10.01.2020 | 11:27h ► 15:21h Beograd

Ministarstvo: Srpski telegraf ponovo objavio informaciju koja šteti otetoj devojčici

Ministarstvo: Srpski telegraf ponovo objavio informaciju koja šteti otetoj devojčici
Ministarstvo kulture i informisanja optužilo je redakciju Srpskog telegrafa da je izvinjenje koje su uputili javnosti zbog objavljivanja detalja nasilja nad 12-godišnjom Monikom Karimanović bilo "neiskreno, lažno i licemerno", jer je kako se navodi, tabloid i u današnjem izdanju objavio informaciju koja "nanosi ogromnu štetu" maloletnici.

Ministarstvo je u saopštenju ocenilo da "upornost Srpskog telegrafa u ponavljanju inkriminisanih radnji zahteva snažnu reakciju svih nadležnih državnih organa i najšire javnosti".

"I u svom današnjem izdanju, tabloid Srpski telegraf objavio je informaciju koja nanosi ogromnu štetu maloletnom licu i koja je i juče izazvala veliko uznemirenje javnosti. Ovo potvrđuje opravdanost pretpostavke da je njihovo takozvano izvinjenje bilo neiskreno, lažno i licemerno, te da beskrupulozno nastavljaju sa svojim medijskim zločinjenjem", stoji u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja je najavilo da će pred nadležnim sudskim organima ponovo pokrenuti odgovarajući postupak zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima i da će to činiti "svaki put kada proceni da su ugroženi interesi bilo kog deteta a naročito onog koje je bilo žrtva svirepog krivičnog dela".

"Zloupotrebi medija mora se stati na put svim raspoloživim zakonskim sredstvima i odgovornim društvenim postupanjem", dodaje se u saopštenju.

Redakcija dnevnog lista Srpski telegraf uputila je juče izvinjenje Moniki Karimanović, njenoj porodici i javnosti Srbije zbog objavljivanja detalja nasilja koje je nad njom izvršio Ninoslav Jovanović, osumnjičen za otmicu i silovanje.

U saopštenju se navodi da namera redakcije lista "nije bila da se pričini dodatna šteta žrtvi, već da se 'Malčanski berberin' ovoga puta ne izvuče za teška krivična dela, izađe na slobodu i ponovi isti zločin".

"Bez obzira na to što i svetski mediji izveštavaju na sličan način kad su u pitanju isti ili slični zločini, to ne treba da bude opravdanje niti izgovor. Ako smo i samo jednog čoveka uznemirili i povredili ovim tekstom, dovoljan je razlog da uputimo izvinjenje", stoji u saopštenju koje je potpisao glavni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević.

 

UNS osudio odluku Srpskog telegrafa da ponovo objavi informacije koje nanose štetu žrtvi

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je odluku uredništva "Srpskog telegrafa" da ponovo objave iste informacije sa saslušanja višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića kojim se nanosi šteta maloletnoj devojčici i njenoj porodici.

UNS je pozvao policiju i tužilaštvo da javno saopšte šta su preduzeli u konkretnom slučaju kako bi maloletna žrtva imala zakonom garantovanu posebnu brigu u istrazi i tajnost postupka, a Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana da stanu u zaštitu žrtve.

"Tokom potrage za devojčicom i njenim otmičarem interes javnosti bio da se u medijima objave njena fotografija i lični podaci, ali njenim pronalaskom interes zaštite maloletnice veći je u odnosu na interes javnosti", saopštio je UNS.

"Uprkos tome što zakon u ovakvim slučajevima predviđa isključivanje javnosti iz sudskog postupka radi dobrobiti deteta i njegove porodice, zaštitu od susreta žrtve i nasilnika u istrazi i suđenju, takve mere tabloidi obesmišljavaju svojim objavama", navedeno je u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side