11.10.2011 Beograd

Malo visokoobrazovanih

Malo visokoobrazovanih
Broj visokoobrazovanih u Srbiji daleko je ispod nivoa koji preporučuje Evropska unija. Po broju studenata Srbija je blizu evropskog proseka, ali je problem što polovina upisanih ne diplomira.

Prema dosadašnjim podacima, sa 6,5 odsto visokoobrazovanih, Srbija je na evropskom začelju. Računajući i visoke škole, taj broj je oko 10 odsto. Istovremeno je među liderima u svetu po odlivu mozgova.

"Ne verujem ni da će ovaj popis dati bolje rezultate. Pretpostavljam da ćemo ostati na deset odsto visokoobrazovanih, ako računamo i građane sa završenim visokim školama", kaže za Novosti prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Sa tim smo i dalje daleko od cilja koji je Evropa postavila svim svojim članicama - petina visokoobrazovanog stanovništva do 2020. godine. A, iz ove perspektive tek deluje nedostižan cilj da do 2040. godine imamo 40 odsto stanovništva sa fakultetskom diplomom.

Pre dve godine obelodanjen je podatak da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj broj visokoobrazovanih opada. Otvaranje velikog broja privatnih fakulteta statistički je popravilo sliku o broju diplomiranih, ali ne i strukturu kadrova.
Ostaju menadžeri i slični kadrovi, a nedostaje nam stručnjaka, upozorava prof. dr Branko Kovačević.

EU u celini ima oko 25 odsto visokoobrazovanih. U skandinavskim zemljama je gotovo svaki treći odrasli građanin stekao fakultetsku diplomu. Lošiji smo i od regiona, jer je Slovenija, po pojedinim statistikama, već dostigla evropskih 20, a Hrvatska nam je na poslednjem popisu ”bežala” za oko dva odsto.

U nekim procentima, prema rečima prof. Kovačevića, možemo da pariramo Evropi. Ali, to najčešće nisu slavne brojke. Recimo, na milion stanovnika EU ima 39.000 studenata, a Srbija 35.000. Ali, Srbija ima tek 60 doktoranata na milion stanovnika, a Evropa ih broji hiljadu.

Imamo veliki broj studenata, ali nisu dovoljno uspešni - naglašava rektor.

Dok je u Evropi prolaznost na studijama 80 odsto, kod nas je 20 do 30. Više od polovine upisanih nikada ne diplomira.

A, da bismo postizali bolje rezultate, moramo prvo da dobijemo strategiju visokog obrazovanja, jer ovakav dokument nemamo već godinama. Tek sa tim dokumentom, na koji se već dugo čeka, znaćemo kakvi su strateški ciljevi države.

autor: ZM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i BiH: Treba razvijati dobre odnose Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i BiH: Treba razvijati dobre odnose

  Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine koji su se sastali u Njujorku na marginama generalne debate 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ocenili su da treba razvijati dobre odnose između tri države i da međusobno podržavaju proces evropskih integracija.

 • Dačić: Vučić nije zadovoljan tokom samita u Beču Dačić: Vučić nije zadovoljan tokom samita u Beču

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da mu je premijer Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru rekao da nije zadovoljan tokom razgovora na samitu u Beču o migrantskoj krizi.

 • Opozicija može biti deo pregovora sa Srbijom ako se promeni format razgovora Opozicija može biti deo pregovora sa Srbijom ako se promeni format razgovora

  Opozicione političke partije na Kosovu saopštile su da mogu postati deo pregovaračke ekipe Kosova sa Srbijom jedino ako se promeni format razgovora, prenose danas mediji. Beograd i Priština su 2011. godine počeli dijalog koji prema posrednicima iz Evropske unije (EU) ima za zadatak da dovede do normalizacije odnosa.

 • Jevtić: Kosovska opozicija bi u Brisel donela jedino suzavac Jevtić: Kosovska opozicija bi u Brisel donela jedino suzavac

  Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas, povodom ideje da kosovsku opoziciju treba uključiti u dijalog u Briselu, da to u ovom trenutku ne bi bilo ni malo korisno.

 • NUNS razočaran predlogom da Peković bude član REM-a NUNS razočaran predlogom da Peković bude član REM-a

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je izrazilo veliko razočarenje jer se među kandidatima za izbor člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji će predstavljati medijsku zajednicu, našao i Goran Peković. NUNS u saopštenju navodi i da je "prilikom izbora predstavnika nevladinog sektora u REM-u, učinjeno sve da se među kandidatima nađe i Peković".

 • MUP: Zaplenjeno 36 kilograma marihuane, uhapšene tri osobe MUP: Zaplenjeno 36 kilograma marihuane, uhapšene tri osobe

  Policija je, u dve odvojene akcije, zaplenila oko 36 kilograma marihuane i uhapsila tri osobe zbog sumnje da su preprodavali tu drogu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

 • Marić: Srbi u Prištini nastavljaju da se bore za stabilno društvo Marić: Srbi u Prištini nastavljaju da se bore za stabilno društvo

  Ministar za lokalnu samoupravu u vladi Kosova Ljubomir Marić ocenio je danas da "Srbi u institucijama u Prištini, koji su ovih dana pod strašnim političkim pritiskom albanskog političkog establišmenta neće posustati pred politikom sile".

 • Završen remont u fabrici sumporne kiseline Završen remont u fabrici sumporne kiseline

  Remont u novoj Fabrici sumporne kiseline Rudarsko topioničarskog basena Bor (RTB), priveden kraju u rekordnom roku i sa vrlo skromnim sredstvima, izjavio je danas generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

 • Osnovano udruženje Šansa za roditeljstvo Osnovano udruženje Šansa za roditeljstvo

  U Beogradu je osnovano Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo - Šansa za roditeljstvo, sa ciljem da udruživanjem zajednički deluju na nadležne organe da se pomogne biomedicinski potpmognuta oplodnja (BMPO), odnosno vantelesna oplodnja.

 • I danas u Srbiji sunčano i hladno I danas u Srbiji sunčano i hladno

  U Srbiji će danas ujutru biti hladno, ponegde kratkotrajna magla, najniža temperatura od tri do devet stepeni, a najviša od 19 do 22, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Koha: Marko Đurić ne može u Peć Koha: Marko Đurić ne može u Peć

  Kosovsko Ministarstvo inostranih poslova donelo je odluku da ne dozvoli direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću da u subotu poseti Peć.

 • Pred školom pridržao banderu da ne padne na decu Pred školom pridržao banderu da ne padne na decu

  Na ulazu u OŠ "Jelena Ćetković" na Zvezdari pala je bandera pod naponom na ulicu, povredivši muškarca koji ju je zadržao da ne padne na decu, javio je RTS.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM