13.07.2019 Beograd

Ministarstvo: Vojni sporazumi s Francuskom, u planu i PVO sistem mistral

Ministarstvo: Vojni sporazumi s Francuskom, u planu i PVO sistem mistral
Tokom dvodnevne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, koja počinje u ponedeljak, potpisaće se i pet sporazuma iz oblasti naoružanja i vojne opreme, saopštio je danas pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse Nenad Miloradović.

On je naveo da Srbija i Francuska imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i da već sarađuju.

Miloradović je, za Radio televiziju Srbije, rekao da će biti potpisana tri memoranduma o razumevanju i da se oni odnose na radarske i elektronske sisteme, ali i na saradnju u oblasti proizvodnje i održavanja tih sistema u Srbiji.

Kada je reč o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović navodi da je konkretno reč o sistemu protivvazdušne odbrane "mistral" za koji kaže da je jedan od najboljih u svetu.

Prema njegovim rečima, planirano je da se taj sistem integriše u raketno artiljerijski sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

Miloradović naglašava da su u pitanju najsavremenije tehnologije i da je strateški cilj da se njima opremi Vojska Srbije i da se, što je moguće više, podignu njene sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.

"To je pravi put da se očuva mir i stabilnost u regionu", rekao je Miloradović, preneo je RTS na svom sajtu. Navodi se i da uz to ide osposobljavanje domaće industrije da učestvuje u tehnološkoj utakmici u svetu.

Miloradović je podsetio da su nabavljeni "Erbasovi" helikopteri, kao i da je pre dve godine od francuskih proizvođača nabavljeno više stotina optoelektronskih uređaja.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.07.2019, 07:52h Ako odu na remont, sigurno je POKLON...

    "Ministarstvo: Vojni sporazumi s Francuskom, u planu i PVO sistem mistral..."...- A jel' se to KUPUJE, ili je to POKLON? Pa, videćemo: ako odu na REMONT (o našem trošku), onda je to POKLON (kao ono neki poklonjeni "migovi"...)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side