16.08.2017 Beograd

Ministarstvo: Državni sekretar ne obavlja javnobeležničke poslove

Ministarstvo: Državni sekretar ne obavlja javnobeležničke poslove
Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Srbislav Cvejić jeste imenovan kao službenik države, navodi se u saopštenju ministarstva.

"On od trenutka stupanja na mesto državnog sekretara ne obavlja javnobeležničke poslove, niti je državni sekretar sa platom notara, kako je u tekstu Danasa navedeno.

Činjenice dokazuju da je Srbislav Cvejić u zakonskom roku, istovremeno kada je izabran na funkciju državnog sekretara, u skladu sa zakonom odredio javnobeležničkog pomoćnika u svojoj kancelariji, da do prestanka mandata u Ministarstvu obavlja poslove umesto njega. O tome je obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije i zatražio autentično tumačenje o eventualnom postojanju sukoba interesa.

Član 46. zakona o javnom beležništvu propisuje da javni beležnik: (…) ako je izabran ili imenovan na neku javnu funkciju (…), u obavljanju poslova ga zamenjuje javnobeležnički zamenik“, što je Srbislav Cvejić kao javni beležnik u zakonskom roku i učinio.

Agencija za borbu protiv korupcije je u svom dopisu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Srbislavu Cvejiću od 27.07.2017. to potvrdila i ukazala da je postupao u skladu sa odredbama čl. 46 st. 1 i čl. 47 st. 1 Zakona o javnom beležništvu, kao i da je dužan da postupa u skladu sa odredbom čl. 50. stav 5.  Član 50 stav 5 predviđa da zamenjeni javni beležnik, što je u ovom slučaju Srbislav Cvejić, ne sme obavljati javnobeležničke poslove dok traje zamena. Tačno je da Srbislav Cvejić nije lično odgovarao na pozive koji su mu upućeni – i nije ni mogao da odgovori - jer je dnevni list Danas pozive kako u tekstu i navodi uputio kancelariji u kojoj on više ne obavlja posao javnog beležnika. Dnevni list Danas je  dobio odgovor na postavljenja pitanja od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja gde se Srbislav Cvejić nalazi na funkciji državnog sekretara.

Inače, Srbislav Cvejić je od 2014. godine bio javni beležnik. Na sednici Vlade održanoj 13. jula ove godine imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kada je preneo svoja ovlašćenja na javnobeležničog zamenika i prestao da obavlja posao javnog beležnika do završetka svog mandata u Ministarstvu, " zaključeno je u saopštenju.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side