20.03.2018 Beograd

Ministarstvo odbrane: Naređenje Vulina o zaštiti tajnih podataka zasnovano na zakonu

Ministarstvo odbrane: Naređenje Vulina o zaštiti tajnih podataka zasnovano na zakonu Foto:Media Centar Beograd
Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je večeras da je naređenje ministra Aleksandar Vulina o merama zaštite tajnih i službenih podataka i dokumenata zasnovano na Zakonu o tajnosti podataka i Zakonu o Vojsci Srbije i da se njime bliže uređuje način korišćenja telekomunikacionih uređaja u prostorijama u kojima se obrađuju i čuvaju tajni vojni podaci.

"U slučaju nepoštovanja tog naređenja nadležni organi primenjivaće Zakonom propisane mere", navodi se u saopštenju ministarstva prosleđenom povodom, kako je navedeno, "netačnih i zlonamernih tvrdnji Vojnog sindikata Srbije, a radi istinitog obaveštavanja javnosti".

Kako se ističe, primena mera zaštite tajnih podataka i dokumenata uobičajena je u svim armijama sveta.Vojni sindikat Srbije ranije danas saopštio je da je svim zaposlenima u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane "naređeno" da daju saglasnost za "privremeno oduzimanje" njihovih privatnih mobilnih telefona "na neodređeno vreme", da bi se "ostvario uvid u sadržaj i podatke" u telefonima.

Naređenje je dato "pod izgovorom zaštite tajnih vojnih podataka" što, navodi Sindikat, nikako nije osnov za takvu naredbu jer se tajni vojni podaci već štite zakonima i Krivičnim zakonikom koji jasno propisuje slučajeve koji se sankcionišu ukoliko neko te podatke ugrozi ili učini dostupnim trećim licima.

Sindikat to naređenje ministra odbrane vidi kao "još jednu u nizu zloupotreba službenog položaja" i prekoračenje službenih ovlašćenja, kao najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava, sloboda i privatnosti pripadnika Vojske.

Zakonom je propisano da samo policija - u ovom slučaju vojna, pod rukovodstvom i uz odobrenje tužioca ili suda, i ako su za to ispunjeni određeni zakonski uslovi, može privremeno oduzimati predmete poput mobilnog telefona, naveo je Vojni sindikat Srbije.

Sindikat je upozorio da ti uslovi u slučaju sporne naredbe ministra odbrane "svakako nisu ispunjeni i predstavljaju prevaru zaposlenih u Vojsci da izvrše naredbu ministra i daju saglasnost da budu sutra i prisluškivani, a njihovi lični podaci zloupotrebljeni".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.03.2018, 22:40h Sveta (1)

    Mobilni telefon je kao radio Beograd. Sve što se govori u prostoriji ovim putem izlazi iz prostorije. Tako da svi zapošljeni koji rade na poverljivim zadacima ne bi trebalo da imaju mobilne telefone sa sobom (niti na stolu, niti u džepu). Mobilne telefone treba ostavljati u prostoriji, tj ormariću gde se presvlače starešine.....

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side