20.02.2012 Beograd

Slučaj Taton: Moguće vansudsko poravnanje

Slučaj Taton: Moguće vansudsko poravnanje
Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će sagledati tužbu roditelja Brisa Tatona protiv države Srbije za nadoknadu štete i predložiti vansudsko poravnanje ako za to bude uslova.

Apelacioni sud u Beogradu je krajem januara prepolovio zatvorske kazne osuđenima za ubistvo francuskog džavljanina Brisa Tatona u centru Beograda, 2009. godine. Oni su prvostepeno bili osuđeni na kazne od 12 do 35 godina zatvora, a kazne su im smanjene na sedam do 15 godina zatvora.

Upitana o smanjenju kazne, Snežana Malović je rekla da je sud taj koji odlučuje da li su "adekvatne kazne od 15 ili one 35 godina zatvora".

"Neću da kažem da postoji greška u prvostepenom ili Apelacionom sudu. Mnogo važnije je kakva će poruka biti u odnosu na postupke o izgredima na fudbalskim utakmicama", rekla je Malović.

Ona je podsetila da je Srbija već imala slučajeve nadoknade štete zbog ubistava, a kao primer je navela slučaj Ivana Stambolića i pojedine presude za ratne zločine u kojima je konstatovana odgovornost države.

"Sagledaću sve činjenice u tužbi i krivičnoj presudi i ako postoje uslovi,  predložiću vansudsko poravnanje", rekla je Malovićeva televiziji B92.

 

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Cesid: Netransparentni konkursi za radna mesta u javnom sektoru Cesid: Netransparentni konkursi za radna mesta u javnom sektoru

  U Srbiji postoji "prilična netransparentnost" u raspisivanju konkursa za slobodna radna mesta u javnom sektoru, rezultat je danas predstavljenog istraživanja o transparentnosti zapošljavanja u tom sektoru, koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

 • Nikolić: Neophodna zajednička briga da se planeta sačuva od svake pretnje Nikolić: Neophodna zajednička briga da se planeta sačuva od svake pretnje

  redsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas učesnike svetskog samita o klimi u Parizu na zajedničku brigu o planeti koju "treba sačuvati od svake pretnje - i od ekstremitzma, ali i od globalnih klimatskih promena".

 • MUP: Prisustvo policajaca na konferenciji praksa najrazvijenijih država MUP: Prisustvo policajaca na konferenciji praksa najrazvijenijih država

  U prisustvu policajaca na jučerašnjoj konfrenciji za novinare ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića nema nikakvih prikrivenih namera, a prisustvo policije je praksa i najrazvijenijih država u svetu, izjavila je danas šefica Biroa za saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Biljana Popović Ivković.

 • NUNS: Ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića NUNS: Ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava javnost da je, posle jučerašnje emisije na TV Pink, direktno ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića. NUNS poziva nadležne organe da preduzmu neophodne mere i zaštite, pre svega, Lekićev fizički integritet.

 • UNS: TV Pink, Dragan J. Vučićević i Kurir grubo prekršili Kodeks novinara UNS: TV Pink, Dragan J. Vučićević i Kurir grubo prekršili Kodeks novinara

  Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas iznošenje u javnost navodne medicinske dokumentacije nekadašnjeg direktora "Kurira" Aleksandra Kornica u programu TV Pink i objavljivanje video snimka njegovog telefonskog razgovora na sajtu "Kurira", u kojem se jasno vidi da je Kornic zloupotrebljen sugerisanim pitanjima.

 • Komersant: Beograd sve teže balansira između Rusije i EU Komersant: Beograd sve teže balansira između Rusije i EU

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je učlanjenje Srbije u EU najvažniji cilj zemlje, pri čemu računa na to da će očuvati privilegovane odnose sa Rusijom, piše danas "Komersant", ocenjujući da je Beogradu sve teže da balansira između Rusije i Unije.

 • Gašić: Vučić najugroženiji, VS spremna da ga sačuva Gašić: Vučić najugroženiji, VS spremna da ga sačuva

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić je prema procenama bezbednosnih službi najugroženija ličnost u zemlji, a Vojska Srbije apsolutno je spremna da premijera sačuva, izjavio je za Tanjug ministar odbrane Bratislav Gašić.

 • Tanasković: Zapad plaća skupu cenu odnosa prema islamu Tanasković: Zapad plaća skupu cenu odnosa prema islamu

  Zapad danas plaća skupu cenu svog, najvećim delom, pogrešnog odnosa prema islamu i muslimanima, smatra ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković i dodaje da se u toj specijalizovanoj agenciji UN, koja je svet u malom, svakodnevno osvedočava da još uvek ima mnogo čestitih i uravnoteženih muslimana i nemuslimana.

 • Intervju Keti Marton: Kako su progovorili Milošević i Izetbegović Intervju Keti Marton: Kako su progovorili Milošević i Izetbegović

  Glavi pregovarač Ričard Holbruk strateški je organizovao ručkove, tako da su Milošević i Izetbegović sedeli na mestima iznad kojih su bila prikačena dva američka ratna bombardera. Poruka je bila jasna: ako diplomatija ne uspe, Amerika ima druge načine da završi rat u Bosni

 • Sutra duži periodi sunčanog vremena, do 15 stepeni Sutra duži periodi sunčanog vremena, do 15 stepeni

  Iznad većeg dela Srbije sutra će biti malo i umereno oblačno sa dužim periodima sunčanog vremena i samo se na severu i istoku uz više oblacnosti posle podne i uveče ocekuje ponegde slaba kiša, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Ponovo aktiviran suzavac u zgradi Skupštine Kosova Ponovo aktiviran suzavac u zgradi Skupštine Kosova

  Poslanici opozicije u Skupštini Kosova ponovo su danas aktivirali suzavac u zgradi kosovskog parlamenta.

 • Vlada izdvojila još 20,7 miliona dinara za Tanjug Vlada izdvojila još 20,7 miliona dinara za Tanjug

  Vlada Srbije odobrila je isplatu 20,7 miliona dinara iz budžetske rezerve Novinskoj agenciji Tanjug, objavljeno je u poslednjem broju Službenog glasnika.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending