28.07.2018 Beograd

Ministarstvo: Neće biti kašnjenja prilikom isplate naknade za porodiljsko odsustvo

Ministarstvo: Neće biti kašnjenja prilikom isplate naknade za porodiljsko odsustvo Foto: Beta / Dragan Gojic
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je danas da neće biti kašnjenja prilikom isplate naknade za porodiljsko odsustvo.

"Nema razloga za brigu. Kašnjenja koja su se događala u ranijem periodu neće se dešavati", izjavio je v.d. pomoćnika resornog ministra u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu Miloš Janković, a prenosi se u saopštenju.

On je kazao da su isplate ranije kasnile po tri, šest ili 10 meseci, da su postojali različiti sporovi i primedbe na rad, ali da je sada to izmenama Zakona o podršci porodici promenjeno i predviđeno da država, odnosno resorno ministarstvo uplaćuje direktno na račun porodiljama i te isplate će ubuduće biti isplaćivane između 20. do 25. u mesecu, za prethodni mesec.

"Niko neće biti oštećen. Porodilje sada imaju sigurnost jer država uplaćuje sredstva direktno na njihov račun i one ne moraju više da brinu da li zavise od volje poslodavca, njegove likvidnosti ili želje da zatvori firmu", rekao Janković.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom propisano je da Ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, iz sredstava obezbeđenih u budžetu Srbije, vrši isplatu mesečnih iznosa naknade zarade, na tekući račun korisnika.

Za porodiljska odsustva koja su započeta od 1. jula 2018. godine i kasnije, isplata naknade zarade vršiće se na navedeni način, u periodu 20. do 25. u mesecu za prethodni mesec. Postupak ostvarivanja prava po novom Zakonu je pojednostavljen.

Srpski pokret Dveri saopštio je juče da će isplate za porodilje bez obzira na obećanje resornog ministarstva i usvajanje zakona ipak kasniti i da će julsku naknadu porodilje dobiti 25. avgusta.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 29.07.2018, 09:27h S tim da...

    "Ministarstvo: Neće biti kašnjenja prilikom isplate naknade za porodiljsko odsustvo..."... - s tim pa porodilje lepo stanu red pred nadležnim šalterima (i ne guraju se, naravno) i popune nešto malo formulara...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side