11.10.2011 Beograd

Malo visokoobrazovanih

Malo visokoobrazovanih
Broj visokoobrazovanih u Srbiji daleko je ispod nivoa koji preporučuje Evropska unija. Po broju studenata Srbija je blizu evropskog proseka, ali je problem što polovina upisanih ne diplomira.

Prema dosadašnjim podacima, sa 6,5 odsto visokoobrazovanih, Srbija je na evropskom začelju. Računajući i visoke škole, taj broj je oko 10 odsto. Istovremeno je među liderima u svetu po odlivu mozgova.

"Ne verujem ni da će ovaj popis dati bolje rezultate. Pretpostavljam da ćemo ostati na deset odsto visokoobrazovanih, ako računamo i građane sa završenim visokim školama", kaže za Novosti prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Sa tim smo i dalje daleko od cilja koji je Evropa postavila svim svojim članicama - petina visokoobrazovanog stanovništva do 2020. godine. A, iz ove perspektive tek deluje nedostižan cilj da do 2040. godine imamo 40 odsto stanovništva sa fakultetskom diplomom.

Pre dve godine obelodanjen je podatak da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj broj visokoobrazovanih opada. Otvaranje velikog broja privatnih fakulteta statistički je popravilo sliku o broju diplomiranih, ali ne i strukturu kadrova.
Ostaju menadžeri i slični kadrovi, a nedostaje nam stručnjaka, upozorava prof. dr Branko Kovačević.

EU u celini ima oko 25 odsto visokoobrazovanih. U skandinavskim zemljama je gotovo svaki treći odrasli građanin stekao fakultetsku diplomu. Lošiji smo i od regiona, jer je Slovenija, po pojedinim statistikama, već dostigla evropskih 20, a Hrvatska nam je na poslednjem popisu ”bežala” za oko dva odsto.

U nekim procentima, prema rečima prof. Kovačevića, možemo da pariramo Evropi. Ali, to najčešće nisu slavne brojke. Recimo, na milion stanovnika EU ima 39.000 studenata, a Srbija 35.000. Ali, Srbija ima tek 60 doktoranata na milion stanovnika, a Evropa ih broji hiljadu.

Imamo veliki broj studenata, ali nisu dovoljno uspešni - naglašava rektor.

Dok je u Evropi prolaznost na studijama 80 odsto, kod nas je 20 do 30. Više od polovine upisanih nikada ne diplomira.

A, da bismo postizali bolje rezultate, moramo prvo da dobijemo strategiju visokog obrazovanja, jer ovakav dokument nemamo već godinama. Tek sa tim dokumentom, na koji se već dugo čeka, znaćemo kakvi su strateški ciljevi države.

autor: ZM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • DS: Kad će SNS da vrati novac bankama? DS: Kad će SNS da vrati novac bankama?

  Demokratska stranka saopštila je danas da SNS prisvaja mandate odborničkih grupa Ujedinjenih regiona Srbije i da bi zato trebalo da preuzme i obaveze URS-a prema bankama i vrati njihove dugove za izbornu kampanju 2014. godine.

 • Vulin: Republika Srpska nastala kao otpor genocidu Vulin: Republika Srpska nastala kao otpor genocidu

  Na planini Kozara u Republici Srpskoj danas je obeleženo 73 godine od teške bitke u Drugom svetskom ratu, a ceremoniji su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik i srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

 • Mali: Izgradnja Savske promenade iduće nedelje Mali: Izgradnja Savske promenade iduće nedelje

  Gradonačelinik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će tokom sledeće nedelje početi radovi na uređenju Savske promenade, posle čega bi u septembru trebalo da počene izgradnja dve stambene kule.

 • Babić: Stavićemo tačku na pitanje gde su naši novci Babić: Stavićemo tačku na pitanje gde su naši novci

  Šef Akcionog tima za reformu političkog sistema i predsednik poslaničkog kluba SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić izjavio je danas da će uskoro biti rešeno pitanje finansiranja Vojvodine, kako bi bila stavljena tačka na pitanje "gde su naši novci".

 • Parović: Ðurđev grubo prekršio statut stranke i ucenjivao Parović: Ðurđev grubo prekršio statut stranke i ucenjivao

  Predsednik Treće Srbije Miroslav Parović izjavio je danas da je iz stranke isključio dosadašnjeg generalnog sekretara Treće Srbije Aeksandra Ðurđeva, koji je i odbornik u Skupštini Grada Novog Sada kao i još dvoje odbornika te stranke Sunčicu Marković i Gorana Milenkovića, zbog grube povrede stranačke discipline.

 • Upis u srednje škole od sutra, nova šansa za neraspoređene Upis u srednje škole od sutra, nova šansa za neraspoređene

  U srednjim školama u Srbiji sutra počinje upis učenika za školsku 2015/16. godinu ali i drugi, dodatni krug za decu koja su ostala neraspoređena nakon prvog upisnog ciklusa.

 • Vučić: Rezolucija probudila teške emocije Vučić: Rezolucija probudila teške emocije

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je britanska rezolucija o Srebrenici, suprotno argumentima te zemlje da cilja na pomirenje, samo produbila razlike i probudila teške emocije.

 • Dodik: Usvajanje rezolucije o Srebrenici je raspad BiH Dodik: Usvajanje rezolucije o Srebrenici je raspad BiH

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da usvajanje Rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija Savetu bezbednostu UN predstavlja raspad BiH.

 • Mustafa: ZSO jedna od najtežih tema Mustafa: ZSO jedna od najtežih tema

  Premijer Kosova Isa Mustafa ocenio je danas da je u razgovorima o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije tema Asocijacije-Zajednice opština sa srpskom većinom jedna od njatežih.

 • Troje dece povređeno u sudaru kod Umčara Troje dece povređeno u sudaru kod Umčara

  U saobraćajnoj nesreći autobusa i automobila, koja se dogodila jutros oko 4.30 kod Umčara, na autoputu Beograd-Niš, povređeno je troje dece i suvozač automobila.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending