24.06.2019 Beograd

Milojević: Sudovi da se otvore za medije

Milojević: Sudovi da se otvore za medije Foto: Beta/Miloš Miškov
Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević pozvao je danas sudove da budu otvoreniji prema medijima jer imaju obavezu da građani budu informisani, navodeći i da to utiče na poverenje javnosti u njihov rad.

 

"Javnost treba da ima pristup informacijama i procesu, načinu donošenja sudskih odluka", rekao je Milojević, u pauzi skupa posvećenog strategiji razvoja pravosuđa za period 2019 - 2024. godine.

On je naglasio da sudije moraju biti otvorenije prema medijima, jer su "u funkciji građana i njihovih prava", a jedno od osnovih je "pravo građanina da zna".

Prema njegovim rečima, "zatvorenost" sudija, zbog bojazni da će ih neko „prozvati i komentarisati negativno njihov rad", stvara nepoverenje kod građana u pravosuđe.

Govoreći o predstojećim ustavnim promenama, Milojević je rekao da pavosuđe očekuje "jačanje nezavisnosti i samostalnosti".

On je rekao kako očekuje i da se o najavljenoj promeni Ustava, u delu posvećenom pravosuđu, vodi dinamična i intezivna javna rasprava i razmena mišljenja.

Ministarka Nela Kuburović je naglasila da je jedan od izazova u predstojećem periodu ustavna reforma, dodajući da će je pratiti i set zakonodavnih aktivnosti, čiji je cilj da se usaglase sa budućim ustavnim izmenama.

Za sadašnji Ustav je rekla da u pojedinim važnim odredbama nije u skladu sa evropskim standardima i da će se kod donošenja novog uvažiti preporuke iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

Direktor USAID programa u Srbiji Majk de la Rosa je podsetio na pomoć koju ta organizacija pruža Srbiji u sprovođenju opsežnih reformi u praosuđu.

"Put Srbije vezan je za vladavinu prava“, rekao je on, i naglasio da je dobro pravosuđe "moderno, efikasno i jednako za sve".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side