24.05.2018 Beograd

Mekalister: Podržavam otvaranje novih poglavlja za Srbiju, o broju poglavlja odlučiće članice EU

Mekalister: Podržavam otvaranje novih poglavlja za Srbiju, o broju poglavlja odlučiće članice EU Foto: printscr
Predsedavajući Komitetu za spoljne poslove i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas, na sastanku sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, da podržava otvaranje novih poglavlja sa Srbijom, a o broju poglavlja koja će biti otvorena, odluku će doneti države članice EU.

Joksimović je rekla da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja: 33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija i da očekuje da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti njih nekoliko.

Joksimović i Mekalister ukazali su na važnost nastavka reformi u poglavljima 23 i 24, posebno značaj reforme pravosuđa, ali i borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

Joksimović je izrazila zahvalnost na podršci koju Mekalister i EP pružaju Srbiji u procesu pristupanja, posebno jer je EP prepoznao važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, "što će pozitivno uticati na stabilnost i prosperitet i regiona i Evrope u celini".

Mekalister je ocenio je da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupanja dosta uradila, zbog toga ima podršku partnera iz EU i EP.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side