10.07.2018 Hag / Beograd

Mladić: Lažni sud osudio me na pravdi boga što sam branio narod od NATO

Mladić: Lažni sud osudio me na pravdi boga što sam branio narod od NATO Foto: prtscr ytb
Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas je, pred haškim sudom, tvrdio da ga je taj "lažni" sud, koji "ne priznaje", osudio na doživotni zatvor "na pravdi Boga" zato "što je svoj narod i državu branio od NATO".

"Ja sam sedam godina i sedam dana u ovoj mrtvačnici od haškog suda, zato što sam se branio od NATO koji je rasturio moj narod i državu", kazao je Mladić (76) na stausnoj konferenciji u Hagu.

To je bilo prvo Mladićevo pojavljivanje u haškoj sudnici od 22. novembra prošle godine, kada ga je Haški tribunal nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

"Ovo je lažni sud i ja ga ne priznajem. Lažni sudija (Alfons) Ori doneo je meni opskurnu doživotnu presudu...Zato što sam branio svoj narod i državu od NATO i njegovih satrapa", kazao je Mladić.

Odeven u belu košulju na kojoj je, ispod crteža palca okrenutog na dole, velikim crnim slovima pisalo NATO, Mladić je, stojeći, desetak minuta govorio energično i povišenim glasom, dok ga je sudija Teodor Meron (Theodor) opominjao da to nije tema zasedanja.

"Ja nisam ubijao svoj narod, već NATO i njegovi podrepaši, srcesionisti", vikao je Mladić.

Tokom nepovezanog izlaganja, Mladić je sudiji Meronu rekao da "nije kriv...što mora da opravda NATO po svaku cenu, a nema opravdanja za ono što rade".

"Srbi nisu krivi, a NATO je zločinac. Braćo i sestra, vi ste žrtve.Svi koji drugačije kažu-lažu. Hiljade građana Srbije umire od osiromašenog uranijuma".

Pozvan da govori o svom zdravlju, Mladić je rekao da mu "u pritvoru nije dobro" i da mu se zdravlje "naglo pogoršalo". "Od 2008, sam imao više nervnih i srčanih udara koji nisu registrovani".

"Ja želim da me leče u Beogradu, Moskvi ili Pekingu i tražim da me ovaj satrapski sud pusti, jer ovde za mene nema leka...Ja za zapadni zakon i sud ne hajem".

Sudija Meron odgovorio je Mladiću da je sud njegove zahteve za privremeno oslobađanje već odbio.

Mladić je kazao da je - posle prvog "nervnog udara" koji je 1996. "nekako predeverao" - "jedva preživeo" drugi udar koji ga je 2008. "bacio s nogu", neposredno pre nego što je bio uhapšen u Srbiji.

"Sada sam malo bolje, ali nisam zdrav. Polovina tela i mozga mi ne radi kako treba", kazao je Mladić, koji je u sudnici izgledao čilo, zategnutog lica i sveže potšišane kose.

Tvrdio je, međutim, da je u pritvoru "po ceo dan u krevetu" i da "jedva stoji".

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dejan Ivetić ponovili su da kod generala postoji visok rizik od novog moždanog ili srčanog udara.

Te tvrdnje je ranije više puta kao neosnovane odbacio Haški tribunal, ali je sudija Meron naložio da ponovo budu ispitane.

Rok za podnošenje žalbi, koje su na prvostepenu presudu najavile i odbrana i optužba, ističe 6. avgusta.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.07.2018, 09:02h Рођени Крагујевчанин (1)

    "Mladić: Lažni sud osudio me NA PRAVDI BOGA što sam branio narod od NATO" ... - Добро де, добро де! Само - како да објаснимо оних око 8.000 - тамо, писало негде - за само око 3-4 дана? То је, овај... како да кажем, овај, двоструко више него, овај...

  • 10.07.2018, 18:28h rodoljub

    NATO je institucija organizovanog kriminala i zlocina , sa dozvolom drzava clanica tog zlocinackog udruzenja. Sudjenje svima koji su branili svoj narod od zlocinaca je svojevrstan vid osvete za gubitke koje je ta zlocinacka organizacija imala, zajedno sa svojim placenicima i drugim pulenima. NATO je reinkarnacija fasizma .

  • 10.07.2018, 18:21h Драган

    Упшраво тако. НАТО је окупатор Србије а Срби су се деведесетих година бранили од непријатеља који му је упао у кућу да му он у властитој кући прави свој неред који је прогласио за тобожњи ред.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side