11.10.2011 Beograd

Malo visokoobrazovanih

Malo visokoobrazovanih
Broj visokoobrazovanih u Srbiji daleko je ispod nivoa koji preporučuje Evropska unija. Po broju studenata Srbija je blizu evropskog proseka, ali je problem što polovina upisanih ne diplomira.

Prema dosadašnjim podacima, sa 6,5 odsto visokoobrazovanih, Srbija je na evropskom začelju. Računajući i visoke škole, taj broj je oko 10 odsto. Istovremeno je među liderima u svetu po odlivu mozgova.

"Ne verujem ni da će ovaj popis dati bolje rezultate. Pretpostavljam da ćemo ostati na deset odsto visokoobrazovanih, ako računamo i građane sa završenim visokim školama", kaže za Novosti prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Sa tim smo i dalje daleko od cilja koji je Evropa postavila svim svojim članicama - petina visokoobrazovanog stanovništva do 2020. godine. A, iz ove perspektive tek deluje nedostižan cilj da do 2040. godine imamo 40 odsto stanovništva sa fakultetskom diplomom.

Pre dve godine obelodanjen je podatak da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj broj visokoobrazovanih opada. Otvaranje velikog broja privatnih fakulteta statistički je popravilo sliku o broju diplomiranih, ali ne i strukturu kadrova.
Ostaju menadžeri i slični kadrovi, a nedostaje nam stručnjaka, upozorava prof. dr Branko Kovačević.

EU u celini ima oko 25 odsto visokoobrazovanih. U skandinavskim zemljama je gotovo svaki treći odrasli građanin stekao fakultetsku diplomu. Lošiji smo i od regiona, jer je Slovenija, po pojedinim statistikama, već dostigla evropskih 20, a Hrvatska nam je na poslednjem popisu ”bežala” za oko dva odsto.

U nekim procentima, prema rečima prof. Kovačevića, možemo da pariramo Evropi. Ali, to najčešće nisu slavne brojke. Recimo, na milion stanovnika EU ima 39.000 studenata, a Srbija 35.000. Ali, Srbija ima tek 60 doktoranata na milion stanovnika, a Evropa ih broji hiljadu.

Imamo veliki broj studenata, ali nisu dovoljno uspešni - naglašava rektor.

Dok je u Evropi prolaznost na studijama 80 odsto, kod nas je 20 do 30. Više od polovine upisanih nikada ne diplomira.

A, da bismo postizali bolje rezultate, moramo prvo da dobijemo strategiju visokog obrazovanja, jer ovakav dokument nemamo već godinama. Tek sa tim dokumentom, na koji se već dugo čeka, znaćemo kakvi su strateški ciljevi države.

autor: ZM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Marš poreskih obveznika - Odbrani novčanik Marš poreskih obveznika - Odbrani novčanik

  Oko tri stotine pripadnika udruženja gradanja Libertarijanskog kluba LIBEK održalo je danas "Marš poreskih obveznika - Odbrani novčanik" ispred Ministarstva finansija sa zahtevima da država smanji poreze, javnu potrošnju i javni dug.

 • DSS: Nema promene programa, novi predsednik 12. oktobra DSS: Nema promene programa, novi predsednik 12. oktobra

  Demokratska stranka Srbije neće menjati program zasnovan na borbi za političku i vojnu neutralnost Srbije, a novi predsednik te stranke biće izabran na skupštini 12. oktobra.

 • Tadić: Dodik mi nije tražio podršku za otcepljenje RS Tadić: Dodik mi nije tražio podršku za otcepljenje RS

  Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je kako bi za njegovu zemlju bilo nezamislivo podupirati politiku koja bi vodila podeli Bosne i Hercegovine dodajući da u vreme dok je on bio predsednik, Milorad Dodik od njega nikada nije tražio podršku za otcepljenje Republike Srpske, prenosi Hina.

 • Kirbi i Devenport u volonterskoj akciji u Obrenovcu (FOTO) Kirbi i Devenport u volonterskoj akciji u Obrenovcu (FOTO)

  Ambasadori EU i SAD, Majkl Devenport i Majkl Kirbi, kao i brojni volonteri iz raznih kompanija učestvovali su danas u sanacija kuća i objekata pogođenih poplavama u Obrenovcu.

 • Dačić: Hrabra odluka u koju ulazimo jedinstveni Dačić: Hrabra odluka u koju ulazimo jedinstveni

  Lider Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je smanjenje plata u javnom sektoru i penzija hrabra odluka u koju vladajuća koalicija ulazi politički jedinstvena.

 • Kirbi i Čepurin - koliko je republika imao SSSR Kirbi i Čepurin - koliko je republika imao SSSR

  Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi pojasnio je danas, reagujući na izjavu ruskog kolege Aleksandra Čepurina da Kirbi ne zna broj republika bivšeg SSSR, da su SAD priznavale 12 od 15 republika.

 • Zajednička sednica Vlada Srbije i Republike Srpske Zajednička sednica Vlada Srbije i Republike Srpske

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je na današnoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske konstatovano da je postugnut napredak u saradnji u svim oblastima, kao i da je dogovoreno formiranje Koordinacionog tela koje bi se bavilo zajedničkim razvojem poljoprivredno- prehrambene i industrijske proizvodnje.

 • Velika matura: Iskorak ili eksperiment Velika matura: Iskorak ili eksperiment

  Srbija je među retkim zemljama bez velike mature, koncepta koji treba da zameni prijemne na fakultetima, ali kako ističu stručnjaci, univerzitetska javnost, ali i roditelji budućih brucoša tako velika promena u obrazovnom sistemu mora biti pažljivo planirana kako ne bi bila još jedan eksperiment na štetu dece.

 • DS, LSV i NDS predlažu Deklaraciju o izmeni Ustava DS, LSV i NDS predlažu Deklaraciju o izmeni Ustava

  Ukupno 64 poslanika Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke podnelo je Skupštini Vojvodine Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog Ustava, potvrđeno je danas agenciji Beta u pokrajinskom parlamentu.

 • Službena vozila koristi ko kako hoće Službena vozila koristi ko kako hoće

  Provera upotrebe službenih vozila budžetskih korisnika pokazala je da postoje zloupotrebe, izjavio je generalni državni revizor Radoslav Sretenović.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM