17.04.2018 | 09:45h ► 12:05h Beograd

MUP podneo prijavu protiv Vojnog sindikata zbog protesta iz oktobra

MUP podneo prijavu protiv Vojnog sindikata zbog protesta iz oktobra
Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je MUP protiv tog sindikata i njegovog predsednika Novice Antića podneo prekršajnu prijavu zbog organizovanja protesta pre pola godine u Beogradu i ocenio da je to pokušaj vlasti da ućutka taj sindikat i da ga spreči da u javnosti iznosi saznanja o korupciji, krađi budžetskih sredstava, podrivanju odbrambene moći države i mobingu u vojsci.


Kako se navodi u saopštenju, u pitanju je prijava za protest održan 7. oktobra 2017. godine.

"Prijava je podneta i pored činjenice da je skup uredno prijavljen, održan bez ijednog incindenta i profesionalno obezbeđen uz asistenciju policije", saopštio je sindikat i naveo da se tim gaze Ustavnom zagarantovana prava i građanske slobode i pokušava da se ućutka i ugasi jedini reprezentativni sindikat u istoriji Vojske Srbije.

Sindikat je dodao da je u pitanju "nakaradno sklepana prijava" u trenutku kada je Antikorupcijski tim tog sindikata izneo u javnost informacije o popravci pet vojnih vozila, ukupne starosti 150 godina, za koju je izdvojeno ukupno 131.000 evra a posao dat privatnoj firmi, iako vojni Tehničko-remontni zavod u Čačku stoji neuposlen.

"Prijava MUP dolazi do nas u vreme kada je Antikorpcijski tim istraživao nabavku maziva i motorno transmisionih ulja za tenkove, koja su kupljena od jedne privatne firme. Prema našim saznanjima reč je o ulju poreklom iz Ukrajine, koje je najverovatnije falsifikovano. Radi se o interventnom uvozu! Izvori VŠ tvrde da se ovom prilikom žurilo sa kupovinom ovog ulja, čija upotreba kako nam je rečeno, može dovesti do zaribavanja menjača i motora tenkova nakon pet sati rada, i da je pored korupcije možda u pitanju sabotaža neslućenih razmera. Da li ćemo tako opremljeni i sa tim rizikom krenuti sutra u odbranu Kosova i Metohije?", upitao je sindikat.

Taj sindikat je poslao i link na tekst o tome kakve je posledice imalo korišćenje tog ulja u Pakistanu i najavio da će zbog ozbiljnosti te informacije tražiti formiranje komisije u Odboru za bezbednost Skupštine Srbije da bi se ispitala ta nabavka.

"Neka niko ne očekuje da na ovakve pojave Vojni sindikat Srbije ćuti i aplaudira! Da ćuti dok nam paraziti ovaploćeni u višedecenijskim funkcionerima u sistemu odbrane urušavaju vojsku, da aplaudira odlasku 3.000 ljudi u poslednje dve godine zbog loših materijalnih uslova, da podržava da nam kopnenu zonu sa smanjenim dnevnicama, u pohabanim uniformama i bušnim čizmama čuvaju izgladneli vojnici...", naveo je sindikat.

 

Prijava i protiv predsednika Policijskog sindikata

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović izjavio je danas da je MUP i protiv njega, kao i protiv predsednika Vojnog sindikata, podneo prekršajnu prijavu zbog održavanja protesta od pre šest meseci i ocenio da je to posledica dodvoravanja pojedinaca iz policije vrhu vlasti.

"Zašto se sada, tek posle pola godine, podnosi prekršajna prijava? Da li je moguće da istraga traje čak šest meseci? Ovo je ništa drugo nego dodvoravanje pojedinaca iz policije svojim naredbodavcima iz vrha vlasti. Ceo protest je prijavljen i održan, kao i naš protest iz aprila prošle godine, kada se okupilo oko 100.000 građana i tada nije bilo prekršajnih prijava. Ovo je samo još jedan vid pritiska na Policijski i Vojni sindikat Srbije", naveo je Mijailović.

On je u pisanoj izjavi rekao da pretnje kaznom većom od milion dinara neće sprečiti sindikat da i dalje izlazi na ulice i bori se za bolji položaj svih zaposlenih u MUP-u i Ministarstvu odbrane.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side