14.06.2019 Podgorica

Ministarstvo odbrane Crne Gore: CPC je istorijska činjenica

Ministarstvo odbrane Crne Gore: CPC je istorijska činjenica Foto: pixaby
Ministarstva odbrane Crne Gore odgovorilo je ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu da je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva istorijska činjenica navodeći da "nepoznavanje istorije, kao i nepoznavanje prava, škodi".

"Da zna istoriju Crne Gore, znao bi da je Crnogorska autokefalna crkva istorijska činjenica. U Sintagmi iz 1855. pod rednim brojem 9 na popisu autokefalnih crkava. U Ustavu knjaževine Crne Gore, takođe, definisana kao autokefalna. Za ovu priliku dovoljno, jer bi navođenje još hiljada dokumenata koji to potvrđuju kolegu Vulina moglo odvojiti od redovnih aktivnosti", navedeno je iz Ministarstva odbrane a preneo je podgorički radio Antena M.

U reagovanju na odgovor crnogorske vlade na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ih je pozvao da ne usvajaju Predlog zakona o slobodi veroispovesti, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je sinoć rekao ;da Vladi Crne Gore niko ne brani da izmisli svoju crkvu, kao što je izmislila i srpsku okupaciju. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.06.2019, 12:03h PROFESOR ISTORIJE (1)

    1).Srpska pravoslavna crkva je dobila autokefalnost (samostalnost) 1219. direktno od carigradskog Patrijarha i Cara (tada bili u Nikeji, jer su Carigrad osvojili Latini)). U povelji koju je dobio Sveti Sava piše da se autokefalnost odnosi na NA SVE SRPSKE ZEMLjE I PRIMORJE. 2).Nakon raspada Dušanovog carstva (koji je u mladosti bio knez u Zeti), a pre nego što je Zata pala pod vlast osmanlija, njeni vladari Balšići su je dali u amanet svom rođaku Đurađu Brankoviću da je sačuva . Svi oni su bili Srbi pravoslavci. 3).Posle osvajanja srpskih zemalja od starne odsmanlije i SPC se geografski podelila da bi lakše opstala sa narodom koji se nije iselio na sever. 4).Nakon Velikog ustanka 1804. i procesa oslobađanja od osmanlija, SPC se ponovo počela ujedinjavati, a 1918 je završiuo Kralj Aleksandar ujedinitelj, 5). N aćžalost 1944. su došli komunisti, pa se SPC ponovo podelila. Srećom dolaskom patrijarha Pavla na čelo SPC ponovo seujedinila. 6).Sami zaključite gde tu spadaju Milo, Dedejić i drugi ateisti i sektaši.

  • 15.06.2019, 11:23h Knedla u guši VISOKIH SRPSKIH INTELEKTULACA... (1)

    "... autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva istorijska činjenica..." ...- Prosečan Srbin istoriju čita u tabloidima, tamo to ne piše nego piše, recimo, kad je o hrišćanskim crkvama reč - da su, valjda, Ruska i Srpska pravoslavna crkva jedino "kanonski" priznate crkve. A VISOKI SRPSKI intelektualci ZNAJU istoriju i srpske i crnogorske, u ukrajinske, i makedonske pravoslavne crkve, ALI SE PRAVE DA NIKAD NISU ČULI ZA NJIH (a ko će od PROSEČNIH SRBA da ide u istorijske arhive!). Stvarno - stvar je POLITIČKA: visoki srpski intelektualci (iz raznih SANU, MS, ministarstava...) - jedostavno NE MOGU DA PROGUTAJU KNEDLU SAMOSTALNE, NEZAVISNE, MEĐUNARODNO PRIZNATE CRNOGORSKE DRŽAVE...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side