05.07.2011 Beograd

Meštani protiv izmeštanja groblja zbog basena Kolubare

Meštani protiv izmeštanja groblja zbog basena Kolubare
Radovi na izmeštanju groblja u naselju Vreoci kako bi bio otvoren novi ugljenokop Rudarskog basena „Kolubara“ počeli su uz asistenciju jakih policijskih snaga. Meštani se ovome protive i upozoravaju da je u pitanju kršenje ljudskih prava.

Prisustvo oko 400 policajaca i pripadnika Žandarmerije koja je blokirala prilaze groblju bilo je neophodno kako bi radnici komunalnog počeli ekshumaciju kojoj se inače protive meštani Vreoca. Oni su više puta ranije sprečili početak izmeštanja groblja.

Žitelji Vreoca bili su iznenađeni jakim policijskim snagama koje su, kako tvrde, „groblje okupirale u četiri sata ujutro“, tako da su 50 meštana, koji su do tada držali stražu ispred groblja protiveći se njegovom izmeštanju, bili prinuđeni da se povuku.

- Nismo želeli da ulazimo u konflikt s policijom, pa smo se mirno povukli. Međutim, ne odustajemo od borbe da groblje sačuvamo dok se poslednji Vreočanin ne preseli. Ovo je flagrantno kršenje ljudskih prava, jer smo tražili da se najpre završi preseljenje nas živih, a tek potom da počne premeštanje groblja naših predaka.

Kivni smo na državu i mnogi od meštana će tražiti reagovanje i pomoć međunarodnih pravnih institucija - kaže zamenik predsednika MZ Vreoci Željko Stojanović, dodajući da meštani koji su u nekoliko prethodnih navrata sprečili ulazak komunalnih radnika na groblje „sada neće ometati radove koji su počeli“.

S druge strane, pomoćnik ministra za rudarstvo, zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Zoran Teodorović, koji je prisustvovao početku radova, kaže da je asistencija policije bila neohodna, „jer je ovo područje garant energetske stabilnosti Srbije“.

Proširenje „Polja D“, gde su kod groblja u Vreocima još pre nekoliko godina stali bageri, od velike važnosti je za čitav energetski sistem, i to je prioritet države. U suprotnom, bez potrebnih količina uglja koje ovde leže, Srbija će već od 2014. godine imati ozbiljan deficit u proizvodnji, što znači uvoz skuplje struje. U Rudarskom basenu radi 10.000 ljudi i još 7.000 njih indirektno zavisi od proizvodnje uglja, pa se i zbog toga moramo odgovorno ponašati - objašnjava Teodorović, podsećajući da je Vlada Srbije još 2007. godine donela odluku o izmeštanju Vreoca i seoskog groblja.

Vreoci, naime, leže na 600 miliona tona uglja, što su dovoljne količine za stabilno snabdevanje Srbije strujom u narednih 30 godina, a proširenjem „Polja D“ proizvodnja uglja u Rudarskom basenu „Kolubara“ bila bi povećana na 10 miliona tona uglja godišnje.

Ekshumacija će trajati godinu dana

Po rečima nadležnih, plan je da se sa seoskog groblja u Vreocima svakodnevno premesti do 30 grobova. Na tom groblju sahranjeno je oko 5.000 meštana, a njihovim potomcima je ponuđeno da posmrtni ostaci budu premešteni na novo groblje u Lazarevcu ili na neko drugo, po njihovoj želji. Od 1.100 popisanih Vreočana, izmeštanju groblja pre nego što oni budu preseljeni protivi se oko 150 domaćinstava.

U Odboru za preseljenje vreočkog groblja kažu da se kompletan posao ekshumacije i prenošenja posmrtnih ostataka može obaviti za godinu dana.

izvor: Blic
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side