14.11.2017 | 11:23h ► 18:09h Beograd

Mihajlović: Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja

Mihajlović: Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović je danas izjavila da Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja, ali da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci i da je Srbija po tom kriterijuma sada na 40. mestu u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

"U posledenje četiri godine broj lokalnih samouprava u Srbiji koje su potpisale Evropsku povelju o rodnoj ravnopravosti povećan je sa četiti na 46", rekla je ona novinarima uoči konferencije "Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost".

Naglasila je da je Srbija jedina zemlja koja nije članica EU, a uvela je indeks rodne ravnopravnosti.

"U nekim oblastima Srbija je što se tiče rodne ravnopravnosti na višem nivou od zemalja regiona i nekih zemalja EU", rekla je Mihajlović navodeći da su najbolji rezultati u oblasti zdravstva i obrazovanja, a najlošiju na tržištu rada.

Izrazila je žaljenje što su žene u Srbiji najmanje za 30 odsto manje plaćene od muškaraca na istim poslovima.

"Danas u Srbiji među više od 160 čelnika lokalnih samouprava ima samo 10 žene i to nije dobro", kazala je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Dodala je da je zastupljenosti žena veća na nivou Republike, nego na lokalnom novou, pa će jedna od tema današnje konferencije biti šta treba da se uradi da bude više žena ne samo na važnim mestima u javnoj upravi, već i u javnim preduzećima i da se podstakne rad preduzetnica.

Mihajlović je podsetila da se čeka usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti i da je svaka lokalna samouprava dužna da ima svoj plan rodne ravnopravnosti i bar jednu osobu koja će se raditi na podsticanju rodne ravnopravnosti i stvaranju uslova za jače uključivanje žene.

"Srbija je prošle godne imala rodno odgovorno budžetiranje i nastavljeno s tim i u pripremama budžeta za narednu godinu. Sva ministarstva će morati da vode računa kada opredeljuju novac ko će biti krajni korisnik i u kojem procentu će biti zastupljene žene i muškarci. Taj sistem treba da primene i lokalne samouprave", kazala je predsednica Koordinacionog tela za rodu ravnopravnost.

 

Mihajlović: Izjava Izetbegovića pokuaj da se posvađa Srbija i BiH

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da je izjava člаnа Predsedsedništvа BiH Bаkirа Izetbegovićа još jedan u nizu pokušaja da "posvađa "Srbiju i BiH" i "izazove nove sukobe".

U juče objavljenom intervjuu za nemačku RTV "Dojče vele", Izetbegović je rekao da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH. Upitan da sa "Da" ili "Ne" odgovori da li će "BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo", Izetbegović je rekao: "Nadam se da da".

Zorana Mihajlović je dodala da je Izetbegovićeva izjava povezana sa "nedаvnom posetom turskog predsednikа Redžepа Tаjipа Erdogаnа Beogrаdu i novim odnosimа Srbije i Turske".

"Kаo dа se Izetbegović osetio ugroženim zbog dogovorа predsednikа Turske sа predsednikom Srbije Aleksаndrom Vučićem, nаčinom nа koji je turski predsednik bio primljen u Srbiji i porukаmа sаrаdnje koje je predsednik Erdogаn rekаo u Novom Pаzаru", ocenila je Mihajlović, a prenelo Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarka građevinarstva je navela dа se "Srbijа neće ponаšаti neozbiljno kаo (Bakir) Izetbegović, i da neće inicirаti sukobe sа susedimа".

"Srbija će ostаti doslednа u politici stаbilnosti regionа, kojа je preduslov zа ekonomsko jаčаnje svih nаših zemаljа i bolji život svih grаđаnа", kazala je Mihajlović.

 

Zorana Mihajlović: Nadležni rade svoj posao u slučaju nesreće na deonici Ub-Lajkovac

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je, povodom pogibije jedne osobe u udesu na neotvorenom delu autoputa Ub - Lajkovac rekla da policija i tužilaštvo rade svoj posao i da će biti procesuirani odgovorni za tu tragediju.

"To je velika tragedija, svaki život koji se izgubi je velika tragedija. Nadležni organi, policija i tužilaštvo rade svoj posao. Zaštitna bankina teška 3,5 tona je tamo bila. Sačekaćemo da vidimo šta će reći nadležni organi, a svako ko je odgovoran, odgovaraće. Odgovornost uvek ima svoje ime i prezime", rekla je Zorana Mihajlović .

Ona je za Radio-televiziju Vojvodine kazala da je policija bila na licu mesta i da će tužilaštvo dobro analizirati sve činjenice, navodeći da neće sada da se izjašnjava o tome.

U saobraćajnoj nesreći na putu Ub - Lajkovac u nedelju oko 5.00 ujutro jedna osoba je poginula, a dve su povređene.

Zorana Mihajlović je kazala da taj deo autoputa jeste gotov, ali da nije u funkciji jer "ni napred, ni nazad" nema ništa, dodajući da je "to čuvena deonica - iz njive u njivu".

