03.11.2018 Beograd

Mihajlović: Žene u Srbiji zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Mihajlović: Žene u Srbiji zarađuju 16 posto manje od muškaraca Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade
Žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca i to mora da se promeni, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, povodom Dana jednakih zarada koji danas obeležava Evropska unija.

"To se, na žalost, ne razlikuje od evropskog proseka koji iznosi 16,3 odsto", rekla je ona i istakla da žene u Srbiji kao i one u EU "do kraja godine rade za džabe".

Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim poput IT znatno manje, rekla je Zorana Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Razlozi zbog kojeg su žene manje plaćene višestruki su, neophodno je da menjamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u svakom društvu", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla i da su žene te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odsustvo zarad brige o deci.

Žene, smatra ministarka, treba ohrabriti da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, a dodala je i da je neophodno "promovisati ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece".

Prema njenim rečima muškarci na kućne poslove sedmično potroše 10 sati, dok žene nakon radnog vremena na poslu provedu još 22 sata u nedelji obavljajući kućne obaveze.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side