28.10.2011 Beograd

Najezda stenica

Najezda stenica foto: Politika
Mediteranske stenice opsedaju Srbiju poslednjih meseci. Stručnjaci kažu daje reč o bezopasnim bubama koje se zbog globalnog otopljenja šire ka severu.

Zelene ili braon bube počele su masovno poslednjih meseci da sleću na terase, ulaze u stanove, iskaču iz upravo kupljenog voća i povrća ili lete po kancelariji na poslu. Iako ih ima na svakom koraku, nema razloga za strah – u pitanju je, kažu stručnjaci, obična stenica koja ne napada ljude, piše Politika.

Nezara viridula, kako glasi latinski naziv ovog insekta, donedavno je živela pretežno u mediteranskim krajevima, mada je u manjem broju ima širom naše planete. Klimatske promene i globalno otopljenje, međutim, uticali su i na nju da potraži nova staništa, pa je krenula da se širi ka severu.

U Srbiji se, kako objašnjava dr Ljiljana Protić, savetnik u Prirodnjačkom muzeju, sve do ove jeseni pojavljivala sporadično. zabeleženo je svega nekoliko primeraka u glavnom gradu i na Fruškoj gori. Međutim, u poslednjih mesec dana u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim mestima došlo je do prave najezde ove vrste stenice. U sve većem broju ima je i u Mađarskoj, Austriji, ali i u Velikoj Britaniji.

– Ova stenica sisa biljne sokove i zato se najčešće nalazi na voću i povrću. Ima je trenutno dosta u okolini Beograda, ali njena brojnost i dalje nije alarmantna. Verujem da agronomi prate njen razvoj i da će proceniti da li i kada treba reagovati. Inače, ova vrsta stenice, zbog svoje velike brojnosti, smatra se štetočinom u Americi i u Australiji, gde se redovno uništava – objašnjava dr Ljiljana Protić.

Neki je nazivaju smrdibubom, što je pogrešno, jer se taj naziv koristi za insekta sličnog stenici – smrdljivog Martina. Njen izgled plaši osetljive na bube, jer ima dva para krila, prvi je kožast, a drugi – neprimetniji, membranast, pa deluje veća nego što jeste. Zato i oni koji ne vole insekte mogu da odahnu – ova stenica potpuno je bezopasna.

autor: ZM izvor: Politika
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Predejane: Proradila klizišta, sanacija u toku Predejane: Proradila klizišta, sanacija u toku

  Vodostaj reka Vrle, Kalimanke i Južne Morave kod Vladičinog Hana u stalnom je opadanju, ali su na teritoriji Predejana danas proradila klizišta.

 • Vučić: Srbija se u Davosu našla zato što je drugačija Vučić: Srbija se u Davosu našla zato što je drugačija

  Srbija se u Davosu našla zato što je postala drugačija, napisao je premijer Aleksandar Vučić za današnji Blic, u tekstu "Dnevnik iz Davosa", u kojem iznosi utiske dvodnevnog boravka, susreta i razgovora sa svetski poznatom političkom i ekonomskom elitom.

 • MUP i Tužilaštvo još jače u borbi protiv nasilja u porodici MUP i Tužilaštvo još jače u borbi protiv nasilja u porodici

  Formiranje posebne Radne grupe koja će u najskorijem periodu izraditi poseban Protokol o postupanju policijskih službenika u slučajevima seksualnog nasilja koje je vezano i za nasilje u porodici, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

 • Stefanović: Sud će doneti odlukuo incidentu za vreme Parajda Stefanović: Sud će doneti odlukuo incidentu za vreme Parajda

  Ministar unutrašnjih poslova Nebjoša Stefanović ponovio je danas da više neće da ulazi u polemike o slučaju koji se desio za vreme Parade ponosa i da je sud taj koji donosi odluku.

 • Mirović: Generalni sekratarijat će biti sličan partijskom biču Mirović: Generalni sekratarijat će biti sličan partijskom biču

  Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović najavio je da će biti formirano novo stranačko telo "generalni sekretarijat" čiji će posao biti da pomogne i obezbedi da se stranačka politika sprovodi na svim nivoima.

 • Vladičin Han: Vodostaj reka opada Vladičin Han: Vodostaj reka opada

  Vodostaj reka Vrle, Kalimanke i Južne Morave kod Vladičinog Hana je u stalnom opadanju, izjavio je danas Tanjugu predsednik opštine Vladičin Han Branislav Tošić.

 • Vulin: Ministarstvo štedelo, ali ne i na socijalnim davanjima Vulin: Ministarstvo štedelo, ali ne i na socijalnim davanjima

  Osobe sa invaliditetom nisu naš teret, već deo našeg društva i moramo učiniti sve da se oni tako i osećaju, poručio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

 • Gašić: Janković nije u pravu Gašić: Janković nije u pravu

  Ministar odbrane Bratislav Gašić ponovio je danas tvrdnje da zaštitnik građana Saša Janković nije u pravu u vezi sa incidentom između Žandarmerije i pripadnika vojne policije tokom prošlogodišnje Parade ponosa i poručio da će se to videti kada istraga bude gotova.

 • Lončar: Nema dokaza da su vakcine štetne Lončar: Nema dokaza da su vakcine štetne

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je da do sada nijedan lekar imenom i prezimenom nije uzeo učešće u antivakcinalnoj kampanji koja se pojavila na društvenim mrežama, i da do sada niko nije izneo dokaz protiv vakcinacije.

 • Sutra hladno, sa susnežicom i snegom Sutra hladno, sa susnežicom i snegom

  U Srbiji će sutra biti oblačno i hladno, mestimicno sa kišom, susnežicom i snegom i najvišom temperaturom do pet stepeni.

Preporuke prijatelja
Frizer
medijska pismenost
Najvesti
Medija centar Tanjug
Android NM