12.08.2018 Beograd

Malići: Glavne pristalice razgraničenja Vučić i Tači

Malići: Glavne pristalice razgraničenja Vučić i Tači Foto: printscr
Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači su glavni protagonisti etničkog razgraničenja, kazao je u intervjuu za sutrašnje izdanje lista Danas kosovski pisac, filozof i analitičar Skeljzen Malići.

Govoreći o dogovorima Vučića i Tačija i o ishodu dijaloga Beograda i Prištine, Malići je kazao da je interesantno koliko su njihovi diskursi slični.

"Oboje govore kako dijalog ulazi u završnu fazu, da je on izuzetno težak, da je sporazum sa drugom stranom skoro pa nemoguć, da su neophodni veoma bolni kompromisi, ali da još uvek postoji mogućnost za razgraničenje koje bi moglo zadovoljiti obe strane", ocenio je Malići i dodao da tada počinju kontradikcije i razlike u tumačenju "rešenja".

On je kazao da je prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije Dobrica Ćosić svojevremeno zagovarao "mirno" preseljavanje u razmenjene teritorije, ali je dodao da nije siguran do se to može ostvariti bez konflikta i žrtava.

"Etničko razgraničenje na Kosovu nije samo pitanje 'zaštite' Srba, naročito onih na severu, već će imati drastične reperkusije", ocenio je on.

Upitan šta Tači misli kada govori o promenama granica, Malići je kazao da kosovski predsednik insistira na pojmu "korekcije granica", za koje ocenjuje da neće biti velikih razmera već ograničene.

"Sklon sam uverenju da Tači ne veruje da će sporazum voditi ka razmeni teritorija, i da pominje Preševski dolinu kao kontrazahtev koji neutrališe srpsku aspiraciju da uzme 10 odsto kosovske teritorije", rekao je Malići i dodao da ipak možda postoji projekat simboličke razmene teritorije.

Govoreći o mogućim sukobima kao posledicama promena granica, Malići je rekao da su realnije ozbiljnije tenzije i incidenti i sukobi niskog intenziteta, ali ne i veći sukobi zbog prisustva KFOR-a kao zaštitnog korpusa NATO na Kosovu.

Malići dodaje da će verovatno najveći problem izbiti u Bosni i Hercegovini, gde će Republika Srpska iskoristiti presedan da se razgraniči od unije ili čak, poput Krima, proglasi pripajanje Srbiji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side