11.10.2011 Beograd

Malo visokoobrazovanih

Malo visokoobrazovanih
Broj visokoobrazovanih u Srbiji daleko je ispod nivoa koji preporučuje Evropska unija. Po broju studenata Srbija je blizu evropskog proseka, ali je problem što polovina upisanih ne diplomira.

Prema dosadašnjim podacima, sa 6,5 odsto visokoobrazovanih, Srbija je na evropskom začelju. Računajući i visoke škole, taj broj je oko 10 odsto. Istovremeno je među liderima u svetu po odlivu mozgova.

"Ne verujem ni da će ovaj popis dati bolje rezultate. Pretpostavljam da ćemo ostati na deset odsto visokoobrazovanih, ako računamo i građane sa završenim visokim školama", kaže za Novosti prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Sa tim smo i dalje daleko od cilja koji je Evropa postavila svim svojim članicama - petina visokoobrazovanog stanovništva do 2020. godine. A, iz ove perspektive tek deluje nedostižan cilj da do 2040. godine imamo 40 odsto stanovništva sa fakultetskom diplomom.

Pre dve godine obelodanjen je podatak da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj broj visokoobrazovanih opada. Otvaranje velikog broja privatnih fakulteta statistički je popravilo sliku o broju diplomiranih, ali ne i strukturu kadrova.
Ostaju menadžeri i slični kadrovi, a nedostaje nam stručnjaka, upozorava prof. dr Branko Kovačević.

EU u celini ima oko 25 odsto visokoobrazovanih. U skandinavskim zemljama je gotovo svaki treći odrasli građanin stekao fakultetsku diplomu. Lošiji smo i od regiona, jer je Slovenija, po pojedinim statistikama, već dostigla evropskih 20, a Hrvatska nam je na poslednjem popisu ”bežala” za oko dva odsto.

U nekim procentima, prema rečima prof. Kovačevića, možemo da pariramo Evropi. Ali, to najčešće nisu slavne brojke. Recimo, na milion stanovnika EU ima 39.000 studenata, a Srbija 35.000. Ali, Srbija ima tek 60 doktoranata na milion stanovnika, a Evropa ih broji hiljadu.

Imamo veliki broj studenata, ali nisu dovoljno uspešni - naglašava rektor.

Dok je u Evropi prolaznost na studijama 80 odsto, kod nas je 20 do 30. Više od polovine upisanih nikada ne diplomira.

A, da bismo postizali bolje rezultate, moramo prvo da dobijemo strategiju visokog obrazovanja, jer ovakav dokument nemamo već godinama. Tek sa tim dokumentom, na koji se već dugo čeka, znaćemo kakvi su strateški ciljevi države.

autor: ZM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sutra promenljivo vreme, temperatura do 30 stepeni Sutra promenljivo vreme, temperatura do 30 stepeni

  U Srbiji će sutra na severu biti pretežno sunčano vreme, a u centralnim i južnim krajevima promenljivo oblačno, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Demarš EU Srbiji, Vučićev odgovor danas Demarš EU Srbiji, Vučićev odgovor danas

  Evropska unija (EU) uputila je demarš Vladi Srbije u kojem poziva da Srbija, kao kandidat za članstvo u Uniji, ne iskoristi ruske uzvratne sankcije Uniji kako bi plasirala svoje proizvode Rusiji, rečeno je Beti u Vladi.

 • Luka Bojović: Od države nisam tražio finansijsku pomoć Luka Bojović: Od države nisam tražio finansijsku pomoć

  Upornost bivšeg učenika Matematičke gimnazije Luke Bojovića da sakupi novac za studije inženjerstva na Triniti koledžu poslednjih dana je odjeknula u medijima mnogo glasnije nego nedavno osvojena srebrna medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz astrofizike i bronza na Olimpijadi iz fizike. Sa publicitetom na koji se Luka odlučio kako bi stigao do svog sna, pojavile su se i negativne reakcije javnosti, ali i netačne informacije.

 • Megatrend: Naneta nam šteta, kampanja protiv nas Megatrend: Naneta nam šteta, kampanja protiv nas

  Megatrend univerzitet saopštio je da mu je naneta direktna šteta jer su u javnost izneti delovi analize Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u kojima se navode nedostaci doktorskih studija, iako je taj univerzitet u međuvremenu postupio po nalozima Komisije.

 • Pukao magistralni gasovod u Novom Sadu Pukao magistralni gasovod u Novom Sadu

  U novosadskom naselju Podbara pokidan je magistralni vod gasovoda, potvrđeno je agenciji Beta u vatrogasnoj službi u Novom Sadu.

 • Matić: RRA odobrila promenu vlasničke strukture B92 Matić: RRA odobrila promenu vlasničke strukture B92

  Predsednik upravnog odbora B92 Veran Matić izjavio je danas, nakon što je Komisija za zaštitu konkurencije rešila da ispita kako je došlo do promene vlasničke strukture u toj kompaniji 2010, da je to učinjeno po odobrenju nadležne Republičke agencije za radiodifuziju.

 • Bajatović: Ako bude konkurs za direktora, prijaviću se Bajatović: Ako bude konkurs za direktora, prijaviću se

  Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je da će se, ukoliko Vlada raspiše konkurs za novog rukovodioca tog preduzeća, prijaviti, piše današnji “Kurir”.

 • DS: SNS izaziva političku krizu u Vojvodini DS: SNS izaziva političku krizu u Vojvodini

  Vojvođanski odbor Demokratske stranke optužio je danas Srpsku naprednu stranku da stvara političku krizu u Vojvodini, jer pokušava po svaku cenu da uđe u vlast.

 • Za 16 godina nisu pronađeni otmičari srpskih novinara Za 16 godina nisu pronađeni otmičari srpskih novinara

  Godišnjica od otmice srpskih novinara kod Orahovca 21. avgusta 1998. godine biće obeležena danas, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju tim povodom konstatuje da ni posle 16 godina nisu pronađeni otmičari novinarske ekipe Radija Prištine, Ðura Slavuja i Ranka Perenića.

 • Vulin: Procedure za usvajanje dece nisu komplikovane Vulin: Procedure za usvajanje dece nisu komplikovane

  Aleksandar Vulin izjavio je danas da procedure oko usvajanja dece i smeštaja u hraniteljske porodice nisu komplikovane i da će se i dalje insistirati da se sve one ispoštuju.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Fonet web tv Tanjug
Android NM