07.11.2018 Beograd

Medijska koalicija: Poslanici SNS-a nastavljaju sa napadima na medije i novinare

Medijska koalicija: Poslanici SNS-a nastavljaju sa napadima na medije i novinare
Medijska koalicija danas je osudila napade poslanika Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije na dnevni list Danas i navela da oni predstavljaju "još jedan udar na medijske slobode i namerno ugrožavanje bezbednosti novinara ovog lista".

"Praksa da poslanici vladajuće stranke prozivaju medije i novinare i crtaju im metu na čelu, nastavlja se i pored uveravanja predstavnika vlasti da želi, u saradnji sa novinarskim i medijskim asocijacijama, da radi na poboljšanju medijske scene Srbije i povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika", piše u saopštenju Koalicije.

Udruženja okupljena oko Medijske koalicije su ponovila da je prvi i najvažniji zahtev u pregovorima sa Koordinacionom grupom Vlade Srbije za saradnju sa medijima, da predstavnici vlasti "odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, i ugrožavaju njihovu bezbednost".

"Takođe smo tražili da političari sa pozicije moći odmah prestanu da proglašavaju medije i novinare za neprijatelje društva, strane agente i izdajnike", dodala su udruženja.

Podsetili su na jučerašnje događaje u Skupštini Srbije, kada je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović optužio dnevni list Danas da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera".

Koalicija je dodala da je potom Martinovićev zamenik Vladimir Orlić konstatovao da su "list Danasoid" i novinari tog lista "sramota za srpsko novinarstvo".

"Ove izjave su apsurdne jer je Danas jedan od nekoliko listova u Srbiji koji su privrženi Kodeksu novinara, o čemu svedoče kredibilna istraživanja i jedan od retkih medija u Srbiji koji nije pod kontrolom vlasti", piše u saopštenju.

Dodaje se da ovakvi incidenti dovode u pitanje "smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije".

Potpisnici saopštenja su dodali da su o svemu obavešteni OEBS, Evropska komisija, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.11.2018, 18:07h A UNS?

    "Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija." ...-A šta je sa UNS-om? Živi se ne čuju..., da ne kažemo ono što veli narod (bar onaj narod koji govori vukovski).

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side