11.10.2019 Beograd

Međunarodni dan devojčica: Dve trećine Romkinja u Srbiji stupi u brak pre osamnaeste godine

Međunarodni dan devojčica: Dve trećine Romkinja u Srbiji stupi u brak pre osamnaeste godine Foto: pixaby
Više od dve trećine Romkinja u Srbiji stupilo je u "brak" pre navršene osamnaeste godine, a čak 30 odsto u uzrastu između 13 i 15 godina, saopštio je danas taj autor istraživanja, Romski centar za žene i decu "Daje".

Taj centar je naveo da više od polovine romskih žena postaju majke pre navršene osamnaeste godine, dok jedna trećina prvo dete rodi između 14. i 16. godine.

"Posledice prisilnih i maloletničkih zajednica (parova) po devojčice i žene su brojne i uključuju napuštanje škole, niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i maloletničkim trudnoćama, siromaštvo", navodi se u saopštenju povodom današnjeg Međunarodnog dana devojčica.

Romski centar za žene i decu "Daje" je naveo da je život u prsilnim i maloletničkim zajednicama povezan i sa znatno povećanim rizikom od izloženosti žene fizičkom, psihološkom, ekonomskom i seksualnom nasilju partnera ili drugih muških članova porodice, a da za "udate" devojčice prva bračna noć jeste, kako je ocenio, silovanje i predstavlja početak života u nasilju.

"Iako su prisilne i maloletničke zajednice rasprostranjene u romskoj zajednici, ova štetna praksa ne sme se tumačiti kao deo tradicije Roma, već se mora razumeti isključivo kao grubo kršenje ljudskih prava devojčica i neophodno je osigurati sve mere za njeno okončanje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da jedan od najvažnijih zaštitnih faktora jeste zadržavanje devojčica u obrazovnom sistemu.

"Za mnoge devojčice romske nacionalnosti ostvarivanje osnovnih prava kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova, predstvalja svakodnevni izazov", navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan devojčica su 2012. godine ustanovile Ujedinjene nacije radi ukazivanja na prava devojčica i neravnopravnost kojoj su izložene samo zato što su devojčice.

Taj dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side