17.04.2018 | 09:45h ► 12:05h Beograd

MUP podneo prijavu protiv Vojnog sindikata zbog protesta iz oktobra

MUP podneo prijavu protiv Vojnog sindikata zbog protesta iz oktobra
Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je MUP protiv tog sindikata i njegovog predsednika Novice Antića podneo prekršajnu prijavu zbog organizovanja protesta pre pola godine u Beogradu i ocenio da je to pokušaj vlasti da ućutka taj sindikat i da ga spreči da u javnosti iznosi saznanja o korupciji, krađi budžetskih sredstava, podrivanju odbrambene moći države i mobingu u vojsci.


Kako se navodi u saopštenju, u pitanju je prijava za protest održan 7. oktobra 2017. godine.

"Prijava je podneta i pored činjenice da je skup uredno prijavljen, održan bez ijednog incindenta i profesionalno obezbeđen uz asistenciju policije", saopštio je sindikat i naveo da se tim gaze Ustavnom zagarantovana prava i građanske slobode i pokušava da se ućutka i ugasi jedini reprezentativni sindikat u istoriji Vojske Srbije.

Sindikat je dodao da je u pitanju "nakaradno sklepana prijava" u trenutku kada je Antikorupcijski tim tog sindikata izneo u javnost informacije o popravci pet vojnih vozila, ukupne starosti 150 godina, za koju je izdvojeno ukupno 131.000 evra a posao dat privatnoj firmi, iako vojni Tehničko-remontni zavod u Čačku stoji neuposlen.

"Prijava MUP dolazi do nas u vreme kada je Antikorpcijski tim istraživao nabavku maziva i motorno transmisionih ulja za tenkove, koja su kupljena od jedne privatne firme. Prema našim saznanjima reč je o ulju poreklom iz Ukrajine, koje je najverovatnije falsifikovano. Radi se o interventnom uvozu! Izvori VŠ tvrde da se ovom prilikom žurilo sa kupovinom ovog ulja, čija upotreba kako nam je rečeno, može dovesti do zaribavanja menjača i motora tenkova nakon pet sati rada, i da je pored korupcije možda u pitanju sabotaža neslućenih razmera. Da li ćemo tako opremljeni i sa tim rizikom krenuti sutra u odbranu Kosova i Metohije?", upitao je sindikat.

Taj sindikat je poslao i link na tekst o tome kakve je posledice imalo korišćenje tog ulja u Pakistanu i najavio da će zbog ozbiljnosti te informacije tražiti formiranje komisije u Odboru za bezbednost Skupštine Srbije da bi se ispitala ta nabavka.

"Neka niko ne očekuje da na ovakve pojave Vojni sindikat Srbije ćuti i aplaudira! Da ćuti dok nam paraziti ovaploćeni u višedecenijskim funkcionerima u sistemu odbrane urušavaju vojsku, da aplaudira odlasku 3.000 ljudi u poslednje dve godine zbog loših materijalnih uslova, da podržava da nam kopnenu zonu sa smanjenim dnevnicama, u pohabanim uniformama i bušnim čizmama čuvaju izgladneli vojnici...", naveo je sindikat.

 

Prijava i protiv predsednika Policijskog sindikata

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović izjavio je danas da je MUP i protiv njega, kao i protiv predsednika Vojnog sindikata, podneo prekršajnu prijavu zbog održavanja protesta od pre šest meseci i ocenio da je to posledica dodvoravanja pojedinaca iz policije vrhu vlasti.

"Zašto se sada, tek posle pola godine, podnosi prekršajna prijava? Da li je moguće da istraga traje čak šest meseci? Ovo je ništa drugo nego dodvoravanje pojedinaca iz policije svojim naredbodavcima iz vrha vlasti. Ceo protest je prijavljen i održan, kao i naš protest iz aprila prošle godine, kada se okupilo oko 100.000 građana i tada nije bilo prekršajnih prijava. Ovo je samo još jedan vid pritiska na Policijski i Vojni sindikat Srbije", naveo je Mijailović.

On je u pisanoj izjavi rekao da pretnje kaznom većom od milion dinara neće sprečiti sindikat da i dalje izlazi na ulice i bori se za bolji položaj svih zaposlenih u MUP-u i Ministarstvu odbrane.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side