenje bivšim kadetima Mladenu Milosavljeviću, Stefanu Milosavljeviću, Nikoli Garabiljeviću i Milanu Karišiku koji su optuženi za teško delo protiv opšte sigurnosti. Oni su se na početku suđenja u decembru 2015. godine izjasnili da nisu krivi.

U optužnom predlogu navodi se da su oni "u uračunljivom stanju i svesni svojih postupaka, doveli u opasnost više kadeta, tako što su nađenu neeksplodiranu granatu od 30 milimetra, umesto da je prijave starešinama kako pravila nalažu, posebno Garabiljević koji je rukovodio grupom, znajući da je reč o opasnom ubojitom sredstvu, međusobno dodavali granatu, pri čemu ju je Milan Karišik šutnuo, a Mladen Milosavljević bacio na tlo".

U jednom trenutku granata je eksplodirala a od gelera granate poginuli su Milina Miletić i Filip Milojević.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side