02.08.2018 Beograd

Matić: Proširenje mandata Komisije važno za borbu protiv nekažnjivosti ubistava novinara

Matić: Proširenje mandata Komisije važno za borbu protiv nekažnjivosti ubistava novinara Foto: Medija centar Beograd
Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić ocenio je danas da je odluka Vlade Srbije o proširenju mandata i obaveza tog tela "veoma važna za borbu protiv nekažnjivosti ubistava novinara" ali i da predstavlja odgovor na podatke Udruženja novinara Srbije o više od 40 ubijenih i nestalih novinara u zemlji u prethodnom periodu.

Matić je u saopštenju ocenio da odluka o uključivanju predstavnika Tužilaštva za ratne zločine i Službe za ratne zločine MUP-a Srbije predstavlja "pomak ka konstruktivnom učešću u rasvetljavanju ubistava i kidnapovanja novinara" kojim kako je rekao, razotkrivanje sudbine novinara sa prostora Srbije dobija "nove mogućnosti".

"U isto vreme, stvoren je i sistemski pravni prostor za učešće institucija Srbije u naporima da se rasvetle i ubistva i nestanci novinara iz regiona", naveo je Matić.

On je kazao da prve pomake očekuje u razgovorima o načinima na koje je moguće voditi istrage u slučajevima pet nestalih srpskih novinara na Kosovu i Metohiji, kao i ubistava devet novinara.

"Razgovaraćemo i sa kolegama i predstavnicima nadležnih institucija u Hrvatskoj o istragama koje su rađene ili nisu postojale u slučajevima ubistava naših kolega za vreme ratnih operacija", naveo je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Matić je izrazio nadu da će međunarodni Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka "prihvatiti da je u Srbiji bilo i drugih žrtava, pored ubistva Slavka Ćuruvije, odnosno da će najzad na svoj spisak nastradalih novinara i medijskih radnika staviti i 16 ubijenih medijskih radnika Radio Televizije Srbije".

"Na taj način će dati bitan doprinos borbi protiv nekažnjivosti, jer bi takvo priznanje omogućilo da se naprave efikasnije akcije u prikupljanju podataka o tome ko je izdao naređenje za bombardovanje jedne medijske kuće, po prvi put u istoriji", naveo je Matić.

Podsećajući na slučaj novinara Ive Pukanića, koji je ubijen u Hrvatskoj a za šta su pravosnažno osuđeni državljani Srbije, BiH i Hrvatske, Matić je ukazao na značaj uspostavljanja mehanizama regipnalne saradnje u sprečavanju napada na novinare.

"Ova aktivnost je veoma važna u vremenu kada raste broje pretnji i napada na novinare, i kada imamo rast procenata nekažnjivosti. Svaki nerešeni napad na novinare predstavlja novo ohrabrenje, dok svaki napor u rešavanju tih slučajeva predstavlja temelj za sprečavanje takvih napada u budućnosti", ocenio je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Vlada Srbije donela je ranije danas odluku o proširenju polja delovanja Komisije za razmatranje činjenica iz istraga o ubistvima novinara u ratovima u Jugoslaviji i na Kosovu.

Kako se navodi, odluka je doneta kako bi se, kroz koordinaciju službi Srbije, saradnju sa novinarima i sa sličnim institucijama iz regiona, nastavila "borba protiv nekažnjivosti ubistava novinara" i doprinelo rasvetljavanju ubistava novinara u sukobima u Jugoslaviji od 1991. do 1995. godine kao i kidnapovanja i ubistva novinara na Kosovu od 1998. do kraja 2000. godine.

Izabrani su i novi članovi Komisije koji predstavljaju Tužilaštvo za ratne zločine i Službu za ratne zločine MUP-a Srbije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side