Ministar odbrane: Remont i modernizacija 10 MiG-ova 29 koštaće 185 miliona evra
23.12.2016 Beograd

Ministar odbrane: Remont i modernizacija 10 MiG-ova 29 koštaće 185 miliona evra

Ministar odbrane: Remont i modernizacija 10 MiG-ova 29 koštaće 185 miliona evra Foto: Beta, MO
Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je danas da je Srbija dobila na poklon šest aviona MiG-29 od Rusije, a da će remont i modernizacija tih i četiri MiG-a 29 koji se trenutno nalaze u sastavu RV i PVO, koštati 185 miliona evra.

Đorđević je na koferenciji za novinare na kojoj je predstavio budžet Ministarstva odbrane za 2017. godinu, kazao da je planirano da svih deset MiG-ova nakon modernizacije, dostignu nivo lovaca 4. generacije.

"To je najbitnija stvar koja se dešava u našoj vojsci u poslednjih 30 godina. Planirane su tri faze modernizacije u naredne tri godine. Gledaćemo da dobijemo što više naoružanja i opreme 4. generacije", kazao je ministar.

Đorđević je naveo da je šest aviona dobijenih od Rusije, do sada korišćeno u vazduhoplovnim snagama te zemlje.

"Mi smo tražili da ih više ne koriste. Potrebno je da sa njih bude skinuta oprema koju Rusi koriste za komunikaciju, da ih prilagodimo našim potrebama", kazao je ministar navodeći da je plan da Srbija u narednih 14 godina koristi ukupno deset modernizovanih MiG-ova 29 u svom vazduhoplovstvu.

Upitan kada bi prvi MiG-ovi mogli da polete u sastavu srpskog RV i PVO, Đorđević je kazao da bi to moglo da se desi krajem 2017. godine, ali i ranije, ukoliko bi remont bio obavljen u Vazduhopovnom zavodu "Moma Stanojlović".

 

Nemam saznanja o kontramitingu vojnih sindikata

Ministar Đorđević izjavio je danas da nema saznanja o kontramitingu koji su prema navodima Vojnog sindikata Srbije, za subotu u Beogradu najavili pojedini vojni sindikati.

Odgovarajući na pitanja novinara posle predstavljanja budžeta Ministarstva odbrane za 2017. godinu, Đorđević je kazao da "svako ima pravo da protestuje van radnog vremena".

"Uvek sam spreman na razgovor sa svim većim sindikatima. Predstavnici Vojnog sindikata Srbije bili su vrlo korektni kada smo razgovarali o VMA i pravilniku o platama, ali jednostavno nemam odakle da dam 8,5 milijardi dinara da bih ispunio njihove zahteve", kazao je ministar na konferenciji u Domu vojske u Beogradu.

Đorđević je najavio da će plate zaposlenima u sektoru odbrane biti povećane za pet odsto naredne godine, i da je u te svrhe u budžetu predviđeno 1,4 milijarde dinara.

"Budžet za narednu godinu iznosi 56,9 milijardi dinara i ima socijalnu primesu a delimično sadrži i razvojnu komponentu. Na personalne rashode odlazi 60 odsto budžeta, na operativne troškove 30,7 a na investicije i opremu 8,6 odsto", kazao je ministar.

On je dodao da novinu predstavlja uvođenje "kontrolinga" finansija kao i da je Ministarstvo odbrane Srbije prvo u svetu koje je uvelo mehanizam koji trenutno postoji samo u okviru NATO pakta.

Vojni sindikat Srbije (VSS) i Policijski sindikat Srbije (PSS) najavili su ranije da će u subotu 24. decembra, u podne, ispred Vlade Srbije, održati novi protest zbog lošeg socijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti.

Dva sindikata su upozorila da "neko iz vlasti" želi da u isto vreme i na istom mestu organizuje kontramiting "pod opskurnim nazivom".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side