"Vrlo je dobro obeleženo to gradilište, stavljene su betonske bankine teške 3,5 tona... Da ipak sačekamo da vidimo šta će reći policija, i da vidimo kako je moguće da neko razbije betonske bankine, da li je to odgovornost Puteva, Koridora, ministra ili onih koji su upravljali vozilom", kazala je ona.

Ona je ocenila da je deonica Koridora 11 Ub - Lajkovac propala i dodala da je potpisala krivičnu prijavu tužiocu za organizovani kriminal protiv 14 lica, među kojima su bivši ministar Milutin Mrkonjić i predstavnici izvođača radova i nadzora.

"Milutin Mrkonjić se u toj krivičnoj prijavi našao jer ta deonica jedno vreme nije imala nadzor, to je bila odgovornost ministarstva koje raspisuje javni poziv ili imenuje nadzor, dakle dodatnu kompaniju koja treba da kontroliše izvođača", kazala je Zorana Mihajlović.

Navela je da je nemoguće da dve godine posle završetka jedne deonice ona toliko propadne da se mora praviti nova na četiri i po kilometara.

"Dakle, neko tu mora biti odgovoran", dodala je ona.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 14.11.2017, 11:46h Sveta (1)

  Rodna ravnopravnost se zasniva na jednakost u poslovima i u svim delatnostima. Ona žena koja želi stopostotnu ravnopravnost zašto ne ode da čisti ulice grada, da seče drva u šum, da bude radnik na groblju, da radi u rudničkoj jami,.... Lako je tražiti da budu zastupljene u skupštinama. E sada se postavlja pitanje šta će biti ako od 125 poslanica u toku godine ostane trudno 100 pa odu na trudničko bolovanje i tako prođu dve godine.... Od kako su žene počele da upravljaju državom smanjio se broj aktivnih mesnih zajednica, broj biblioteka, broj srpskih fabričkih hala... itd....

Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Savez za Srbiju organizovao u Nišu tribinu i protestnu šetnju Savez za Srbiju organizovao u Nišu tribinu i protestnu šetnju

  Nekoliko stotina Nišlija okupilo se na tribini koju je Savez za Srbiju (SzS) organizovao danas na platou ispred Tržnog centra "Kalča" u Nišu.

 • Haradinaj: Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma Haradinaj: Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma

  Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je danas da je Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma, koju predvode SAD, saopšteno je iz Vlade Kosova.

 • Hrkalović s ambasadorima Belorusije i Azerbejdžana o Kosovu i Interpolu Hrkalović s ambasadorima Belorusije i Azerbejdžana o Kosovu i Interpolu

  Eventualni prijem Kosova u članstvo Interpola bio bi suprotan procedurama i pravilima ove međunarodne policijske organizacije, rekla je danas državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović u razgovorima s ambasadorima Belorusije Valerijem Briljevom i Azerbejdžana Eldarom Hasanovim.

 • Kabinet Ane Brnabić: Problem sa Guglom tehnički, a ne politički Kabinet Ane Brnabić: Problem sa Guglom tehnički, a ne politički

  Kabinet predsednice Vlade Srbije saopštio je danas, povodom informacija da je kompanija Gugl (Google) stavila Srbiju na "crnu listu", da su iz te firme dobijena "čvrsta uveravanja" da je reč o "tehničkom, a ne političkom, finansijskom ili pravnom problemu".

 • Srpska lista: Zapaljena kuća srpskih povratnika u Belom Polju kod Peći Srpska lista: Zapaljena kuća srpskih povratnika u Belom Polju kod Peći

  Srpska lista osudila je večeras paljenje kuće povratničke porodice Kostić u selu Belo Polje kod Peći i pozvala predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da "konačno počnu da rade svoj, posao i da zaštite Srbe i obezbede funkcionisanje vladavine prava na ovim prostorima".

 • MUP: Hapšenje zbog paljenja njive koje je izazvalo sudar na autoputu MUP: Hapšenje zbog paljenja njive koje je izazvalo sudar na autoputu

  Kragujevačka policija uhapsili je S.Đ. (1951) iz Batočine zbog sumnje da je zapalio nisko rastinje na njivama i time izazvao požar čiji dim je izazvao lančani sudar u kojoj je jedna osoba poginula, a četiri su lakše povređene.

 • SAD će nastaviti da podržava BSK SAD će nastaviti da podržava BSK

  Ambasada SAD u Prištini saopštila je da će nastaviti da podržavaju Bezbednosne snage Kosova (BSK) i nakon usvajanja u prvom čitanju tri zakona koji se odnose na BSK i zahtevaju "disciplinovan i transparentan proces transformacije".

 • Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači

  Direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila (APC) Radoš Đurović izjavio je danas da su službenici Komesarijata za izbeglice i migracije nezakonito uskratili jednom migrantu iz Irana pristup prihvatnom centru u Krnjači kod Beograda kao i da su protiv njega koristili fizičku silu, a da lokalna policija nije želela da interveniše uz objašnjenje da nije nadležna.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side