28.10.2011 Beograd

Najezda stenica

Najezda stenica foto: Politika
Mediteranske stenice opsedaju Srbiju poslednjih meseci. Stručnjaci kažu daje reč o bezopasnim bubama koje se zbog globalnog otopljenja šire ka severu.

Zelene ili braon bube počele su masovno poslednjih meseci da sleću na terase, ulaze u stanove, iskaču iz upravo kupljenog voća i povrća ili lete po kancelariji na poslu. Iako ih ima na svakom koraku, nema razloga za strah – u pitanju je, kažu stručnjaci, obična stenica koja ne napada ljude, piše Politika.

Nezara viridula, kako glasi latinski naziv ovog insekta, donedavno je živela pretežno u mediteranskim krajevima, mada je u manjem broju ima širom naše planete. Klimatske promene i globalno otopljenje, međutim, uticali su i na nju da potraži nova staništa, pa je krenula da se širi ka severu.

U Srbiji se, kako objašnjava dr Ljiljana Protić, savetnik u Prirodnjačkom muzeju, sve do ove jeseni pojavljivala sporadično. zabeleženo je svega nekoliko primeraka u glavnom gradu i na Fruškoj gori. Međutim, u poslednjih mesec dana u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim mestima došlo je do prave najezde ove vrste stenice. U sve većem broju ima je i u Mađarskoj, Austriji, ali i u Velikoj Britaniji.

– Ova stenica sisa biljne sokove i zato se najčešće nalazi na voću i povrću. Ima je trenutno dosta u okolini Beograda, ali njena brojnost i dalje nije alarmantna. Verujem da agronomi prate njen razvoj i da će proceniti da li i kada treba reagovati. Inače, ova vrsta stenice, zbog svoje velike brojnosti, smatra se štetočinom u Americi i u Australiji, gde se redovno uništava – objašnjava dr Ljiljana Protić.

Neki je nazivaju smrdibubom, što je pogrešno, jer se taj naziv koristi za insekta sličnog stenici – smrdljivog Martina. Njen izgled plaši osetljive na bube, jer ima dva para krila, prvi je kožast, a drugi – neprimetniji, membranast, pa deluje veća nego što jeste. Zato i oni koji ne vole insekte mogu da odahnu – ova stenica potpuno je bezopasna.

autor: ZM izvor: Politika
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Miščević: Dobro znamo obaveze na putu ka EU Miščević: Dobro znamo obaveze na putu ka EU

  Srbija dobro razume svoje obaveze u procesu evropske integracije i nastaviće da usaglašava svoje sa stavovima Unije, rekla je šefica pregovaračkog tima s EU Tanja Miščević.

 • Mihajlović: U Srbiji od početka godine ubijene 22 žene Mihajlović: U Srbiji od početka godine ubijene 22 žene

  Nasilje je ozbiljan društveni problem koji preti da generiše još nasilnika, ako mu se brzo ne stane na put, ocenila je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, navodeći da alarmantan podatak da su u Srbiji od početka godine ubijene 22 žene, traži hitnu rekaciju i države i društva.

 • Nije tačno da je prihod budžeta zbog notara manji Nije tačno da je prihod budžeta zbog notara manji

  Savetnik direktora Poreske uprave Srbije Ranko Sokolović izjavio je večeras da nije tačan zaključak da je državni budžet na gubitku, jer su pojedine poslove od sudova preuzeli javni beležnici.

 • Teodor Meron odgovorio Josipoviću Teodor Meron odgovorio Josipoviću

  Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron odgovorio je Ivu Josipoviću na pismo u kojem hrvatski predsednik upozorava na posledice puštanja Vojislava Šešelja na slobodu.

 • Omerović: Deca ulice najugroženija grupa Omerović: Deca ulice najugroženija grupa

  Deca ulice spadaju u jednu od najugroženijih grupa, a najveći broj njih dolazi iz romske populacije, izjavio je danas na radnom sastanku ''Položaj dece koja žive i rade na ulici'' predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Meho Omerović.

 • Zeri: Otkriveno više od 35 miliona evra sumnjivih transakcija Zeri: Otkriveno više od 35 miliona evra sumnjivih transakcija

  Finansijska obaveštajna jedinica Kosova otkrila je više od 35 miliona evra sumnjivih transakcija koje su pokušali da kamufliraju preko kosovskog bankarskog sistema tokom 2013.godine, prenosi Zeri.

 • NUNS apeluje: Navijačko nasilje ne treba popularizovati NUNS apeluje: Navijačko nasilje ne treba popularizovati

  Nezavisno udruženje novinara Srbije apeluje da u izveštavanju sa sportskih manifestacija, u skladu sa etičkim i profesionalnim standardima, ni na koji način ne treba promovisati nasilje i nasilnike, ne otvarati im prostor, naslovne strane i udarne termine u informativnim emisijama.

 • Izgoreo automobil u Nišu, nema povređenih Izgoreo automobil u Nišu, nema povređenih

  Rano jutros u 2.50 časova izbio je požar na putničkom automobilu marke "be-em-ve" u ulici Vojvode Mišića u Nišu, rečeno je Tanjugu u Informativnoj službi Policijske uprave Niš.

 • Vulin: Budući odnosi zavise od reakcije Turske Vulin: Budući odnosi zavise od reakcije Turske

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da budući odnosi između Srbije i Turske, nakon što je u Istanbulu ubijen Zvezdin navijač, zavise od reakcije Turske istakavši da očekuje da se ta zemlja ponaša onako kako bi se Srbija ponašala u tom slučaju.

 • Verbić: Danas počinje rad na posebnom kolektivnom ugovoru Verbić: Danas počinje rad na posebnom kolektivnom ugovoru

  Ministarstvo prosvete i sindikati počinju danas rad na posebnom kolektivnom ugovoru koji bi trebalo da bude završen do kraja decembra, izjavio je jutros ministar prosvete Srđan Verbić.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM