17.01.2020 Beograd

Mihailo: Može doći do rata ako se ne primeni Zakon o slobodi veroispovesti

Mihailo: Može doći do rata ako se ne primeni Zakon o slobodi veroispovesti Foto: PrtScn
Mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da u Crnoj Gori lako može doći do građanskog rata, uz ocenu "da su Srbi remetilački faktor na Balkanu i da bi trebalo malo da se spuste na zemlju, jer više nema velike Srbije".

Gostujući na zagrebačkoj televiziji Z1, on je rekao da je novac Srpske pravoslavne crkve, izvučen iz Crne Gore, korišćen za finansiranje bega srpskih ratnih zločinaca od Haškog suda. Prema njegovim rečima, neki od njih su se skrivali u manastirima pod upravom SPC u Crnoj Gori, pa čak i u Ostrogu

Komentarišući Zakon o slobodi veroispovesti, on je kazao da je crkvena imovina vlasništvo crnogorske države, kojoj se sada vraća.

"Da ne misle tu imovinu da daju na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ne bi je ni vraćali. Od 600 crkava i manastira mi nemamo nijednu, sve je okupirala srpska crkva, kojoj i nije stalo do crkava i manastira, već do rušenja vlasti u Crnoj Gori", ocenio je Mihailo.

Dodao je da bi u Crnoj Gori lako moglo doći do građanskog rata ako odredbe tog zakona ne bi bile primenjene.

"Za Srpsku pravoslavnu crkvu Crna Gora nije država, već srpska pokrajina, a Crnogorci su Srbi, ali tu su se prevarili" poručio je Mihailo.

On je osporio i nedavnu proslavu 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, rekavši da to nije istina.

"Srpska pravoslavna crkva postoji, postoje i verujući ljudi, ali bez tomosa, koga nema do Berlinskog kongresa. Kasnije je dobila drugi tomos i prisajedinila Crnu Goru i ostale pravoslavne crkve u jednu i za to je platila carigradskom patrijarhu milion i po zlatnih švajcarskih franaka", rekao je Mihailo.

Hrvatskoj je na kraju poručio da i ona ima pravo da formira Hrvatsku pravoslavnu crkvu. "To rešava država Hrvatska. Ona na to ima političko pravo", rekao je Mihailo.

autor: AP izvor: N1
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.01.2020, 20:05h Mister x

    Ovaj rascinjeni tzv pop.koji je isteran zbog pedofioije i homoseksualizma kao i drugih radnji za koje bi trebao.u zatvor prica o tome sta je.i cije. Ako hocete manastire i crkve moracete sami da ih zidate i pravite a ne da otimate nesto sto nikad nije bilo vase niti ce biti. Niko ne brani da pravi crkvu kakvu.hoce ali da otimate nece moci. Otmite.neato od katolicke crkve. Ima u crnoj gori to isto oduzmite njima bar toga ima.na pretek pa ce da vidimo kako ce da prodjete. Ovog treba anatemusanog antihrista u popovoj mantiji proterati.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side