09.12.2018 Brisel

Ministri EU sutra o dijalogu Beograd-Priština, očekuju brz, celovit sporazum

Ministri EU sutra o dijalogu Beograd-Priština, očekuju brz, celovit sporazum Foto: pixabay
Šefovi diplomatija EU sutra će u Briselu razmotriti kako da se prevaziđe zastoj u dijalogu Beograd-Priština, u očekivanju da se "brzo dođe do pravno obavezujućeg sporazuma, imajući u vidu da je to direktno vezano za opipljive izglede dve strane za napredak ka evropskom putu".

To su novinarima preneli izvori u Savetu ministara EU, dodavši da će ministre inostranih poslova o toku dijaloga izvestiti visoka predstavnica Federika Mogerini.

Ministri EU će, rečeno je, sagledati situaciju i razvoj na Zapadnom Balkanu i "kakav je ishod angažovanja EU", a poseban naglasak će biti na očekivanju da se u Makedoniji u celosti prihvati sporazum o imenu s Atinom.

Takođe, da posle oktobarskih izbora "u Bosni i Hercegovini budu formirani organi vlasti na svim ravnima i da se u BiH prvenstvo dâ reformama nužnim za napredak te zemlje na putu ka EU".

U pripremnom dokumentu za sutrašnje zasedanja se ponovo naglašava "neopoziva opredeljenost za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana".

Takođe se kaže da EU "pozdravlja posvećenost partnera na Zapadnom Balkanu evropskim vrednostima i načelima, kao i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope, utemeljene na istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i uzajamnim političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side