MSP: Hrvatsko ministarstvo odbilo da primi protestnu notu Srbije
10.09.2019 Beograd

MSP: Hrvatsko ministarstvo odbilo da primi protestnu notu Srbije

MSP: Hrvatsko ministarstvo odbilo da primi protestnu notu Srbije Foto: Novi magazin/SA
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo danas da je ambasadorka Mira Nikolić u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu tog ministarstva kako bi predala protestnu notu zvaničnicima hrvatskog Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je povodom saopštenja Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske navelo da je u to ministarstvo pozvana ambasadorka Nikolić da bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku, 7. septembra na graničnom prelazu Bajakovo.

Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi, navodi se u saopštenju srpskog ministarstva.

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da postupak ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno, nije osnovan", navodi se u noti.

Kako se dodaje, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske.

Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da je ovakva odluka u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope i ukazuje da "neprimerenih postupaka" niti reakcija "srpskog političkog vođstva" nije bilo.

Podsećamo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše komentare hrvatskog vrha koji su usledili nakon postupka hrvatskih organa, navodi se u saopštenju.

"Srbija ostaje posvećena unapređenju stabilnosti regiona i dobrosusedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija", saopšilo je ministarstvo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side