12.03.2018 | 10:05h ► 14:08h Beograd

Na današnji dan pre 15 godina ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić

Na današnji dan pre 15 godina ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić Foto: Beta / Milan Obradović
Na današnji dan pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum biće obeležen polaganjem venaca i cveća na njegov grob, kao i u dvorištu vlade na mestu pogibije.

Porodica i rukovodstvo DS-a zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima položiće vence i cveće na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana.

Polaganjem venca i cveća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odaće i članovi njegove vlade, kao i Zoran Živković koji je postao premijer nakon ubistva Đinđića. Vence će položiti i članovi aktuelne vlade.

Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu "Šetnju za Zorana". Planirana trasa šetnje je Simina ulica - Terazije - dvorište Vlade Srbije - Aleja zaslužnih građana.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održano finalno takmičenje u besedništvu "Besede u Zoranovu čast", koje DS organizuje zajedno sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.

Knjiga "Portret političara u mladosti" u kojoj autor Dragan Lakićević Lakas prikazuje karijeru Zorana Đinđića od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku, biće predstavljena u Domu omladine.

On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

 

Oskrnavljena tabla sa nazivom Ulice Zorana Đinđića u Novom Sadu

Na tablu sa nazivom Ulica dr Zorana Đinđića, koja se nalazi na zgradi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, bačena je crvena farba.Na lice mesta izašla je i patrola policije.

Pored ulaza u zgradu fakulteta piše da je objekat pod video nadzorom.

Filozofski fakultet se nalazi u univerzitetskom kampusu, zajedno sa većinom ostalih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

 

Članovi Vlade položili venac na spomen-ploču ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću

Premijerka Ana Branbić i članovi Vlade Srbije položili su danas u dvorištu Vlade venac na spomen-ploču premijeru Zoranu Đinđiću, ubijenom na današnji dan pre 15 godina.

Na spomen-ploči je citat Zorana Đinđića: "Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona i reformi time što će mene ukloniti, onda se grdno vara".

 

Počela Šetnja za Zorana

Građani i pristalice i članovi Liberalno-demokratske partije (LDP) krenuli su danas u tradicionalnu "Šetnju za Zorana" koja se održava u znak sećanja na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenog na današnji dan pre 15 godina.

Kolona je krenula oko 11.30 ispred sedišta LDP-a u Ulici Emilijana Josimovića u Beogradu, a predvodi je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Građani nose bele ruže.

Planirana trasa šetnje je  Terazije - dvorište Vlade Srbije (Nemanjina) - Aleja zaslužnih građana na Novom groblju, gde je Đinđić sahranjen.

 

Narodna stranka: Godišnjicu ubistva Đinđića dočekujemo u novom mraku

Narodna stranka ocenila je danas da Srbija godišnjicu ubistva prvog demokratskog premijera od Drugog svetskog rata Zorana Đinđića dočekuje u novom mraku.

"Na sceni je ista vlast koja se oduvek borila ne samo protiv njega već protiv ideje slobodne, demokratske, razvijene i obrazovane Srbije", navela je Narodna stranka u saopštenju.

Dodala je da je za tu vlast volja naroda i odbrana izborne pobede 5. oktobra 2000. godine bila puč, državne institucije nešto što bi trebalo iskoristiti za sopstvenu korist, a pravo glasa luksuz, koji bi trebalo ograničiti građanima Srbije.

Narodna stranka navela je da će negovati uspomenu na Đinđića kao primer borbe protiv mraka, borbe za nacionalne interese i borbe za osnovna prava i slobode, dodavši da će joj kao stranci koja baštini i nacionalne i građanske vrednosti, Đinđić služiti kao jedan od modela da je to moguće, čak i neophodno.

"Borba se nastavlja. Nećemo dozvoliti da Đinđićeva žrtva bude uzaludna. Ideja moderne, uspešne, civilizovane, dostojanstvene i ponosne Srbije će pobediti", poručila je Narodna stranka.

 

Vence položili članovi porodice Zorana Đinđića i predstavnici DS-a

Članovi porodice Zorana Đinđića, predstavnici Demokratske stranke (DS) i građani položili su danac cveće i vence na grob ubijenog premijera u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Cveće su položili supruga Ružica Đinđić i sin Luka, dosadašnji predsednik DS-a Dragan Šutanovac i članovi te stranke Slobodan Milosavljević, Branislav Lečić, Nada Kolundžija i Goran Ćirić.

Poštu Đinđiću odao je i predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji je posle njegovog ubistva bio premijer i predsednik Demokratske stranke.

 

Obnovljen mural Zoranu Đinđiću u centru Beograda

Predstavnici organizacije Čuvari Starog grada, Demokratske stranke, Nove stranke i Socijaldemokratske stranke obnovili su danas u Beogradu mural sa likom premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen na današnji dan pre 15 godina.

Mural je prvobitno bio naslikan na platou kod Filozofskog fakulteta u Beogradu, ali su ga nepoznati počinioci narednog dana prekrečili.

Predstavnik organizacije Čuvari Starog grada Uroš Marković rekao je da već 15 godina traje borba za Đinđićevo nasleđe dok njegova zaostavština polako umire i da su dokazi za to brojni i svuda oko nas.

"U medijima se vodi kampanja da se Legija i Zmija (Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović) proglase herojima i žrtvama a Đinđić za izdajnika. Dokaz za to je i spomenik koji služi da aktuelna vlast okaje bivše grehe i olakša savest", rekao je Marković.

On je dodao da ta organizacija neće dozvoliti da se tako ubiju i ideje Zorana Đinđića.

"Mi prihvatamo njegov moto - kada kreneš u preticanje, dodaj gas. Radi ono šta misliš da je ispravno a ne ono što većina misli da treba", rekao je on. ;

Predstavnik Demokratske stranke Balša Božović rekao je da su mural posvećen Zoranu Đinđiću prekrečili oni koji smatraju da u Srbiji treba da pobede laž i lopovluk i da mladi treba da odu iz zemlje.

"Danas smo simbolično pokušali da zaštitimo Zoranovo nasleđe ponovnim crtanjem murala i njegovom zaštitom, da više niko ne može lako da ga pokvari. Jer koliko god da je onih koji rade stvari u suprotnosti sa normalnim, uvek ima više nas koji ćemo se potruditi da to ispravimo", rekao je Božović.

Predstavnik Nove stranke Aleksandar Milivojević rekao je da su se danas tu okupili sa željom da pokažu da ideje Zorana Đinđića i dalje žive kroz mlade tih stranaka i da se za njih vredi boriti.

"Pre nekoliko nedelja nacrtan je ovaj mural u Zoranovu čast a onda su ga prekrečili oni kojima je i sama reč čast misaona imenica", rekao je Milivojević. ; ;

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. u dvorištu Vlade Srbije.
 


 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side