18.09.2018 Beograd

MUP Srbije demantuje potpisivanje sporazuma sa EU o raspoređivanju pripadnika Fronteksa

MUP Srbije demantuje potpisivanje sporazuma sa EU o raspoređivanju pripadnika Fronteksa Foto: Beta, AP
Načelnik Sektora za međunarodnu saradnju MUP-a Zoran Lazarov demantovao je danas medijske navode da su Srbija i EU potpisale sporazum o raspoređivanju pripadnika Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na granicama Srbije.

Navodeći da postoji procedura po kojoj je neophodno da se ta vrsta sporazuma najpre parafira, a zatim potpiše, Lazarov je podsetio da ukoliko bi takav sporazum bio potpisan, on bi, po obaveznoj proceduri, morao biti ratifikovan u Skupštini Srbije bez čega ne bi mogao stupiti na snagu.

"Neophodno je podsetiti i da ukoliko bi predstavnici Fronteksa bili postavljeni na našim granicama, njihova uloga sastojala bi se u zaštiti državnih granica od migranata, isključivo u saradnji sa srpskom policijom", naveo je Lazarov a preneo MUP.

Lazarov je podsetio da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović "više puta jasno rekao da Srbija neće biti bilo kakva zona za smeštanje migranata i da je to jasan stav Srbije".

"Verujem da ne treba ni da podsećamo ni domaću ni svetsku javnost da se Srbija prema migrantima uvek ponašala i ponaša u skladu sa svim međunarodnim pravilima i načelima humanosti", kazao je Lazarov.

Dojče vele (Deutsće Welle - DW) na srpskom jeziku preneo je ranije da Evropska unija namerava da u okviru svoje migracione politike značajno ojača službu za zaštitu spoljnih granica Fronteks i da je angažuje i na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.

DW navodi da su lideri EU dok zemlje Višegradske grupe, odnosno Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, odbijaju da prihvate izbeglice, a Italija odbija pristup brodovima sa migrantima, našli najmanji zajednički imenilac u boljoj zaštiti spoljnih granica i efikasnijoj deportaciji odbijenih azilanata. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izneo je plan da se broj pripadnika Fronteksa do 2020. godine poveća sa sadašnjih 1.500 na 10.000, a DW prenosi izjavu evropskog komesara za izbeglice Dimitrisa Avramopulosa hamburškom listu "Abendblat", da je već postignut sporazum sa Srbijom, Makedonijom i Albanijom da pripadnici Fronteksa pomognu njihovim graničnim policijama.

Po navodima DW, u Beogradu takva informacija nije potvrđena, ali je evropski komesar za proširenje Johanes Han u julu potvrdio da se pregovara o pristupu Fronteksa teritoriji Srbije i Makedonije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side