12.07.2018 Beograd

Mihajlović: Za putnu i železničku infrastrukturu pet milijardi evra

Mihajlović: Za putnu i železničku infrastrukturu pet milijardi evra Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade / MO
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da sledeće godine počinje novi investicioni ciklus i da će u izgradnju putne i železničke infrastrukture biti uloženo pet milijardi evra.

Ona je posle posete preduzeću Koridori Srbije novinarima rekla da je za sledeću godinu planiran početak gradnje Fruškogorskog i Moravskog koridora i deonice auto-puta mira od Niša do Pločnika, što će finansirati Koridori Srbije.

Preduzeće Putevi Srbije će, prema njenim rečima, finansirati gradnju auto-puta od Beograda do Sarajeva, kao i brzih saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica i Novi Sad-Zrenjanin.

"Za nas je Moravski koridor važan kao Koridor 10 jer će biti veza između Koridora 10 i Koridora 11", rekla je Mihajlović.

Dodala je da su za gradnju dve deonice tog Koridora koji se sastoji iz tri deonice zainteresovane dve firme, kineska Ćina Road ;and Bridge Corporation (CRBC) i američka kompanija Behtel, kao i da za njih na jesen može da se zaključi ugovor.

Na trećoj deonici od Kraljeva do Kruševca neophodna su izvesna izmeštanja dela korita reke.

Na pitanje novinara koliko je Srbija platila penala za ugovorene a nepovučene kredite, Mihajlović je rekla da je reč samo o jednom kreditu za rehabilitaciju puteva ali da je najmanji problem bio kod preduzeća Putevi Srbije.

Komentarišući nameru ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da izmeni Zakon o zaštiti životne sredine i zabrani izgradnju malih hidrocentrala, Mihajlović je rekla da njeno ministarstvo poslednje izdaje građevinsku dozvolu, a da pre toga mnoge institucije treba da se slože da li za to postoje uslovi.

Dodala je da u Srbiji postoji 800 lokacija za gradnju malih hidroelektrana a da je šteta što je iskorišćeno samo 50.

Direktor Koridora Srbije Zoran Babić rekao je da je to preduzeće "dodatno dalo gas" da bi se iskoristila sva kreditna sredstva i ne bi plaćali penali pa je premašena vrednost ugovorenog kredita kod Svetske banke od 30 miliona jer su radovi izvedeni u vrednosti 42 miliona.

"Nadmašena je i vrednost kredita kod Evropske investicione banke od 50 miliona evra jer su izvedeni radovi za 120 miliona evra", rekao je Babić.

Istakao je da će Koridor 10 biti završen ove godine i da je završeno 95,8 odsto poslova.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak je najavio da će u avgustu početi rekonstrukcija auto-puta od Batrovaca do Kuzmina u dužini od 40 kilometara u oba pravca, u šta će biti investirano 16,5 miliona evra.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i staiblnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

 • Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU

  Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je posle susreta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i zahvalio na pomoći Srbije po pitanjima bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminal i ilegalne migracije.

 • Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas u Vranju da je za punu svest o pravima na informacije od javnog značaja potrebna edukacija i građana i predstavnika vlasti.

 • Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama

  Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se zbog utvrđenih nepravlnosti u visokim školama sprovesti istraga koja će ispitati tokove novca, kako bi "takav sistem bio demontiran i rasturen šablon zloupotreba".

 • Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se predlogom novog Zakona o presađivanju ljudskih organa i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima rešiti loša praksa iz prošlosti, smanjiti liste čekanja, jer se njima sistemski uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva u skladu sa evropskom regulativom.

 • Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla

  Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je danas u Skoplju makedonske političare da se prihvate posla na evrointegeracijskim reformama, jer nema vremena za gubljenje.

 • Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament

  U Skupštinu Srbije stigla je pismena ostavka Mehe Omerovića na mesto poslanika u parlamentu.

 • KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad

  Predsednik Kulturno-umetničkog društva (KUD) "Branko Cvetković" Jovan Šijački rekao je danas da će od Ministarstva kulture Srbije zatražiti da to društvo i dalje koristi prostor za rad u ulici Miloša Pocerca u Beogradu iz koga pokušava da ga iseli Savez samostalnih sindikata Srbije.

 • Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorkom Kanade u Srbiji Keti Čabom, koja je istakla da je ta zemlja zainteresovana za saradnju sa Srbijom u oblasti infrastrutkure.Kako ej saopšteno, Mihajlović je navela da Srbija završava Koridor 10 i da kreće u realizaciju novih infrastrukturnih projekata, istakavši kao najviše prioritete izgradnju auto-puteva Niš-Merdare-Priština i Sarajevo-Beograd, kao i rekonstrukciju brze pruge Beograd-Budimpešta i rehabilitaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

 • Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Predlog carinskog zakona, koji je usvojen na današnjoj sednici Vlade Srbije, predviđa brojna pojednostavljenja carinskih postupaka i da je većim delom usklađen sa propisima Evropske unije, što je još jedan korak napred na evropskom putu Srbije.

 • Omerović podneo ostavku na mesto poslanika Omerović podneo ostavku na mesto poslanika

  Dosadašnji predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, koji je danas podneo ostavku na poslaničku funkciju zbog sumnji da je bio umešan u krađu na aerodromu u Nemačkoj, ostaće član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), potvrđeno je agenciji Beta.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side