17.05.2019 | 10:11h ► 15:35h Beograd

Mihajlović: Prištinska rezolucija pokazuje da ne žele dijalog, stabilnost i razvoj

Mihajlović: Prištinska rezolucija pokazuje da ne žele dijalog, stabilnost i razvoj Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas da su usvajanjem rezolucije o navodnom genocidu srpskih snaga na Kosovu 1998. i 1999. godine kosovski Albanci još jednom pokazali da ih ne zanimaju ni dijalog, ni stabilnost, ni razvoj regiona.

Mihajlović je kazala da je "najgore licemerje" da Srbiji o genocidu pričaju "oni koji su doveli do toga da danas nema Srba u Prištini, Peći, Prizrenu, Uroševcu, Podujevu, Gnjilanu i drugim mestima na Kosovu".

"Najstrašnijim optužbama protiv Srbije i srpskog naroda, za koje i u Prištini znaju da nisu istinite, kosovski Albanci ne mogu da postignu ništa drugo osim da dva naroda dodatno udalje od dijaloga i kompromisa, a time i od bolje budućnosti i napretka u celom regionu", navodi se u pisanoj izjavi Mihajlovićeve i dodaje da takve provokacije pokazuju "strah političara iz Prištine od suda za ratne zločine koje su počinili nad Srbima".

 

Kuburović: Priština potvrdila da ne želi mir i stabilnost

Ministarka pravde Nela Kuburović kazala je danas da je usvajanje rezolucije o navodnom genocidu srpskih snaga na Kosovu još jedna potvrda da Priština ne želi mir i stabilnost, kao i da nikada nije imala iskrenu želju za dijalogom.

Kuburović je rekla da usvajanje te rezolucije pokazuje da aktuelnoj vlasti u Prištini "gori pod nogama zbog katastrofalne politike koju vodi i da svakog dana sve više gura i Srbe i Albance u sve veći društveni ambis i propast, pa misli da će potezima davljenika uspeti da obezbedi još nekoliko meseci na vlasti".

Ona je navela da vlast u Prištini "obuzima i strah od istine pred Specijalnim sudom za Oslobodilačku vojsku Kosova".

"Strah od istine koja će se pokazati pred Specijalnim sudom za OVK, kadu budu podignute prve optužnice! Jer, ko se nalazi na čelu samoprozvane države Kosovo? Nalaze se vođe terorističke organizacije, koja je proterala na desetine hiljada Srba sa prostora Kosova", navodi se u pisanoj izjavi Kuburović.

Ona je kazala da Srbi i Albanci treba da žive jedni pored drugih, a da je to jedino moguće ukoliko obe strane budu za istim stolom.

 

Palma: Kosovska rezolucija kao kada bi Islamska država i Al Kaida sudili drugim narodima

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas da je usvajanje rezolucije o navodnom genocidu srpskih vlasti na Kosovu 1998. i 1999. godine isto kao kada bi Islamska država i Al Kaida pokušali da sude drugim narodima.

"I SAD su 1998. godine stavile OVK na listu terorističkih organizacija... Vođe te terorističke organizacije Kadri Veselji, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj su, na predlog svojih sponzora, usvojile tu skandaloznu rezoluciju. Veselji je bio jedan od komandanata terorističke grupe 'Crna ruka', zajedno sa Tačijem i Džavidom Haljitijem, koja je odgovorna za kidnapovanje i ubistva Srba i 'neposlušnih' Albanaca, a bio je i šef tajne službe OVK pod nazivom ŠIK. To znaju i svi Albanci, a posebno oni čije je najbliže pobila ta služba", rekao je Marković.

U pisanoj izjavi, Marković je podsetio da je genocid po definiciji međunarodni zločin namernog potpunog ili delimičnog uništavanja nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa.

"Moje pitanje za Skupštinu Kosova, a pre svega za međunarodnu zajednicu je, kada već pominju reč genocid, gde su Srbi iz Prištine kojih je u tom gradu pre rata bilo oko 40.000 a danas, slovom i brojem oko 100? Gde su Srbi iz Đakovice gde ih je pre rata živelo 12.500 a danas samo dve starice u pravoslavnoj crkvi? Gde su Srbi iz Peći kojih je u glavnom gradu Metohije živelo oko 18.000 a danas slovom i brojem 11? Gde su Srbi u Gnjilanu gde ih je živelo 15.000 a sada 50? Gde su Srbi iz Prizrena kojih je u tom carskom gradu živelo 10.000 a danas slobom i brojem 20?", naveo je Marković.

On je, takođe, upitao ko je ubio oko 2.000 Srba na Kosovu od 1998. godine, ko je kidnapovao oko 1.500 Srba i gde su oni.

"Ko je trgovao ljudskim organima nakon masakra u takozvanoj Žutoj kući u Albaniji? Ko je streljao decu u Goraždevcu, ko je pobio žeteoce u Starom Gracku, ko je podmetnuo bombu pod autobus Niš ekspresa kod Podujeva, ko je pobio ljude i bacio u Radonjićko jezero, ko je pobio ljude u Obiliću, Orahovcu, Đakovici, Dečanima...", upitao je on.

Marković je upitao i kako je moguće da na Kosovu i Metohiji danas ima 250.00 Srba manje nego pre rata a Albanaca više nego što ih je bilo 1998. godine.

"To su, pre svega, pitanja za Euleks, Unmik, Kfor i Međunarodni sud pravde", rekao je on.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side