11.10.2011 Beograd

Malo visokoobrazovanih

Malo visokoobrazovanih
Broj visokoobrazovanih u Srbiji daleko je ispod nivoa koji preporučuje Evropska unija. Po broju studenata Srbija je blizu evropskog proseka, ali je problem što polovina upisanih ne diplomira.

Prema dosadašnjim podacima, sa 6,5 odsto visokoobrazovanih, Srbija je na evropskom začelju. Računajući i visoke škole, taj broj je oko 10 odsto. Istovremeno je među liderima u svetu po odlivu mozgova.

"Ne verujem ni da će ovaj popis dati bolje rezultate. Pretpostavljam da ćemo ostati na deset odsto visokoobrazovanih, ako računamo i građane sa završenim visokim školama", kaže za Novosti prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Sa tim smo i dalje daleko od cilja koji je Evropa postavila svim svojim članicama - petina visokoobrazovanog stanovništva do 2020. godine. A, iz ove perspektive tek deluje nedostižan cilj da do 2040. godine imamo 40 odsto stanovništva sa fakultetskom diplomom.

Pre dve godine obelodanjen je podatak da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj broj visokoobrazovanih opada. Otvaranje velikog broja privatnih fakulteta statistički je popravilo sliku o broju diplomiranih, ali ne i strukturu kadrova.
Ostaju menadžeri i slični kadrovi, a nedostaje nam stručnjaka, upozorava prof. dr Branko Kovačević.

EU u celini ima oko 25 odsto visokoobrazovanih. U skandinavskim zemljama je gotovo svaki treći odrasli građanin stekao fakultetsku diplomu. Lošiji smo i od regiona, jer je Slovenija, po pojedinim statistikama, već dostigla evropskih 20, a Hrvatska nam je na poslednjem popisu ”bežala” za oko dva odsto.

U nekim procentima, prema rečima prof. Kovačevića, možemo da pariramo Evropi. Ali, to najčešće nisu slavne brojke. Recimo, na milion stanovnika EU ima 39.000 studenata, a Srbija 35.000. Ali, Srbija ima tek 60 doktoranata na milion stanovnika, a Evropa ih broji hiljadu.

Imamo veliki broj studenata, ali nisu dovoljno uspešni - naglašava rektor.

Dok je u Evropi prolaznost na studijama 80 odsto, kod nas je 20 do 30. Više od polovine upisanih nikada ne diplomira.

A, da bismo postizali bolje rezultate, moramo prvo da dobijemo strategiju visokog obrazovanja, jer ovakav dokument nemamo već godinama. Tek sa tim dokumentom, na koji se već dugo čeka, znaćemo kakvi su strateški ciljevi države.

autor: ZM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dokle se stiglo s istragom o padu helikoptera? Dokle se stiglo s istragom o padu helikoptera?

  Slučaj pada vojnog helikoptera za nas je prioritet. Svesni smo da javnost sa nestrpljenjem očekuje epilog, ali moramo da naglasimo da je u dosadašnjem toku istrage urađeno mnogo više nego u običnim postupcima, kažu za Danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gde još traju predistražne radnje u vezi sa padom vojnog helikoptera 13. marta, u kojem je poginulo sedam osoba.

 • Nikolić kod pape u septembru Nikolić kod pape u septembru

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebao bi da u drugom pokušaju poseti papu Franju i Vatikan na jesen, najverovatnije u prvoj polovini septembra, nezvanično saznaje Danas u dobro obaveštenim vatikanskim krugovima.

 • Prištinski mediji: Mekši stav Rame o Kosovu Prištinski mediji: Mekši stav Rame o Kosovu

  Prištinski mediji danas su dosta prostora posvetili poseti premijera Srbije Aleksandra Vučića Albaniji, a deo njih primećuje i da je stav albanskog premijera Edija Rame o Kosovu "mekši" nego što je bio prilikom njegove posete Beogradu.

 • Saša Janković dobitnik nagrade za komunikatora godine Saša Janković dobitnik nagrade za komunikatora godine

  Društvo Srbije za odnose sa javnošću (DSOJ) dodelilo je večeras 15 tradicionalnih godišnjih priznanja za doprinos razvoju profesije odnosa sa javnošću, a dobitnik nagrade za komunikatora godine je zaštitnik građana Saša Janković.

 • Srbija sprema odgovor na Tačijevu najavu Srbija sprema odgovor na Tačijevu najavu

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je izjava ministra spoljnih poslova Kosova Hašima Tačija o mogućoj tužbi protiv Srbije za zločine i za pokušaj genocida nad stanovnicima Kosova, pokušaj da se preusmeri pažnja sa formiranja Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, o čemu, kako je naveo, odluka treba da bude doneta sutra.

 • Incident u Kosovskoj Mitrovici, privedena tri Albanca Incident u Kosovskoj Mitrovici, privedena tri Albanca

  U severnom delu Kosovske Mitrovice večeras je došlo do incidenta u kojem su učestvovale dve grupe maloletnika srpske i albanske nacionalnosti, nakon čega su privedena tri Albanca, rekao je regionalni komandir kosovske policije Nenad Ðurić.

 • Vučić: Kosovo smatramo svojom teritorijom Vučić: Kosovo smatramo svojom teritorijom

  Srbija Kosovo tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, izjavio je danas u Tirani premijer Srbije Aleksandar Vučić.

 • Brankica Janković nova Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković nova Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

  Skupština Srbije izabrala je danas Brankicu Janković na funkciju poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 • Dunav i Sava rastu u naredna tri dana Dunav i Sava rastu u naredna tri dana

  Na Dunavu i Savi vodostaji će se u naredna tri dana kretati oko granice redovne odbrane od poplava dok je, na petnaestak manjih reka danas prognoziran manji porast nivoa vode.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Nedstor
Zlatiborac
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM