25.07.2019 Moskva

Moskovski karnegi: Beograd spreman da potpiše bilo šta o Kosovu, Priština ometa dogovor

Moskovski karnegi: Beograd spreman da potpiše bilo šta o Kosovu, Priština ometa dogovor
Rukovodstvo Srbije već sada je spremno da potpiše za Kosovo šta god treba, ako dobije garancije da zbog toga neće izgubiti vlast, piše Moskovski centar Karnegi.

Odlazak premijera Kosova Ramuša Haradinaja u Hag za sada ne obećava brz napredak u rešavanju kosovskog pitanja. Rukovodstvo Srbije, poučeno prethodnim iskustvom, skeptično je prihvatilo novost i ocenjuje da je njegov odlazak u Hag još jedan trik Zapada da natera Beograd na nove ustupke, navodi Karnegi.

U tekstu se ocenjuje da će ostavka Haradinaja, posebno ako posle nje usledi sudski proces, neizbežno uticati na ponašanje Prištine.

"Srpsko rukovodstvo je u suštini, spremno da potpiše šta god o Kosovu, ako dobije garancije da zbog toga neće izgubiti vlast. Ako Specijalni sud sa sedištem u Hagu može da dovede vlast u Prištini u istu takvu situaciju, rešenje kosovskog pitanja može uspešno da se reši", ocenjuje Karnegi.

Ocenjuje se da lakoća kojom je Zapad dozvolio odlazak jednog od glavnih učesnika pregovora o Kosovu ukazuje da je zapadno posredovanje u tom konfliktu počelo da se gradi na sasvim drugim principima.

"U Vašingtonu i u u evropskim prestonicama se nakupilo toliko umora i nervoze zbog kaprica i ucena Prištine da je odlučeno da se sve ponovo osmisli. Sada Zapad smatra da je ne srpska, već kosovska elita prepreka za rešavanje problema i da će se ubuduće tako ponašati", navodi se u tekstu.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.07.2019, 22:31h pal (1)

    Karnegi nikako nije MI6, raspitajte se bolje. Možda možete u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu, koju je Karnegi podigao, da pronađete literaturu.Rusi nit su naivni, nit bilo šta ''trpe'' bez potrebe.Vreme je da se dil okonča i to i Rusi znaju.

  • 25.07.2019, 14:47h eks

    Moskovski Karnegi - MI6 ? Ne znam zašto Rusi trpe tu djubrad , kada ne moraju .

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side