17.12.2017 Niš

Ministar zdravlja Srbije: Februara dolaze farmaceuti s Kube radi zajedničke proizvodnje lekova

Ministar zdravlja Srbije: Februara dolaze farmaceuti s Kube radi zajedničke proizvodnje lekova Foto: Beta / Saša Đorđević
Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je rekao danas da će početkom februara u Srbiju doći najbolji kubanski stručnjaci da bi sa svojim kolegama u Srbiji pravili nove lekove.

Ministar je to rekao na otvaranju Kliničkog centra u Nišu gde je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić s kojim je Lončar bio u poseti Kubi, gde je krajem ove nedelje potpisao sporazum o saradnji farmaceuta.

Lončar je rekao novinarima da će stručnjaci Kube sa stručnjacima iz beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i drugih ustanova u Srbiji pravili lekove, "i to ne samo one koji su do sada napravljeni, već i nove".

"Mislim da ćemo moći da na svetsko tržište izađemo s nekim najnovijim lekovima i najnovijim vakcinama. Onda bismo i 'Torlak' vratili na staro mesto - među tri do pet vodećih instituta sveta", rekao je Lončar.

Ministar je rekao da se u "Galenici" proizvode kubanski lek za povećanu masnoću i vakcina za karcinom pluća, a sledeći biće lek za "dijabetično stopalo".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.12.2017, 21:08h Tradicionalne vrednosti...

    "Ministar zdravlja Srbije: Februara dolaze farmaceuti s Kube radi zajedničke proizvodnje lekova..." ... - ...- Još jedan uspeh - srpska farmaceutska industrija proizvodiće i kubanske i srpske tradicionalne vrednosti: venčiće belog luka (od uroka), gašeno ugljevlje sa H2O sa kladenca ispod bukve (od uroka) itd.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw