Ministarka pravde: Neopravdane kritike Haškog tribunala da Srbija ne sarađuje
01.11.2017 Beograd

Ministarka pravde: Neopravdane kritike Haškog tribunala da Srbija ne sarađuje

Ministarka pravde: Neopravdane kritike Haškog tribunala da Srbija ne sarađuje Foto: Beta / Miloš Miškov
Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas, u razgovoru sa predsednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Karmelom Ađijusom, da je Srbija ispunila gotovo sve zahteve tribunala i da su zato neopravdane kritike koje dolaze o izostanku saradnje.

U saopštenju se navodi da je predsednik MKSJ ukazao da saradnja Srbije sa Tribunalom ne postoji u poslednjih godinu i po dana, jer Srbija nije izručila troje radikala, ali da je ministarka Kuburović istakla da je postojao veći broj zahteva Tribunala u tom periodu na koje je Srbija pozitivno odgovorila, a da je poslednji među njima dostavljanje transkripata srpskih sudova u procesu saslušavanja radikala.

Kada je u pitanju konkretno izručenje, ministarka je rekla da će Srbija poštovati pravosnažne odluke svog suda, koji je rekao da ne postoje uslovi za njihovo izručenje.

Ona je, takođe, izrazila zabrinutost za uslove izdržavanja kazni srpskih osuđenika koji borave u zatvorima u Estoniji, navodeći da je tim povodom već dva puta pisala MKSJ, a da je izostala adekvatna reakcija.

U vezi sa zdravstvenim stanjem optuženika Ratka Mladića, Kuburović je istakla da je Srbija i povodom zahteva za njegovo adekvatno lečenje u više navrata, zajedno s njegovom odbranom, tražila preispitivanje da li Tribunal njemu obezbeđuje neophodnu zdravstvenu negu, tražeći da doktor iz Srbije obavi pregled.

Ađijus je istakao da pažljivo prati zdravstveno stanje Mladića i da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da se zahtevi Srbije razmotre.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side