29.01.2020 Beograd

Ministar: Neophodno je iskoreniti stereotipe prilikom zapošljavanja Roma i pripadnika LGBT populacije

Ministar: Neophodno je iskoreniti stereotipe prilikom zapošljavanja Roma i pripadnika LGBT populacije Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je izjavio da je neophodno iskoreniti stereotipe prilikom zapošljavanja Roma i pripadnika LGBT populacije, saopštio je njegov kabinet.

Ministar i njegovi saradnici su održali redovni sastanak sa predstavnicima romskih udruženja i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i sa predstavnicima udruženja koja se zalažu za podršku i zaštitu LGBT lica.

Takvi sastanci održavaju se svaka tri meseca i na njih pozivaju i predstavnici drugih državnih organa i ustanova, navedeno je u saopštenju, u kojem sdodaje da je Đorđević ukazao na potrebu da se radi na povećanju broja zaposlenih Roma i Romkinja, uključujući razvijanje i primenu programa prekvalifikacije i dokvalifikacije. Predložio je da se odredi predstavnik romskih udruženja koji će posebno raditi na pitanjima zapošljavanja u saradnji sa Ministarstvom i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Кako je ministar naveo, potrebno je akcenat u tom postupku staviti na mlade i prigodnim aktivnostima i poslovima dati im šansu za budući razvoj.

Đorđević je predstavio planove ministarstva u sprečavanja diskriminacije i bolje zaštite LGBT lica i najavio zajedničke projekate na ostvarivanju ravnopravnosti svih građana bez obzira na lično svojstvo, navodi se u saopštenju.

"Ministarstvo će u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva raditi na korišćenju sredstava iz evropskih fondova, izradi nacrta propisa i predloga strateških dokumenata, jačanju civilnog društva kao sektora saradnje, psihološkom i socijalnoj zaštiti LGBT lica", rekao je ministar Đorđević.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side