11.10.2011 Beograd

Malo visokoobrazovanih

Malo visokoobrazovanih
Broj visokoobrazovanih u Srbiji daleko je ispod nivoa koji preporučuje Evropska unija. Po broju studenata Srbija je blizu evropskog proseka, ali je problem što polovina upisanih ne diplomira.

Prema dosadašnjim podacima, sa 6,5 odsto visokoobrazovanih, Srbija je na evropskom začelju. Računajući i visoke škole, taj broj je oko 10 odsto. Istovremeno je među liderima u svetu po odlivu mozgova.

"Ne verujem ni da će ovaj popis dati bolje rezultate. Pretpostavljam da ćemo ostati na deset odsto visokoobrazovanih, ako računamo i građane sa završenim visokim školama", kaže za Novosti prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Sa tim smo i dalje daleko od cilja koji je Evropa postavila svim svojim članicama - petina visokoobrazovanog stanovništva do 2020. godine. A, iz ove perspektive tek deluje nedostižan cilj da do 2040. godine imamo 40 odsto stanovništva sa fakultetskom diplomom.

Pre dve godine obelodanjen je podatak da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj broj visokoobrazovanih opada. Otvaranje velikog broja privatnih fakulteta statistički je popravilo sliku o broju diplomiranih, ali ne i strukturu kadrova.
Ostaju menadžeri i slični kadrovi, a nedostaje nam stručnjaka, upozorava prof. dr Branko Kovačević.

EU u celini ima oko 25 odsto visokoobrazovanih. U skandinavskim zemljama je gotovo svaki treći odrasli građanin stekao fakultetsku diplomu. Lošiji smo i od regiona, jer je Slovenija, po pojedinim statistikama, već dostigla evropskih 20, a Hrvatska nam je na poslednjem popisu ”bežala” za oko dva odsto.

U nekim procentima, prema rečima prof. Kovačevića, možemo da pariramo Evropi. Ali, to najčešće nisu slavne brojke. Recimo, na milion stanovnika EU ima 39.000 studenata, a Srbija 35.000. Ali, Srbija ima tek 60 doktoranata na milion stanovnika, a Evropa ih broji hiljadu.

Imamo veliki broj studenata, ali nisu dovoljno uspešni - naglašava rektor.

Dok je u Evropi prolaznost na studijama 80 odsto, kod nas je 20 do 30. Više od polovine upisanih nikada ne diplomira.

A, da bismo postizali bolje rezultate, moramo prvo da dobijemo strategiju visokog obrazovanja, jer ovakav dokument nemamo već godinama. Tek sa tim dokumentom, na koji se već dugo čeka, znaćemo kakvi su strateški ciljevi države.

autor: ZM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Vesna Pešić: Istruleli bismo bez 5. oktobra Intervju Vesna Pešić: Istruleli bismo bez 5. oktobra

  Najveća tekovina 5. oktobra, istrajala do danas i ne može se poreći, jeste konsenzus da Srbija više ratovati neće. Nigde to nije bilo zapisano u programima, ali narod je spontano došao do toga. Peti oktobar je zemlji omogućio i da izađe iz izolacije u kojoj je bila deset godina. Da je ostao Milošević istruleli bismo, a da ne pričam da je za sve to vreme sankcija, izolacije, destrukcije, samouništenja, narod osećao da smo upropastili sopstvenu ekonomsku supstancu, kaže Vesna Pešić

 • Vučić: Da sam otišao u Elbasan, Srbija bi bila ponižena Vučić: Da sam otišao u Elbasan, Srbija bi bila ponižena

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u na utakmicu Albanija-Srbija ne ide jer nije dobio garancije da tamo neće biti kosovski premijer Hašim Tači i istakao da bi u suprotom Srbija bila ponižena.

 • Udovički: Nije bitno ko je s kim u srodstvu Udovički: Nije bitno ko je s kim u srodstvu

  Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, čija sestra je spominjena u vezi sa "slučajem vetroparkova", poručila je danas da će govoriti samo o svom poslu i da nije važno s kim je u srodstvu.

 • Haradinaj: Suzavac nije ništa u odnosu na buduće mere Haradinaj: Suzavac nije ništa u odnosu na buduće mere

  Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da današnje aktiviranje suzavca u Skupštini Kosova "nije ništa" prema onome što može da se očekuje u budućnosti.

 • EU odobrila dodatnih 17 miliona evra Srbiji i Makedoniji zbog izbegličke krize EU odobrila dodatnih 17 miliona evra Srbiji i Makedoniji zbog izbegličke krize

  Evropski savet odobrio je danas dodatnih 17 miliona evra Srbiji i Makedoniji kao pomoć za suočavanje sa izbegličkom krizom.

 • Hamond: Kosovo u UNESKO - bolja zaštita sprskog nasleđa Hamond: Kosovo u UNESKO - bolja zaštita sprskog nasleđa

  Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond doputovao je danas u posetu Beogradu gde je razgovarao sa visokim srpskim zvaničnicima.

 • Nišani: Srbija de fakto priznala Kosovo Nišani: Srbija de fakto priznala Kosovo

  Pedsednik Albanije Bujar Nišani izjavio je da veruje da je Beograd "de fakto priznao Kosovo" samim tim što, kako kaže, vlade Kosova i Srbije zasedaju i pregovaraju jedna sa drugom, naravno uz prisustvo međunarodnog faktora.

 • Verbić: Studenti bezbedni, spremamo se za utakmicu Verbić: Studenti bezbedni, spremamo se za utakmicu

  Studenti iz Srbije koji su u poseti Albaniji, apsolutno su bezbedni, prezadovoljni su prijemom domaćina u Tirani, njihovih vršnjaka, od kojih su dočekani sa velikim nestrpljenjem i očekivanjima, izjavio je danas ministar prosvete Srbije Srđan Verbić.

 • Protest studenata Pravog fakulteta u Beogradu Protest studenata Pravog fakulteta u Beogradu

  Studenti Pravnog fakulteta danas su organizovali protest i blokirali tu ustanovu, nezadovoljni načinom bodovanja ispita i ukidanjem vanrednog oktobarskog roka, ali i zbog toga što su oni koji su studije upisali 2006. godine imali rok do septembra da fakultet i završe.

 • Nikolić i Pahor: Razlike zbog Kosova ne remete odnose Nikolić i Pahor: Razlike zbog Kosova ne remete odnose

  Stav Slovenije prema Kosovu i prijemu Kosova u Unesko ne može negativno da utiče na slovenačko-srpske odnose, ocenili su danas u Ljubljani predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Slovenije Borut Pahor.

 • Ambasador Albanije u Beogradu odbio da primi protestnu notu Ambasador Albanije u Beogradu odbio da primi protestnu notu

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je večeras da je ambasador Albanije u Beogradu Iljir Boćko odbio da primi protestnu notu Beograda povodom incidenta u kome je u Tirani kamenovan autobus s fudbalerima Srbije.

 • Rodić: AMG kupila prava i potraživanja koje je imao WAZ Rodić: AMG kupila prava i potraživanja koje je imao WAZ

  Predsednik Adria media grupe Aleksandar Rodić potvrdio je danas da je ta kompanija kupila sva prava i potraživanja od nemačke Funken Medien Gruppe, a prema i u vezi sa kompanijama Politika novine i magazini, Politika štamparija, Politika AD, Dnevnik Vojvodina Press i NID Novosti iz Beograda.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending