Mame su zakon: Mogu li ministri preživeti mesec sa 280 dinara
26.01.2019 Beograd

Mame su zakon: Mogu li ministri preživeti mesec sa 280 dinara

Mame su zakon: Mogu li ministri preživeti mesec sa 280 dinara Foto: Beta/Dragan Gojić
Inicijativa "Mame su zakon" najavila je danas drastične akcije jer još nije izmenjen Zakon o podršci porodica sa decom, kojim je izmenjeno obračunavanje primanja trudnicama i porodiljama, a zbog kojih neke dobijaju mesečno minorne iznose.

 

Drastičnu akciju najavili su pošto ih je jedna od porodilja obavestila da mesečno dobija 280 dinara i da je i na taj iznos čekala pet meseci.

"Nedavno nas je dodatno potresla informacija koju smo podelile preko naloga Inicijative na društvenim mrežama koju smo dobili od porodilje koja mesečno dobija oko 280 dinara i to sa zakašnjenjem od čak pet meseci i koja, nakon ukupne uplate sa zaostatkom, za taj novac može da kupi jednu dohranu za svoje dete? Da li je to ta dugo promovisana briga o porodicama u Srbiji? Da li bi ministri mogli da prežive ceo mesec sa ovakvom finansijskom 'podrškom'?", upitali su iz inicijative.

Iz te inicijative podsećaju da su nadležni ministri Slavica Đukić Dejanović i Zoran Đorđević najavili izmene, ali da ih još nema, a da mnoge trudnice i porodilje za to vreme žive na ivici egzistencije.

"Primena ovako lošeg zakona utiče na kvalitet života pojedinaca i porodica u Srbiju i značajno utiče na njihovu odluku da se uopšte ohrabre da se ostvare kao roditelji, s obzirom na to da primena ovog zakona stvara ogromnu ekonomsku nesigurnost i neizvesnost. Takođe, ovakav zakon sa sigurnošću podstiče i onako dramatičan odlazak mladih ljudi iz Srbije", navode iz Inicijative "Mame su zakon".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 26.01.2019, 11:16h Mogu,bre - čuvarni su oni...

    "Mame su zakon: Mogu li ministri preživeti mesec sa 280 dinara"...- Mogu - na njihovu platicu, taman da za tih 280 d. ujutru kupe novine (1 dan) e da bi li pročitali ŠTA SU ZNAČAJNO JUČE IZJAVILI...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side