14.06.2018 | 20:51h ► 21:51h Bela Crkva

MUP: Pored Cvetkovićevog automobila nisu pronađene krv i kutija

MUP: Pored Cvetkovićevog automobila nisu pronađene krv i kutija Foto: Medija centar
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije negiralo je danas pisanje pojedinih medija da su pored automobila nestalog novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve pronađene krv i kutija.

Kako se navodi, policija nastavljaju intenzivnu potragu i radi na rasvetljavanju svih okolnosti slučaja nestanka Cvetkovića u koji je uključeno više različitih organizacionih jedinica MUP.

MUP je naveo da je u Belu Crkvu iz Beograda upućeno više desetina pripadnika Žandarmerije, zatim ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnici kriminalističke policije.

Na lice mesta upućeno je i više vodiča službenih pasa Policijske brigade, a angažovana su i dva helikoptera MUP, dodaje se u saopštenju.

Cvetković je nestao u noći između 13. i 14. juna. Njegov automobil pronađen je uključen. Njegovi telefoni su nedostupni.

On je pisao o lokalnoj vlasti, a poslednja tema na kojoj je radio je istraživanje ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića koje se dogodilo u januaru ove godine u Kosovskoj Mitrovici.

 

Kuća ljudskih prava: Država mora da zaštiti novinare

Kuća ljudskih prava i demokratije zahteva od svih nadležnih institucija da što hitnije rasvetle sudbinu nestalog novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića i ocenila da je njegov nestanak još jedna potvrda da novinari rade u neregularnim uslovima i da su žrtve pretnji, pritisaka i nasilja.

"Bezbednost novinara osnovni je preduslov za zaštitu prava na slobodu izražavanja, važnog ljudskog prava bez kojeg nema ni demokratije, ni vladavine prava u državi. Niz nerasvetljenih ubistava novinara, zatim pritisaka, pretnji, fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima, stvorio je atmosferu u društvu u kojoj su novinari legitimne mete", navela je Kuća ljudskih prava i demokratije. 

Kuća je navela da pored ubistava i pokušaja ubistava novinara, još nisu rasvetljeni ni slučajevi upada u stan novinarke Dragane Pećo, praćenje novinara Predraga Blagojevića, nasilje nad novinarima tokom inauguracije Predsednika Vučića i brojni drugi slučajevi.

Kako se navodi u saopštenju, institucije u Srbiji i političari koji ih vode, snose punu odgovornost za ovakvo stanje i imaju obavezu da učine sve što je u njihovoj moći da se zaštite novinari i da se omogući sloboda izražavanja u Srbiji. 

"Kuća ljudskih prava i demokratije izražava nadu da će nestali novinar Cvetković brzo biti nadjen i da će svi odgovorni u ovom i drugim slučajevima nasilja nad novinarima biti najoštrije sankcionisani", navodi se u saopštenju.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine ;Gradjanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, ;Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side