11.10.2011 Beograd

Malo visokoobrazovanih

Malo visokoobrazovanih
Broj visokoobrazovanih u Srbiji daleko je ispod nivoa koji preporučuje Evropska unija. Po broju studenata Srbija je blizu evropskog proseka, ali je problem što polovina upisanih ne diplomira.

Prema dosadašnjim podacima, sa 6,5 odsto visokoobrazovanih, Srbija je na evropskom začelju. Računajući i visoke škole, taj broj je oko 10 odsto. Istovremeno je među liderima u svetu po odlivu mozgova.

"Ne verujem ni da će ovaj popis dati bolje rezultate. Pretpostavljam da ćemo ostati na deset odsto visokoobrazovanih, ako računamo i građane sa završenim visokim školama", kaže za Novosti prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Sa tim smo i dalje daleko od cilja koji je Evropa postavila svim svojim članicama - petina visokoobrazovanog stanovništva do 2020. godine. A, iz ove perspektive tek deluje nedostižan cilj da do 2040. godine imamo 40 odsto stanovništva sa fakultetskom diplomom.

Pre dve godine obelodanjen je podatak da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj broj visokoobrazovanih opada. Otvaranje velikog broja privatnih fakulteta statistički je popravilo sliku o broju diplomiranih, ali ne i strukturu kadrova.
Ostaju menadžeri i slični kadrovi, a nedostaje nam stručnjaka, upozorava prof. dr Branko Kovačević.

EU u celini ima oko 25 odsto visokoobrazovanih. U skandinavskim zemljama je gotovo svaki treći odrasli građanin stekao fakultetsku diplomu. Lošiji smo i od regiona, jer je Slovenija, po pojedinim statistikama, već dostigla evropskih 20, a Hrvatska nam je na poslednjem popisu ”bežala” za oko dva odsto.

U nekim procentima, prema rečima prof. Kovačevića, možemo da pariramo Evropi. Ali, to najčešće nisu slavne brojke. Recimo, na milion stanovnika EU ima 39.000 studenata, a Srbija 35.000. Ali, Srbija ima tek 60 doktoranata na milion stanovnika, a Evropa ih broji hiljadu.

Imamo veliki broj studenata, ali nisu dovoljno uspešni - naglašava rektor.

Dok je u Evropi prolaznost na studijama 80 odsto, kod nas je 20 do 30. Više od polovine upisanih nikada ne diplomira.

A, da bismo postizali bolje rezultate, moramo prvo da dobijemo strategiju visokog obrazovanja, jer ovakav dokument nemamo već godinama. Tek sa tim dokumentom, na koji se već dugo čeka, znaćemo kakvi su strateški ciljevi države.

autor: ZM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Cesid: Netransparentni konkursi za radna mesta u javnom sektoru Cesid: Netransparentni konkursi za radna mesta u javnom sektoru

  U Srbiji postoji "prilična netransparentnost" u raspisivanju konkursa za slobodna radna mesta u javnom sektoru, rezultat je danas predstavljenog istraživanja o transparentnosti zapošljavanja u tom sektoru, koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

 • Nikolić: Neophodna zajednička briga da se planeta sačuva od svake pretnje Nikolić: Neophodna zajednička briga da se planeta sačuva od svake pretnje

  redsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas učesnike svetskog samita o klimi u Parizu na zajedničku brigu o planeti koju "treba sačuvati od svake pretnje - i od ekstremitzma, ali i od globalnih klimatskih promena".

 • MUP: Prisustvo policajaca na konferenciji praksa najrazvijenijih država MUP: Prisustvo policajaca na konferenciji praksa najrazvijenijih država

  U prisustvu policajaca na jučerašnjoj konfrenciji za novinare ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića nema nikakvih prikrivenih namera, a prisustvo policije je praksa i najrazvijenijih država u svetu, izjavila je danas šefica Biroa za saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Biljana Popović Ivković.

 • NUNS: Ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića NUNS: Ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava javnost da je, posle jučerašnje emisije na TV Pink, direktno ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića. NUNS poziva nadležne organe da preduzmu neophodne mere i zaštite, pre svega, Lekićev fizički integritet.

 • UNS: TV Pink, Dragan J. Vučićević i Kurir grubo prekršili Kodeks novinara UNS: TV Pink, Dragan J. Vučićević i Kurir grubo prekršili Kodeks novinara

  Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas iznošenje u javnost navodne medicinske dokumentacije nekadašnjeg direktora "Kurira" Aleksandra Kornica u programu TV Pink i objavljivanje video snimka njegovog telefonskog razgovora na sajtu "Kurira", u kojem se jasno vidi da je Kornic zloupotrebljen sugerisanim pitanjima.

 • Komersant: Beograd sve teže balansira između Rusije i EU Komersant: Beograd sve teže balansira između Rusije i EU

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je učlanjenje Srbije u EU najvažniji cilj zemlje, pri čemu računa na to da će očuvati privilegovane odnose sa Rusijom, piše danas "Komersant", ocenjujući da je Beogradu sve teže da balansira između Rusije i Unije.

 • Gašić: Vučić najugroženiji, VS spremna da ga sačuva Gašić: Vučić najugroženiji, VS spremna da ga sačuva

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić je prema procenama bezbednosnih službi najugroženija ličnost u zemlji, a Vojska Srbije apsolutno je spremna da premijera sačuva, izjavio je za Tanjug ministar odbrane Bratislav Gašić.

 • Tanasković: Zapad plaća skupu cenu odnosa prema islamu Tanasković: Zapad plaća skupu cenu odnosa prema islamu

  Zapad danas plaća skupu cenu svog, najvećim delom, pogrešnog odnosa prema islamu i muslimanima, smatra ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković i dodaje da se u toj specijalizovanoj agenciji UN, koja je svet u malom, svakodnevno osvedočava da još uvek ima mnogo čestitih i uravnoteženih muslimana i nemuslimana.

 • Intervju Keti Marton: Kako su progovorili Milošević i Izetbegović Intervju Keti Marton: Kako su progovorili Milošević i Izetbegović

  Glavi pregovarač Ričard Holbruk strateški je organizovao ručkove, tako da su Milošević i Izetbegović sedeli na mestima iznad kojih su bila prikačena dva američka ratna bombardera. Poruka je bila jasna: ako diplomatija ne uspe, Amerika ima druge načine da završi rat u Bosni

 • Sutra duži periodi sunčanog vremena, do 15 stepeni Sutra duži periodi sunčanog vremena, do 15 stepeni

  Iznad većeg dela Srbije sutra će biti malo i umereno oblačno sa dužim periodima sunčanog vremena i samo se na severu i istoku uz više oblacnosti posle podne i uveče ocekuje ponegde slaba kiša, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Ponovo aktiviran suzavac u zgradi Skupštine Kosova Ponovo aktiviran suzavac u zgradi Skupštine Kosova

  Poslanici opozicije u Skupštini Kosova ponovo su danas aktivirali suzavac u zgradi kosovskog parlamenta.

 • Vlada izdvojila još 20,7 miliona dinara za Tanjug Vlada izdvojila još 20,7 miliona dinara za Tanjug

  Vlada Srbije odobrila je isplatu 20,7 miliona dinara iz budžetske rezerve Novinskoj agenciji Tanjug, objavljeno je u poslednjem broju Službenog glasnika.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending