15.07.2019 | 20:55h ► 21:10h Beograd

Makron na srpskom: Francuska neće zaboraviti srpske žtrve

Makron na srpskom: Francuska neće zaboraviti srpske žtrve Foto: Beta/AP/Darko Vojinovic
Predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se večeras na srpskom i poručio da Francuska nikada neće zaboraviti žrtvu koju je u Prvom svetskom ratu podneo srpski narod i poručio da Francuska voli Srbiju, onako kako je Srbija volela nju.

"Vi pokazujete da poruka ispisana na ovom spomeniku 'Volimo Francusku kao što je ona volela nas' i dalje živi. I 100 godina kasnije. Sada je na mene red da vam u ime svoje zemlje kažem da Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju", rekao je Makron nakon inauguracije obnovljenog spomenika francusko-srpskog prijateljstva u parku Kalemegdan.

On je na srpskom pozdravio prisutne i zahvalio Beograđanima što su došli u velikom broju i na dočeku koji mu je priređen.

"Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz Velikog rata. Šta duguje njenim vojnicima poginulim kako bismo mi živeli u slobodi. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda. Krv srpskih kćeri i sinova, suze majki, jauke očeva", kazao je Makron na srpskom.

Foto: Beta/AP/Darko Vojinovic

On je rekao da je istorija Evrope ispisana na ovom tlu, da je srpski narod "veliki evropski narod" s kojim će se budućnost Evrope izgraditi.

Fracuski predsednik rekao je da junaštvo onih koji su za našu budućnost žrtvovali sadašnjost neće biti zaboravljeno i da je 20. vek zemlje spojio u neraskidiv savez i bratstvo koje se nikada ne može zaboraviti.

"Taj 20. vek je doneo ratove koji su ponovo zahvatili Balkan u nedavnoj prošlosti. Razumem patnju koja je još prisutna i znam sve što su ta iskušenja donela, donela su i nerazumevanje između naše dve zemlje. Svim nevinim žrtvama tih tragičnih trenutaka, danas iskazujem poštovanje koje Francuska oseća prema njima", rekao je Makron.

On je dodao da današnjoj Srbiji i njenoj omladini pruža ruku da bi zajedno gledali ka budućnosti.

"To je ono što smo želeli da postignemo, Vučić i ja, za tu prvu posetu francuskog predsednika Beogradu posle 18 godina. To je ono što gradimo sa našim preduzećima i poduhvatima za razvoj zemlje", rekao je Makron i poručio da je Evropska unija sudbina Srbije.

On je dodao da on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju odgovornost da istorija ne zastane i da zna da u ovom regionu Evrope najgore još može da se desi jer pojedini pokušavaju da raspale nacionalizam i fundamentalizam, ali i da zna da oni imaju jednu dužnost - "a to je dužnost da volimo drugog kao što volimo sebe, da nađemo kompromis, da volimo Srbiju tako što ćemo voleti i druge".

Makron je rekao da će Srbija i Francuska voditi borbu kako bi se pronašao kompromis za kosovsko pitanje, da Srbija ima hrabrog predsednika, a da Srbija mora da bude hrabar narod, kao i ljudi na Kosovu, kao i da će svi morati da budu hrabri i delaju na evropski način.

"Zato što duboko verujem da je Srbija u Evropi i da Evropa ne može biti Evropa dok nema Srbiju u njoj mi moramo zajedno da gradimo to rešenje, da gradimo mir i odbacimo sve one koji žele rat", rekao je Makron i dodao da je Evropa "kontinent svetlosti" i voli slobodu.

On je dodao da će u narednom periodu biti trenutaka sumnje, ali da će on uvek reći istinu i učiniti sve da Srbija i Francuska zajedno uspeju.

Makron je rekao na srpskom završio govor rečima: "Srbija je u našim srcima danas i zauvek. Živela Srbija, živela Francuska. Živelo prijateljstvo između naše dve zemlje".

Foto: Beta/AP/Darko Vojinovic

Glumac Predrag Miki Manojlović pročitao je pre Makronovog govora na srpskom i francuskom reči pesnika Vladislava Petkovića Disa.

"Kad se budemo vratili na naša ognjišta i naše majke zateknemo još u životu, one će nas dočekati i pitati: 'Kako ste se osećali u Francuskoj'. Mi ćemo im odgovoriti: 'Bilo nam je dobro' Ako su naše žene i naše sestre još u životu, one će nas zagrliti i pitati: 'Kako ste se osećali u Francuskoj'. Mi ćemo im odgovoriti: 'Bilo nam je dobro'. Ako su naša deca, koja su saznala za najveća iskušenja ovog sveta, još u životu, ona će nas zagrliti takođe, ali njihova usta neće umeti da nam postave to pitanje; ona će nas samo prosto zapitati: 'Gde je ta Francuska'. Umesto odgovora, mi ćemo staviti ruku na srce i reći ćemo im: 'Evo, Francuska je ovde' i naša deca će nas razumeti".

 

Vučić: Požurite s dubinskim reformama u EU i tako pomozite Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je večeras francuskog predsednika Emanuela Makrona da "požuri" sa "dubinskim reformama" u EU i time kako je rekao, pomogne Srbije na njenom putu ka članstvu u Uniji.

Foto: Beta/AP/Darko Vojinovic

Obraćajući se građanima ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, Vučić je rekao da nam je danas potrebna Srbija koja čuva stara prijateljstva i gradi mostove novih prijateljstava.

"Kralj Aleksandar je 1917. godine rekao da je Srbija pala ali da nije pala srpska vojska, i da zajedno sa Francuskom idemo u smrt ili pobedu. Pobedili smo zajedno sa Francuskom, a hoćemo da pobeđujemo i u budućnosti", kazao je Vučić tokom zajedničkog obraćanja sa francuskim predsednikom.

On je kazao da je sa Makronom dogovorio "mnogo toga što je suštinski važno" za građane Srbije poput projekata izgradnje metroa u Beogradu, toplovoda, prečišćavanja otpada, ali da je posebnu pažnju tokom razgovora posvetio međusobnom poverenju.

"Moraćemo sebe da menjamo, naš način razmišljanja, da naučimo da čujemo i druge a ne samo sebe. Želimo da čujemo šta nam Francuska poručuje ali sam i zamolio predsednika Makrona da sasluša Srbiju, da nećemo da tražimo više od onoga što nam pripada", rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, predsednik Francuske je imao strpljenja da čuje kroz šta su sve Srbija i srpski narod prošli prethodnih decenija i pokazao je poštovanje prema Beograđanima i građanima Srbije kakvo drugi državnici nisu.

Foto: Beta/AP/Darko Vojinovic

"Vi ste večeras rekli nešto što je malo ko govorio ovde, a to je da Vam je Srbija u srcu. Zato Vas molim da požurite sa dubinskim reformama EU i tako pomognete Srbiji, ovaj narod će Vam to pamtiti zauvek", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je Srbe uvek najviše pogađalo kada su nešto što nisu hteli da vide ili čuju dolazilo upravo iz Francuske jer kako je naveo, "od drugih ne očekujemo ništa a Francusku smo voleli".

"Zato je i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, jedan od najlepših špomenika savremene jugoslovenske umetnosti i kulture, koji je uvek delio sudbinu naših odnosa, uvek tu na najlepšem mestu u Beogradu i nikada nijedan spomenik ne može da dobije tako lepo mesto kao Spomenik zahvalnosti Francuskoj", dodao je Vučić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side