Na Kosovu uništeno oko 150 crkava i manastira
30.12.2012 Beograd

Na Kosovu uništeno oko 150 crkava i manastira

Na Kosovu uništeno oko 150 crkava i manastira
Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas, nakon poziva Ramuša Haradinaja da se Srbija ponaša civilizovano, da je na Kosovu od 1999. godine uništeno 150 srpskih crkava i manastira.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je istakla, povodom poziva lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da se Srbija ponaša evropski u slučaju spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu, da je takva izjava primer da zločin koji ne bude osuđen uvek preti da bude ponovljen.

"Povodom jučerašnje izjave Ramuša Haradinaja podsećamo da je na teritoriji Kosova i Metohije u proteklih deset godina uništeno, oštećeno i oskrnavljeno 150 crkava, manastira i drugih objekata, od kojih čak 61 imaju status spomenika kulture", saopštila je Kancelarija.

Uništeno je i pokradeno, kako se navodi u saopštenju, više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta "koji se uveliko krčme na svetskom ilegalnom tržištu antikviteta".

Uništen je i oštećen 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na više od 50 grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik, ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz srpskih grobova "čak su iskopavane i razbacivane kosti", dok su groblja "pretvorena u deponije, nepristupačna su, zarasla u korov i šipražje", navedeno je u saopštenju.
 

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 30.12.2012, 21:40h milan

    Sva sreca da je sve to uslo u evidenciju. I , koji je sledeci korak? Mislim, kad se osuse suze...

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side