29.01.2019 Beograd

Marković: Ulemek je izmanipulisan da me okrivi, znam zašto ali neću reći

Marković: Ulemek je izmanipulisan da me okrivi, znam zašto ali neću reći Foto: Novi magazin / VV
Pred Specijalnim sudom danas je nastavljeno iznošenje završnih reči na suđenju optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a prvooptuženi nekadašnji šef Službe državne bezbednosti (SDB) Radomir Marković je rekao da se neće saznati istina o tom slučaju ako njega osude, iako je njemu već "određena sudbina ranijom kaznom od 40 godina zatvora".

"Onemogućiće se da porodica Ćuruvija sazna istinu ko ga je i zašto ubio", rekao je Marković.

On je naveo da bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević nije zazirao od Ćuruvije, iako danas pokušavaju da njega (Miloševića) i SDB optuže za sve loše što se dešavalo u jednom periodu.

Marković je, uglavnom, vreme za iznošenje završne reči iskoristio kako bi negirao iskaz nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije koji ga je povezao sa zločinom, tvrdeći da sastanka njih dvojice tokom NATO bombardovanja na koji se Ulemek poziva nije ni bilo.

"Ulemek je izmanipulisan da izjavi to što je izjavio i nije mu prvi put. Znam zašto i ko je to učinio ali neću reći kako bih mu sačuvao to malo dostojanstva što mu je ostalo", rekao je Marković.

Marković je rekao da Ulemek nije hteo da odgovara u sudnici na pitanja odbrane kako bi izbegao unakrsno ispitivanje jer mu je iskaz iz istrage "neživotan i nelogičan".

"Naveo je da mu se preti i da zato ne odgovara na pitanja. Baš bih voleo da vidim ko bi smeo njemu da preti", rekao je Marković.

Ulemek je tvrdio da ga je Marković na sastanku pitao da li može da prihvati zadatak da "ukoni jedno lice koje svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost zemlje" i da je on to odbio, navodeći da ne može da napusti JSO razmeštenu tada na Kosovu.

Iz kasnijeg razgovora sa Markovićem, shvatio je, ispričao je Ulemek, da se radilo o ubistvu Ćuruvije kao i da su u tome učestvovali Ratko Romić i Miroslav Kurak, optuženi kao neposredni izvršioci.

Marković izdržava jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina jer je osuđen za pokušaj ubistva predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, slučajeve Ibarska magistrala i Budva, kao i za učešće u ubistvu nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Ulemek je takođe u zatvoru sa maksimalnom kaznom. Osuđen je u istim slučajevima kao i Marković, ali i za ubistvo premijera Zorana Đinđića i zločine zemunskog klana.

Tužilaštvo, koje je na ranijem glavnom pretresu u završnoj reči zatražilo maksimalne kazne za optužene, navelo je da je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999. iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših strukura vlasti sa ciljem da se ograniči sloboda medija i sačuva moć jer je Ćuruvija, kao vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i lista Evropljanin, javno kritivao vlast.

U presudi za slučajeve Budva i Stambolić, koji su bili na objedinjenoj optužnici, direktno je navedeno da je Milošević dao nalog da se iz "niskih pobuda liše života njegovi politički protivnici".

Advokat Stevan Protić, branilac Kuraka je, u završnoj reči, tvrdio da se tu zapravo vodi postupak protiv režima Slobodana Miloševića i da je tužilaštvo iznelo "nakaradne dokaze" bez činjenica.

On je takođe dosta vremena posvetio iskazu Ulemeka za kojeg je rekao da je kao svedok "kompromitovan" jer mu sud nije verovao na ranijim suđenima, a negirao je i da je njegov branjenik bio na mestu zločina, nasuprot tvrdnji iz optužnice da na to ukazuju informacije sa baznih stanica mobilne telefonije.

Prema njegovim rečima, opis napadača iz svedočenja Branke Prpe, za koje je tužilaštvo navelo da je dato u strahu, posle udarca u glavu, kada su joj pale naočare, isključuje njegovog branjenika.

On je rekao da postoji "medijsko agitovanje" da se donese osuđujuća presuda i više puta pomenuo predsednika Komisije za rasvetljavanje ubistva novinara Verana Matića za kojeg je rekao da pritiska sud.

Kuraku se sudi u odsustvu jer je u bekstvu. Prema podacima koji se pojavljuju u javnosti, pre više godina je otišao u Afriku i tamo organizovao lov na krupnu divljač.

Suđenje će se nastaviti 7. marta kada bi završne reči trebalo da iznesu Romić i nekadašnji načelnik beogradskog centra SDB Milan Radonjić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik

  Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Katarina Golubović izjavila je danas da je afera sa hapšenjem uzbunjivača iz Krušika postigla jedan cilj - građanima Srbije je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom.

 • Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu

  Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je primilo odgovor predsedavajućeg u Papskom savetu za kulturu, kardinala Đanfranka Ravasija, u vezi sa služenjem katoličke mise na ostаcimа prаvoslаvne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, u kom se izražava uveravanje da će "Sveta Stolica učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji na Balkanu".

 • Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun

  Sa međunarornog aerodroma Morava u Kraljevu od decembra će tri puta nedeljno avioni saobraćati na liniji do Beča, a isto toliko puta sedmično predviđeni su letovi od marta naredne godine na liniji do Soluna, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja Srbije.

 • Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

  Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su Evropsku uniju (EU) da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka danas završenog trodnevnog skupa.

 • CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa

  Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvala je danas nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Igora Mirovića koji je u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

 • Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice

  Srpska lista smatra da predugo traje ćutanje međunarodnih predstavnika na seriju zapaljivih izjava iz Prištine, koje izazivaju zabrinutost kod svih građana, posebno Srba na Кosovu.

 • U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave

  Na teritoriji Šapca u toku su rekonstrukcija gradskih ulica i asfaltiranje seoskih puteva. U Pocerini, radovi su u punom jeku - u Nakučanima je asfaltirana Divič mala, put pored kojeg živi devetoro male dece koja će od sada lakše i brže stizati do škole udaljene tri i po kilometra, a u Zablaću dve male: Simića i Damnjanovića, čija je ukupna dužina više od dva kilometra.

 • Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande

  Predsednice skupština Srbije i Ugande, Maja Gojković i Rebeka Kadaga, ocenile su danas u Beogradu da saradnja dva parlamenta otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama, saopštio je kabinet predsednice srpskog parlamenta.

 • Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

  Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je danas "izrazito razočarenje" što vođe EU nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na njihovom sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav.

 • Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić učestvovao je danas u akciji sadnje 90 sadnica crnog bora u parku Ušće u susret 90. rođendanu Zelenila-Beograd zajedno sa rukovodstvom i zaposlenima tog preduzeća, saopštilo je danas to javno komunalno preduzeće.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side