11.10.2011 Beograd

Malo visokoobrazovanih

Malo visokoobrazovanih
Broj visokoobrazovanih u Srbiji daleko je ispod nivoa koji preporučuje Evropska unija. Po broju studenata Srbija je blizu evropskog proseka, ali je problem što polovina upisanih ne diplomira.

Prema dosadašnjim podacima, sa 6,5 odsto visokoobrazovanih, Srbija je na evropskom začelju. Računajući i visoke škole, taj broj je oko 10 odsto. Istovremeno je među liderima u svetu po odlivu mozgova.

"Ne verujem ni da će ovaj popis dati bolje rezultate. Pretpostavljam da ćemo ostati na deset odsto visokoobrazovanih, ako računamo i građane sa završenim visokim školama", kaže za Novosti prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Sa tim smo i dalje daleko od cilja koji je Evropa postavila svim svojim članicama - petina visokoobrazovanog stanovništva do 2020. godine. A, iz ove perspektive tek deluje nedostižan cilj da do 2040. godine imamo 40 odsto stanovništva sa fakultetskom diplomom.

Pre dve godine obelodanjen je podatak da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj broj visokoobrazovanih opada. Otvaranje velikog broja privatnih fakulteta statistički je popravilo sliku o broju diplomiranih, ali ne i strukturu kadrova.
Ostaju menadžeri i slični kadrovi, a nedostaje nam stručnjaka, upozorava prof. dr Branko Kovačević.

EU u celini ima oko 25 odsto visokoobrazovanih. U skandinavskim zemljama je gotovo svaki treći odrasli građanin stekao fakultetsku diplomu. Lošiji smo i od regiona, jer je Slovenija, po pojedinim statistikama, već dostigla evropskih 20, a Hrvatska nam je na poslednjem popisu ”bežala” za oko dva odsto.

U nekim procentima, prema rečima prof. Kovačevića, možemo da pariramo Evropi. Ali, to najčešće nisu slavne brojke. Recimo, na milion stanovnika EU ima 39.000 studenata, a Srbija 35.000. Ali, Srbija ima tek 60 doktoranata na milion stanovnika, a Evropa ih broji hiljadu.

Imamo veliki broj studenata, ali nisu dovoljno uspešni - naglašava rektor.

Dok je u Evropi prolaznost na studijama 80 odsto, kod nas je 20 do 30. Više od polovine upisanih nikada ne diplomira.

A, da bismo postizali bolje rezultate, moramo prvo da dobijemo strategiju visokog obrazovanja, jer ovakav dokument nemamo već godinama. Tek sa tim dokumentom, na koji se već dugo čeka, znaćemo kakvi su strateški ciljevi države.

autor: ZM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Šabić: Poverenik imam pravo pristupa bilo kom dokumentu Šabić: Poverenik imam pravo pristupa bilo kom dokumentu

  Poverenik za informacije od javnog značaja za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da zaštitnik građana ima pravo pristupa bilo kom dokumentu u ovoj zemlji, te mu zato ne treba ničija saglasnost.

 • Odbor zaključio: VBA nije prekršila zakon, Janković pogrešio Odbor zaključio: VBA nije prekršila zakon, Janković pogrešio

  Odbor za kontrolu rada službi bezbednosti večeras je doneo zaključake po kojima Vojnobezbednosna agencija (VBA) nije prekršila zakon, kao i da je zaštitnik građana Saša Janković pogrešio što se obratio javnosti iznoseći sumnje o prisluškivanju građana i incidentu na Paradi ponosa.

 • Batut: U Srbiji potvrđena 73 slučaja malih boginja Batut: U Srbiji potvrđena 73 slučaja malih boginja

  U Srbiji su, zaključno sa 23. januarom, prijavljena 123 slučaja sumnje na morbile, od kojih su 73 laboratorijski potvrđena, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

 • NVO: Neprimerena izjava Nikolića o holokaustu NVO: Neprimerena izjava Nikolića o holokaustu

  Grupa nevladinih organizacija i javnih ličnosti smatra neprimerenom izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o motivima fašista za napade na Jevreje tokom Drugog svetskog rata.

 • Drecun: Kosovska opozicija otežava normalizaciju odnosa Drecun: Kosovska opozicija otežava normalizaciju odnosa

  Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je u pozadini protesta pokreta "Samoopredeljenje" u Prištini namera da se oteža normalizacija odnosa s Kosovom.

 • NUNS: Kazniti napadače na novinara Bogosavljevića NUNS: Kazniti napadače na novinara Bogosavljevića

  Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva da policija najhitnije preda nadležnom Tužilaštvu lica koja su juče u Novom Sadu fizički napali Žarka Bogosavljevića, novinara novosadskog Radija 021, dok je radio svoj posao.

 • Vučić: Ne verujem u politiku lako ćemo, a Ciprasu želim uspeh Vučić: Ne verujem u politiku lako ćemo, a Ciprasu želim uspeh

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje u strukturne promene, težak rad i mukotrpno ozdravljenje privrede a ne u politiku lako ćemo.

 • Zaposleni u pravosuđu kreću u štrajk? Zaposleni u pravosuđu kreću u štrajk?

  Sindikati zaposlenih u pravosuđu i državnoj upravi stupiće u štrajk ukoliko Vlada Srbije ne preduzme mere na osnovu kojih će teret krize u kojoj se nalazi država biti preraspodeljen jednako na sve korisnike budžeta, izjavila je danas predsednica Sindikata pravosuda Srbije Sladanka Milošević.

 • Šabić, Devenport: Usvojiti zakon o zaštiti ličnih podataka Šabić, Devenport: Usvojiti zakon o zaštiti ličnih podataka

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakli su danas da je izgradnja efikasnog sistema zaštite podataka o ličnosti državni zadatak i da Vlada Srbije treba što pre da usvoji novi zakon kako bi počela njegova primena.

 • Mladić ubijen na Novom Beogradu Mladić ubijen na Novom Beogradu

  Muškarac star 30 godina ubijen je iz vatrenog oružja danas oko 11 i 30 časova u Jurija Gagarina 60 na Novom Beogradu, potvrđeno je za B92 u MUP-u.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Medija centar Tanjug
Android NM