15.10.2019 Beograd

Matvijenko: Parlamentarizam osvojio svet

Matvijenko: Parlamentarizam osvojio svet Foto: Beta / Dimitrije Goll
Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko izjavila je danas u Beogradu da je parlamentarizam "osvojio svet" i da broj zemalja članica Interparlamentarne unije to dokazuje.

"Uspeh IPU je doprineo većem značaju parlamentarne diplomatije, i to ne samo u međudržavnim odnosima nego i globalno", rekla je Matvijenko na zasedanju IPU.

Prema njenim rečima, IPU je "efikasna organizacija koja radi konstruktivno i zajednički" a parlamentarci "obezbeđuju ugled IPU širom sveta".

Matvijenko je navela da je osnovni cilj osnivača IPU pre 130 godina bilo očuvanje mira i izrazila zadovoljstvo što su parlamentarci u međuvremenu postali "snaga koja radi u korist stabilnosti".

Predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković rekla je da se svet nalazi na prekretnici i da se međunarodno pravo i njegova načela svakodnevno krše.

"Parlamenti se suočavaju s brojnim izazovima. Moramo biti spremni na samokritiku i da vidimo kako možemo da unapredimo rad (...) jer samo tako možemo dobiti poverenje građana", navela je Gojković.

Ona je navela da je unapređenje demokratije glavni zadatak IPU.

Gojković je navela da parlamenti neprestano treba da traže rešenja kako da pomognu građanima kao i da "neguju razumevanje i poverenje između političara i građana".

Prema njenim rečima, Srbija smatra IPU veoma značajnom i spremna je da radi na jačanju te organizacije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side