01.07.2018 Beograd

Nakon 134 godine Beograd ima novu železničku stanicu

Nakon 134 godine Beograd ima novu železničku stanicu Foto: prtscr ytb
Železnička stanica Beograd Centar u Prokopu od danas je nova polazna i dolazna stanica za sve vozove u domaćem i međunarodnom saobraćaju, osim onog na relaciji Beograd-Bar koji će polaziti iz stanice Topčider.

Glavna železnička stanica u centru grada tako je nakon 134 godine prestala da radi, a prema navodima gradskih čelnika postaće muzej.

Kako je saopštilo preduzeće "Infrastruktura Železnice Srbije", železničko službeno mesto Beograd Glavna stanica ukinuto je sinoć u 21.45, nakon što je poslednji voz iz te stanice krenuo u Budimpeštu.

"Dva para međunarodnih vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider. Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 međunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza između Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza između stanice Beograd Centar i Resnika", piše u saopštenju.

Prvi put pet vozova dnevno će saobraćati između centra Beograda i Vršca, navodi se u saopštenju i dodaje da je stanica "Vukov spomenik" potpuno pripremljena da od danas kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica - Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar - Vršac.

Zgrada Glavne železničke stanici u Beogradu, iz 1884. godine, postaće muzej istorije nastanka srpske države. Novim palnom ukinuta je i priobalna pruga iz tog doba, a na prostoru stanice i pomoćnih železničkih objekata uz reku Savu se gradi naselje "Beograd na vodi".

Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestovalo je nekoliko grupa građana, a i Udruženje ljubitelja železnica juče se protestom oprostilo od Glavne Železničke stanice.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 2.07.2018, 17:29h O radosti tvoje...

    "Nakon 134 godine Beograd ima novu železničku stanicu..." ... O, o, o! Radosti tvoje: imaćeš da platiš taksi od Vukovog spomenika do "veličanstvenog" betona u Prokopu bar 1,5 puta cenu vozne karte Beograd- Subotica...

  • 1.07.2018, 20:55h Наравно, ми морамо "мимо свет/свијет" (в. Вук Стеф. Караџић)

    "Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestovalo je nekoliko grupa građana, a i Udruženje ljubitelja železnica juče se protestom oprostilo od Glavne Železničke stanice." ... - И у праву су: У свим великим градовима света (бар у овој нашој цивилизацији) - У Паризу, Лондону, Њујорку, па и у Москви (која је нешто специфичније цивилизације) - одржавају и старије железничке станице у центру, најмногољуднијем делу града. Али... - ми "морамо мимо свет", како се то у нашем народном језику (а зна се - шта то значи)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side