20.02.2012 Beograd

Slučaj Taton: Moguće vansudsko poravnanje

Slučaj Taton: Moguće vansudsko poravnanje
Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će sagledati tužbu roditelja Brisa Tatona protiv države Srbije za nadoknadu štete i predložiti vansudsko poravnanje ako za to bude uslova.

Apelacioni sud u Beogradu je krajem januara prepolovio zatvorske kazne osuđenima za ubistvo francuskog džavljanina Brisa Tatona u centru Beograda, 2009. godine. Oni su prvostepeno bili osuđeni na kazne od 12 do 35 godina zatvora, a kazne su im smanjene na sedam do 15 godina zatvora.

Upitana o smanjenju kazne, Snežana Malović je rekla da je sud taj koji odlučuje da li su "adekvatne kazne od 15 ili one 35 godina zatvora".

"Neću da kažem da postoji greška u prvostepenom ili Apelacionom sudu. Mnogo važnije je kakva će poruka biti u odnosu na postupke o izgredima na fudbalskim utakmicama", rekla je Malović.

Ona je podsetila da je Srbija već imala slučajeve nadoknade štete zbog ubistava, a kao primer je navela slučaj Ivana Stambolića i pojedine presude za ratne zločine u kojima je konstatovana odgovornost države.

"Sagledaću sve činjenice u tužbi i krivičnoj presudi i ako postoje uslovi,  predložiću vansudsko poravnanje", rekla je Malovićeva televiziji B92.

 

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić i Bramerc: Nema otvorenih pitanja u redovnoj saradnji Vučić i Bramerc: Nema otvorenih pitanja u redovnoj saradnji

  Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovao je danas u Beograd i na početku posete sastao se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 • Matarela: Važno da Srbija što pre postane članica EU Matarela: Važno da Srbija što pre postane članica EU

  Predsednik Italije Serđo Matarela rekao je danas tokom susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da Italija veoma ceni reforme koje sprovodi vlada, kao i da je veoma važno da Srbija što pre postane članica EU, jer je to značajno ne samo za Srbiju, već i za Evropu i Zapadni Balkan.

 • Ljajić: Cilj da se iz situacije izađe sa što manje štete Ljajić: Cilj da se iz situacije izađe sa što manje štete

  Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj da se iz situacije oko povratka lidera SRS Vojislava Šešelja u Hag izađe sa što manje štete, odnosno da se štite prava onih koji su optuženi, a da se, sa druge strane, ne ugroze evropske integracije zemlje.

 • Nezapamćeno nevremene u Paraćinu, Golupcu i Novom Sadu Nezapamćeno nevremene u Paraćinu, Golupcu i Novom Sadu

  Jako nevreme sa gradom zahvatilo je danas paraćinsku opštinu i napravilo veliku materijalnu štetu na poljoprivrednim kulturama, izjavio je za agenciju Beta predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

 • Novosti: Australija izručuje kapetana Dragana 15. jula Novosti: Australija izručuje kapetana Dragana 15. jula

  Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, trebalo bi da bude izručen Hrvatskoj 15. jula, pošto je Australija od zvaničnog Zagreba dobila dokaze da će suđenje njenom državljaninu "biti pošteno i nepristrasno", pišu "Novosti".

 • Danielson: Srbija može da računa na podršku EK Danielson: Srbija može da računa na podršku EK

  Direktor Direktorata za prosirenje Evropske Komisije Kristian Danielson izrazio je očekivanje da će prva poglavlja u pregovorima Srbije i EU biti otvorena uskoro i istakao da Sbija u tome može da računa na podršku Evropske komisije.

 • Jutarnj list: Rusi žele da leče Ratka Mladića u Moskvi Jutarnj list: Rusi žele da leče Ratka Mladića u Moskvi

  Rusija preduzima tajnu akciju kako bi, bar privremeno, izvukla haškog optuženika Ratka Mladića iz ševeningenskog zatvora i dovela ga na lečenje u Moskvu, piše moskovski list "Istina".

 • Vučić: Penzioneri će živeti pristojnije Vučić: Penzioneri će živeti pristojnije

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas "Sajam za treće doba 55+" i poručio da će pre kraja godine penzije biti povećane, te da će penzioneri u godinama pred nama živeti pristojno.

 • Rama: Želimo da poboljšamo saradnju sa Srbijom Rama: Želimo da poboljšamo saradnju sa Srbijom

  Albanija želi da poboljša saradnju sa Srbijom i da dve zemlje zajednički napreduju ka Evropskoj uniji, izjavio je albanski premijer Edi Rama za AFP.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Fonet web tv Tanjug
Android NM