Milivojević: Odluka 1 od 5 miliona neće uticati na bojkot opozicije
30.01.2020 Beograd

Milivojević: Odluka 1 od 5 miliona neće uticati na bojkot opozicije

Milivojević: Odluka 1 od 5 miliona neće uticati na bojkot opozicije Foto: prtscr ytb
Politički analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je danas da je odluka Pokreta "1 od 5 miliona" da izađu na izbore "nerazuma i neodrživa, sa tragikomičnim obrazloženjem", kao i da kod dela javnosti postoji sumnja da iza takve odluke stoji ili uticaj aktuelne vlasti, ili uticaj lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa.

Milivojević je za agenciju Beta izjavio da "i jedna i druga vrsta sumnje navode na zaključak da takva odluka nije normalna", dodajući da je to njegov zaključak kao građanina koji je učestvovao u protestnim šetnjama, dok za ozbiljniju političku analizu nedostaju informacije o Pokretu "1 od 5 miliona".

"Ne znam kakva je njihova unutrašnja organizacija, ne znam kakav im je formalno-pravni status, da li su nevladina organizacija, a mogu samo da nagađam ko su njihovi članovi. Mene zanima kakva je njihova vertikalna i horizontalna organizacija, da li imaju mesne odbore? U svakom slučaju imamo manjak informacija o njima, ali znamo da su se neki lokalni odbori izjasnili protiv takve odluke", kazao je Milivojević.

On je rekao da ne očekuje da će odluka Pokreta "1 od 5 miliona" imati uticaj na stranke opozicije koje su najavile bojkot izbora da od tog bojkota odustanu, niti da će uticati na promenu odluke kod opozicionih stranaka koje su odlučile da na izborima učestvuju.

"Oni nemaju tu vrstu snage da promene odluku kod jednog ili drugog dela opozicije", rekao je Milivojević i dodao da je šansa samog Pokreta "1 od 5 miliona" da pređe cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije pod ovakvim izbornim uslovima "skoro nikakva".

On je naveo da za "1 od 5 miliona" neće biti lako da obezbedi ni 10.000 potpisa podrške, ljudi koji bi imenom i prezimenom podržali tu odluku, a koji su potrebni za ulazak u izbornu trku, kao ni novac za overu potpisa.

Deo opozicije od ranije najavljuje da će učestvovati na lokalnim izborima, u Šapcu, Paraćinu, u beogradskim opštinama Stari Gradu i Novom Beogradu, "zato što je besmisleno da nešto što već imate samo predate (republičkoj) vlasti", kazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, jedan od mogućih kompromisa u pregovorima opozicije i vlasti oko predstojećih izbora moglo da bude "učešće opozicije na svim lokalnim izborima u Srbiji a da se zauzvrat za šest meseci odlože parlamentarni izbori, da bi se za to vreme obezbedili ravnopravni uslovi za sve učesnike".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side